Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Kwartet? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Kwartet is een erg bekend kaartspel dat over het algemeen behoorlijk veel wordt gespeeld. Het woord kwartet staat in de naam van het spel in principe voor de verzameling van 4 dezelfde kaarten. Wanneer je in het spel beschikt over 4 dezelfde kaarten heb je dan ook een kwartet.

Het doel van het spel is rondweg dan ook om voor zo veel mogelijk kwartetten te zorgen. Scherp zijn en je goed focussen zijn bij het spel van cruciaal belang.

Hieronder lees je meer over het antwoord op de vraag hoe speel je Kwartet. Er zijn daarnaast ontzettend veel verschillende edities van Kwartet te koop.

Kwartet speluitleg

Bij kwartet is het over het algemeen zo dat een specifiek thema centraal staat. Een populair thema is bijvoorbeeld dieren. Hierbij heb je verschillende soorten dieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vissen. De bedoeling is dan dat je 4 soorten vissen bij elkaar krijgt en op deze manier voor een kwartet zorgt.

Wanneer je een bepaalde kaart in je bezit krijgt tijdens het spel zie je, als het thema dieren is, een bepaald dier afgebeeld. Hieronder of hiernaast bevinden zich de andere 3 dieren die je dient te hebben om aan een kwartet te komen. Als je bijvoorbeeld een vis hebt kan het de bedoeling zijn dat 1 van de andere 3 dieren die je moet hebben een dolfijn is.

Hoe kom je aan de kaarten?

Het is uiteraard de bedoeling dat je tijdens het spel op een bepaalde manier aan de kaarten komt die je nodig hebt. Dit werkt in de kwartet spelregels als volgt. op het moment dat je 1 kaart hebt uit een bepaalde categorie en je wilt een andere kaart om richting je kwartet te gaan, vraag je een andere speler om die kaart.

Lees ook:  Hoe speel je Fauna? Speluitleg & Spelregels

In principe verzoek je je tegenstander dus om jou een kaart te geven die jij nodig hebt. De vraag is echter of je tegenstander deze kaart wel heeft. Indien dat het geval is hoort het bij de kwartet spelregels dat hij of zij de kaart ook daadwerkelijk aan je geeft. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je tegenstander de kaart waar jij om vraagt niet heeft. In dat geval mag hij of zij om een kaart vragen. Het gevaar is dus ook dat je je eigen kaarten kunt verliezen.

Hoe kun je winnen?

Zoals gezegd is de bedoeling van het spel uiteindelijk het maken van kwartetten, oftewel een verzameling van 4 kaarten die bij elkaar horen. Tijdens het spel probeer je een kwartet te scoren. Zodra je 4 kaarten uit dezelfde categorie hebt mag je deze opzij zetten. Vanaf dat moment kunnen je tegenstanders de kaarten die je als kwartet opzij hebt gezet niet meer van je afpakken.

Zodra je nog een kwartet hebt zet je ook dit viertal kaarten opzij. Welke speler aan het einde de meeste kwartetten heeft gespaard is uiteindelijk de winnaar van het spel. Het is dan ook de bedoeling dat je een kwartet waarover je beschikt direct opzij zet. Het heeft geen nut om deze nog tussen je andere kaarten te bewaren.

Misleiden

Tijdens het spel is het ook toegestaan je tegenstanders te misleiden. Je tegenstander misleiden kan als doel hebben bepaalde kaarten die je zelf hebt niet kwijt te raken. Wanneer je de beurt hebt kun je dan aan je tegenstander een bepaalde kaart vragen die je zelf hebt, maar niet kwijt wilt. Je laat op deze manier je tegenstander(s) denken dat jij niet over de kaart beschikt, waardoor zij over het algemeen een stuk minder snel om die kaart zullen vragen.

Lees ook:  Hoe speel je Regenwormen? Speluitleg & Spelregels

Het nadeel van het misleiden van je tegenstanders is echter wel dat je hierdoor een beurt verliest. Tijdens deze beurt kon je namelijk ook om een kaart vragen die je zelf wel echt nodig had. Het is handig tijdens en voor je beurt voor jezelf af te wegen wat belangrijker is. Het niet kwijtraken van een bepaalde kaart, of het proberen een andere kaart die je wilt hebben in handen te krijgen.

Ook is het zo dat tijdens het misleiden het je tegenstander(s) natuurlijk niet moet opvallen dat je ze aan het misleiden bent. Indien dit ze opvalt kun je de kaart die je niet wilde kwijtraken juist wel kwijtraken omdat zij weten dat het behouden van die kaart jou richting een kwartet kan brengen.