Ga naar de inhoud

Hoe speel je Azul? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Azul is een leuk gezelschapsspel wat je kan spelen met 2 tot 4 personen en ongeveer een halfuur in beslag neemt. Je krijgt een zeer belangrijke opdracht van de koning van Portugal. Je moet namelijk zijn paleis aankleden en versieren met allemaal keramische tegels.

Je kan punten scoren door verschillende kleuren en patronen door elkaar te gebruiken. De speler die op het einde van het spel de meeste punten heeft, is de grote winnaar.

In onderstaande blog vertellen we jullie van a tot z de Azul spelregels.

Inhoud van de doos

Voor elke speler zit er een speelbord in de doos waarop de speler zijn score en tegeltjes bijhoudt. Verder zal je ook een zakje vinden waarin de keramische tegels worden gegooid. Deze tegels zijn terug te vinden in 5 verschillende kleuren: zwart, rood, geel, lichtblauw en donkerblauw. Daarnaast zitten er ook ronde fabriekstegels, een paar markers en een first-player marker.

Klaarzetten van het spel

Elke speler begint het spel met het krijgen van een eigen speelbord, en legt dit ook open voor zich op tafel. De zwarte marker, die ook wordt verdeeld onder elke speler, wordt bij het begin van het spel gelegd op het vakje met score ‘0’. De first-player marker wordt daarna uitgedeeld aan een persoon, die als eerste mag beginnen.

Afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet aan het spel, zullen er naast de speelborden ook een aantal ronde fabrieksstenen te vinden zijn. Als laatste pak je uit het zakje met de keramische stenen willekeurig steeds 4 stenen die je op de ronde fabriekstenen legt.

Lees ook:  Sushi Go Review: Snel en Leuk Kaartspelletje

Het spel is voorbij wanneer een speler één volledig horizontale lijn heeft gevuld met tegeltjes.

Hoe speel je Azul?

Azul speel je in verschillende rondes, telkens bestaande uit 3 verschillende fases.

De eerste fase is het fabrieksaanbod, waarbij je de tegeltjes gaat nemen van ofwel de fabriekstegel, ofwel die steentjes die in het midden ervan liggen. Belangrijk is dat je enkel die tegeltjes mag nemen die identiek zijn. De overige tegels leg je in het midden neer, net zoals de first-player fiche.

Vervolgens neem je de tegels en plaats je deze op één van de 5 patroonlijnen. Tegels die overblijven en je niet kan neerleggen op deze lijnen, zullen onderaan in de vloerlijn gelegd worden. De tegels die zich op het einde van het spel hier bevinden, zullen je strafpunten opleveren.

De keramische tegels worden altijd van rechts naar links gelegd op een willekeurige patroonlijn. De eerste fase wordt gespeeld totdat alle stenen zijn weggehaald. De speler die als eerste uit het midden pakt, krijgt ook de first-player steen en legt deze neer in zijn of haar vloerlijn.

In de tweede fase, de Muurbekledingsfase, ga je elke rij bekijken tot hij helemaal gevuld is met tegeltjes. Incomplete rijen hebben in deze ronde geen verdere betekenis meer en zullen dienen voor de volgende rondes.

Van elke complete rij schuif je het meest rechtse tegeltje op naar het overeenkomende stukje in het vierkant. De overige tegels worden in de doos gelegd en zullen later terug in het spel komen.

Nu is het moment gekomen dat je punten kunt sprokkelen. Je krijgt één punt voor elk tegeltje dat je hebt verplaats, maar dat nergens aan grenst. Kan je ervoor zorgen dat tegels aan elkaar grenzen, dan kun je meer punten scoren. Ook ga je nu de punten van je vloerlijn berekenen en de som van de gescoorde punten en de minpunten van de vloerlijn samen zullen bepalen hoeveel stapjes jij je zwarte marker vooruit mag schuiven.

Lees ook:  Hoe speel je Ubongo? Speluitleg & Spelregels

In de laatste fase, de voorbereiding van de volgende ronde, gaat de startspeler weer willekeurig vier stenen op de ronde fabriekstenen leggen. Hij begint de volgende ronde met opnieuw een keuze te maken welke stenen hij wenst te kiezen.

Het spel eindigt pas als iemand één volledige horizontale lijn heeft kunnen vullen. De speler die het meeste punten heeft weten te verzamelen doorheen het spel is de winnaar.

Elke speler krijgt 2 extra punten voor elke volledige horizontale lijn die ze hebben kunnen maken. 7 punten voor elke verticale lijn die gevuld is geworden en zelfs 10 punten voor elke keramische tegelsoort die je op je muur hebt liggen. Als je bijvoorbeeld 5 rode tegels hebt, scoor je 10 punten.

Plezier, gelach en fun zullen zeker aanwezig zijn met een spelletje Azul.