Ga naar de inhoud

Hoe Speel je 31’en? Speluitleg & Spelregels

 • 4 min read
 • door

31’en is een Frans kaartspel dat wordt gespeeld met twee tot en met acht spelers. Niet alle kaarten worden gebruikt in het spel. Alleen de zeven tot en met de A’s zijn bruikbaar voor het spel. Deze kaarten worden ook wel de piketkaarten genoemd.

31’en heeft veel verschillende varianten. Sommigen spelen het spel bijvoorbeeld met twee potten, terwijl anderen maar met één pot spelen. In de onderstaande uitleg wordt de werking van het spel uitgelegd waarbij met één pot wordt gespeeld.

Het doel van het spel

Het doel van het spel is het behalen van een zo’n hoog mogelijke waarde van de drie kaarten in je handen om vervolgens het spel te winnen. De hoogst haalbare waarde van de drie kaarten in totaal is eenendertig.

Hoe dit doe te bereiken is wordt in onderstaande tekst uitgelegd.

31’en speluitleg

Voordat je kunt beginnen met spelen, is het noodzakelijk om de piketkaarten goed te schudden. Iedere speler krijgt vervolgens drie kaarten. Ook worden er drie kaarten in het midden gelegd. Deze kaarten dienen als pot.

Nadat iedereen zijn kaarten heeft ontvangen, begint het spel. De speler die als eerste aan de beurt is mag zelf bepalen of hij zijn drie kaarten behoudt of ruilt met de op dat moment nog gesloten pot. Wanneer hij of zij de kaarten ruilt, krijgt de volgende speler de beurt en wordt de pot open gelegd. Wanneer hij of zij de kaarten niet ruilt, worden de kaarten van de pot ook omgedraaid en mag de speler verder met zijn of haar beurt.

Lees ook:  Hoe Speel je Mahjong? Speluitleg & Spelregels

Een speler die aan de beurt is moet steeds één van zijn of haar kaarten ruilen met die van de pot. Een speler mag er ook voor kiezen, zoals zojuist vermeld, al zijn of haar drie kaarten te ruilen met die van de pot. Als dat gebeurt, krijgen zijn of haar medespelers nog maar één beurt. Daarna worden de scores van de kaarten met elkaar vergeleken.

Een andere manier hoe het spel eindigt, is wanneer je denkt dat je een goede score hebt. Dan zeg je namelijk pas. Nadat je pas hebt gezegd krijgen alle spelers na jou ook nog maar één beurt om te proberen hun waarde te verhogen.

Als je een score van 31 hebt, roep je verbied. Als iemand ‘verbied’ roept, stopt het spel, in tegenstelling tot wanneer iemand pas roept, direct en mag niemand meer wisselen.

31’en spelregels

Hier onder volgen nog een paar algemene spelregels:

 • De maximaal haalbare score is 31, deze is alleen te behalen met een aas met 2 kaarten van twee punten van dezelfde kleur
 • Drie keer dezelfde waarde in verschillende kleuren is 30,5 punten waard. Bijvoorbeeld drie 7’s van de drie verschillende kleuren ie 30,5
 • Je kunt kaarten alleen bij elkaar op tellen als ze dezelfde cijfers of figuurtjes hebben
 • Wanneer de pot bestaat uit een 7, 8 en een 9 ligt er een vuile was. Bij een vuile was wordt de pot vervangen door drie nieuw kaarten
 • Alle kaarten hebben een eigen waarde. De plaatjes zijn 10 punten waard en een aas is 11 punten waard.
 • Je kunt het spel spelen door steeds degene met de laagste score af te laten vallen. Als je het spel langer wil spelen, kun je er ook voor kiezen dat iedereen begint met vier punten en een speler steeds een punt verliest als hij of zij een ronde verliest.
 • Iedere ronde mag een nieuwe speler beginnen. De speler die naast degene zit die de kaarten schudt, mag beginnen. Wissel het schudden dus per ronde af.
 • Een speler mag pas na één ronde ‘verbied’ roepen bij een score van 31. Iedere speler moet eerst dus minstens één keer aan de beurt zijn geweest.
 • Wanneer er twee spelers met de laagste score zijn, verliezen ze beiden.
Lees ook:  Weinig tijd? Snelle bord- en gezelschapsspellen die je in minder dan 30 minuten kunt spelen

Hopelijk is alles over het spel duidelijk geworden door deze uitleg. Het spel kan uiteraard op allerlei verschillende manieren en met allemaal extra regels gespeeld worden.

Tip: om het spel extra leuk te maken kun je van tevoren een straf verzinnen voor de verliezer. Veel plezier met het spelen van 31’en!