Ga naar de inhoud

Hoe speel je Ra? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Egypte staat bekend om de vele farao’s, oude verhalen en natuurlijk de Pyramides. Het is eveneens bekend om de vele bekende figuren en afgeleide spellen die het heeft voortgebracht. Denk aan Cleopatra, Caesar, Cheops en daarnaast de meerdere varianten van het spel Ra.

Het spel Ra bestaat uit de Egyptische goden. Natuurlijk is de zonnegod Ra, een van de meest bekende goden die Egypte ooit heeft gekend, en is te herkennen aan zijn vogelkop.

Het is in dit spel de bedoeling dat Ra zoveel mogelijk roem krijgt, de vraag is natuurlijk hoe.

Ra spelregels

In het begin van het spel krijgt ieder speler zonnen. Deze zonnen zijn een getal die fungeren als biedstenen.

Als eenmaal het spel Ra begint, wordt er tijdens elke beurt fiches getrokken. Deze fiches worden vervolgens open en bloot op het bord gelegd.

De fiches hebben verschillende illustraties. Zo bestaan er fiches met farao’s die de macht bepalen van je eigen rijk. Mocht je eenmaal de meeste fiches van farao’s in je bezit hebben, dan krijg je aan het einde van de ronde een epoch.

Als je minder farao’s hebt dan je tegenspeler, gaat je dat punten kosten.

Maar beschavingsfiches leveren eveneens punten op, en zorgen er daarnaast ook voor dat je geen strafpunten zult krijgen! Hoe meer divers je je eigen rijk zult ontwikkelen, hoe meer waardering je zult krijgen. Daarnaast is de nijl uiteraard ook een van de belangrijke punten in dit spel. Alleen is dat niet altijd het geval. Want als er bijvoorbeeld een overstroming is geweest in jou rijk, kan het zijn vruchten afwerpen.

Lees ook:  Hoe speel je Weerwolven? Speluitleg & Spelregels

Je rijk is natuurlijk nooit af, dus wat dacht je van een berg goud of een monument?

Zo kunnen goden-fiches je een handje helpen. Deze fiches kun je namelijk verruilen voor welk fiche dan ook, op het bordspel. Maar let op, er kunnen helaas altijd nog de rampenfiches tussen zitten, spannend!

Als het spel eenmaal goed op gang is, komen er natuurlijk steeds meer fiches op het bord te liggen. Maar daar kan verandering in komen! Want als er een Ra fiche wordt getrokken of als er een speler het woord Ra roept, komt er een biedronde.

Deze biedronde houdt in dat een speler met de hoogste zon, alle fiches van het bord krijgt, maar dus ook de mogelijke rampenfiches. Daarnaast moet de hoogst gebruikte zon verwisseld worden met de zon dat op het speelbord ligt.

Hierna mag deze speler de betreffende zon in deze epoch-ronde niet meer gebruiken.

Een tijdperk is pas gespeeld als werkelijk alle plaatsen van Ra fiches op het bord vol zijn. Ook moet er geen enkele speler meer een biedsteen overhouden.

Vervolgens wordt er door middel van de fiches de beloning van die epoch-ronde bepaald. Daarna begint de volgende ronde.

Als er eenmaal 3 epoch-rondes zijn geweest, worden alle punten bij elkaar opgeteld en is de speler met het meest aantal punten de winnaar!

Hoe speel je Ra? Een objectieve blik op het spel

Ra is en blijft een erg spannend en leuk spel.

Het ziet er zeer goed uit en het hoeft niet al te lang te duren, mede doordat er maar 3 rondes zijn.

Lees ook:  Hoe Speel je Patience / Solitaire? Speluitleg & Spelregels

In het begin lijkt het ietwat ingewikkeld, maar eenmaal spelende is het een fantastisch spel dat meerdere keren gespeeld zal worden. Het is natuurlijk ook een spel van geluk, het ligt er net aan welk fiche je trekt maar de biedrondes worden daardoor altijd extra spannend. Deze elementen maken het spel Ra tot een erg aangenaam spel dat niet snel verveelt.

Een kleine tip is wel dat je bij lage biedstenen zo snel mogelijk Ra roept, want anders heb je de kans dat je tegenspelers je snel overbieden waardoor ze met de duurdere fiches ervandoor gaan! het is een spel van veel keuzes maken en zeer goed afwegen, risico’s lopen maar je kunt ook altijd op safe spelen en kijken waar het spel je heen brengt.

En natuurlijk, geluk speelt een aardig grote rol, maar is altijd op in te spelen met de biedrondes. Als je hier redelijk goed rekening mee kunt houden, kom je ver, verder dan je tegenspelers en zal je winnen! Al is naast een gezonde strijd, gezelligheid wel het mooiste van het spel Ra!