Ga naar de inhoud

Hoe speel je Boonanza? – Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Boonanza is een interactief en strategisch kaartspel. Het wordt gespeeld met drie tot vijf spelers. Je stapt in het leven van een bonenkweker. Het gaat vooral om het oogsten en handelen.

Het doel is om de beste bonen te krijgen en het meeste te verdienen aan de oogst. Wie verdient uiteindelijk het meeste geld? Boonanza is ontworpen voor spelers vanaf tien jaar. Een leuk spel voor de hele familie.

Hoe speel je Boonanza?

De regels zijn in principe erg eenvoudig, dus het is een uitstekend spel voor spelers die niet zo van de ingewikkelde spellen zijn. Alsnog is het belangrijk om de spelregels goed door te lezen voordat je begint. Tijdens het eerste potje is het waarschijnlijk nog wennen, maar al snel zul je het onder de knie krijgen.

Boonanza speluitleg

Het spel bevat de spelregels, 104 bonenkaarten en 6 “3de bonenveld” kaarten. In totaal zijn er 8 diverse bonensoorten. Hieronder behandel ik de uitleg stap voor stap.

Voorbereiding

Elke speler begint met twee denkbeeldige bonenvelden. Op elk veld mag er één soort bonen worden verbouwd. De zes bonenveld kaarten worden apart gehouden. De andere kaarten worden goed geschud.

Daarna krijgt ieder persoon vijf bonenkaarten. Deze moeten op volgorde blijven, dus je mag de ontvangen kaarten niet gaan wisselen. Op elke kaart lees je hoeveel bonen er voorkomen van die soort en hoeveel kaarten je moet oogsten voor een geldmunt.

Het kan gebeuren dat een bonenkaart vaker voorkomt. Dit betekent dat je er meer van moet verzamelen om geldmunten te kunnen verdienen. De overige kaarten liggen gedekt op een stapel.

Lees ook:  Hoe speel je Het Dorp? Speluitleg & Spelregels

Het spelverloop

Eén van de spelers begint. Tijdens een beurt loop je vier fases door.

1. Eén of twee bonenkaart(en) spelen
Als je aan de beurt bent, moet je de voorste kaart neerleggen op één van je velden. Daarna mag je nog een kaart neerleggen, maar dit moet tevens de voorste kaart zijn.

Op elk veld kan maar één soort bonen liggen. Met een gespeelde kaart kun je een nieuwe rij beginnen of een rij verlengen.

2. Handelen en weggeven
Nadat je één of twee kaarten hebt neergelegd, pak je weer twee nieuwe kaarten van de stapel. Deze leg je open op tafel. Je mag één of beide houden.

Je legt de kaart(en) die je wilt houden even opzij, maar wel open voor je neer. De kaarten die je wilt verhandelen, bied je aan je medespelers.

Er mag alleen gehandeld worden met de speler die aan de beurt is. Alleen kaarten uit de hand of open kaarten (niet uit de velden) mogen worden gebruikt.

Het is zelfs mogelijk om een kaart weg te geven, maar het aannemen is niet verplicht. Tijdens het ruilen mag je meer kaarten weggeven, dan je terug krijgt. Alle kaarten die je krijgt tijdens het handelen leg je opzij.

3. Bonenkaarten verbouwen
Ben je klaar met ruilen? Iedereen die open bonenkaarten voor zich heeft liggen, moet deze verbouwen op de velden. De volgorde mag zelf worden bepaald.

Tijdens het verbouwen mag er geoogst worden. Kun je één of meerdere kaarten niet meer kwijt? Dan ben je verplicht om bonen te oogsten en te verkopen, zodat de kaart kan worden verbouwd op je veld.

Lees ook:  Hoe speel je Risk? Speluitleg & Spelregels

Een bonenveld met één boon, mag alleen geoogst worden als het andere veld ook één boon heeft.

4. Kaarten trekken
Tot slot pak je drie kaarten van de stapel. Deze komen één voor één achter de andere kaarten in je hand.

Winnaar

Het spel is afgelopen wanneer de stapel bonenkaarten voor de derde keer op is. Vindt dit plaats in de tweede fase, dan wordt de ronde uitgespeeld. Is het tijdens fase vier? Dat betekent dat het spel meteen stopt.

Tot slot worden de bonen op de velden nog geoogst en verkocht door de spelers. Iedereen gaat zijn eigen geld tellen. De winnaar is de persoon met het meeste geld.

Boonanza spelregels

  • Tijdens het spel krijgt iedere speler één mogelijkheid om een derde bonenveld te kopen voor drie geldmunten.
  • Ten alle tijden mag je bonenvelden oogsten en verkopen. Alle bonen van het veld moeten worden verkocht. De benodigde bonenkaarten worden neergelegd op de aflegstapel. Eén kaart hiervan leg je bij je neer met de geldmunt voorop. Dit wordt de stapel van het verdiende geld.

Boonanza tips

Nog enkele tips voor jou, zodat je nog meer uit het spel kunt halen. Hiermee vergroot je de kansen om te winnen.

  • Koop je derde bonenveld zo vroeg mogelijk in het spel. Je kunt er langer gebruik van maken tijdens het spel en het is makkelijker voor als je nieuwe kaarten hebt.
  • Wacht niet te lang met oogsten. Door eerder te oogsten, creëer je nieuwe kansen.
  • Door veel te handelen met spelers, kun je hier voordelen uithalen. Help jij anderen? Grote kans dat ze jou sneller willen helpen.
  • Let goed op tijdens het spel. Houd bijvoorbeeld in de gaten wat iemand kan verdienen door te handelen, wat iets de speler oplevert en welke bonen er worden verkocht.
Lees ook:  Het Kleurenmonster Recensie- Coöperatief Kinderspel Vol Emotie!

Ben je nog lang niet uitgespeeld? Dan is Boonanza: de uitbreiding iets voor jou.