Ga naar de inhoud

25 Beste bordspellen aller tijden, welke heb jij?

 • 21 min read
 • door

Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat de beste bordspellen ter wereld zijn? Duizenden bordspel fanaten over de hele wereld hebben gestemd, en de definitieve lijst is bekend.

De leukste bordspellen ooit op een rij

Heeft u haast? Dan sommen wij vast de top 10 beste bordspellen voor volwassenen voor u op:

 1. 7 Wonders Duel
 2. Great Western Trail
 3. Scythe
 4. Terra Mystica
 5. Star Wars: Rebellion
 6. Terraforming Mars
 7. Twilight Struggle
 8. Through the ages: A New Story of Civilization
 9. Pandemic Legacy: Season 1
 10. Gloomhaven

Alle spellen op deze lijst zijn echte toppers, maar misschien niet ideaal voor iedereen. Sommige zullen te moeilijk zijn, te lang duren of een thema hebben die je niet aanspreekt. Daarom raad ik voor de meeste mensen 7 wonders duel vaak als eerste aan (+- 25 euro bij bol.com). Dan heb je een topper in huis voor een zacht prijsje.

Hieronder treft u de 25 beste bordspellen ooit aan, het maakt niet uit in welk jaar ze uitgekomen zijn, er staan spellen van 2015, 2016 en 2017 in de lijst maar ook veel oudere spellen zo ver terug als 2002. Speel je liever alleen bordspellen? Bekijk dan onze lijst met beste bordspellen om alleen te spelen!

25. Orleans (2014)

orleans bordspel
Foto door: LouisSparda

Cijfer: 7.8
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.11 / 5
Uitgever: White Goblin Games

Tijdens de rumoerige middeleeuwse tijden in Orléans moet je een aanhang van boeren, kooplieden, ridders, monniken, enz. verzamelen om de overhand  te verkrijgen door handel, bouw en wetenschap in het middeleeuwse Frankrijk.

In de stad Orléans en het gebied rond de Loire kunt u handelsreizen maken naar andere steden om felbegeerde goederen te verwerven en handelsposten te bouwen. Je hebt je volgelingen en hun unieke capaciteiten nodig om je macht uit te breiden door ze aan het werk te zetten als handelaren, bouwers en wetenschappers. Ridders breiden uw actieradius uit en beveiligen uw handelsexpedities. Ambachtslieden bouwen handels stations en gereedschappen om het werk te vergemakkelijken. Geleerden maken vorderingen in de wetenschap, en last but not least kan het geen kwaad om actief te worden in de kloosters omdat met monniken aan jouw zijde je veel minder snel ten prooi valt aan het lot.

In Orléans wil je altijd meer acties ondernemen dan mogelijk is en er zijn heel veel wegen naar de overwinning. De uitdaging is om alle elementen zo goed mogelijk te combineren met uw strategie.

24. Concordia (2013)

Concordia bordspel
Foto door: kilroy_locke

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 100 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 3.12 / 5
Uitgever: 999 Games

Tweeduizend jaar geleden regeerde het Romeinse rijk de landen rond de Middellandse Zee. Met vrede aan de grenzen, harmonie binnen de provincies, uniforme wetgeving en een gemeenschappelijke munt, bloeide de economie op. Dit gaf een voetbodem voor machtige Romeinse dynastieën toen ze zich verspreidde in de talloze steden. Leid één van deze dynastieën en zend kolonisten naar de afgelegen delen van het rijk; ontwikkel uw handelsnetwerk; en eer de oude goden voor hun gunst.

Concordia is een vredig strategiespel van economische ontwikkeling in de Romeinse tijd voor 2 tot 5 spelers voor 13 jaar en ouder. In plaats van afhankelijk te zijn van het geluk van dobbelstenen of kaarten, moeten spelers vertrouwen op hun strategische vaardigheden. Zorg ervoor dat je je rivalen in de gaten houdt om te bepalen welke doelen zij nastreven en waar je ze kunt overtreffen! In het spel worden kolonisten uit Rome gestuurd om zich te vestigen in steden die stenen, voedsel, gereedschap, wijn en kleding produceren. Elke speler begint met een identieke set speelkaarten en krijgt tijdens het spel meer kaarten.

23. Star Wars Imperial Assault (2014)

Star Wars Imperial Assault bordspel
Foto door: haslo

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-5
Speelduur:  60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.28 / 5
Uitgever: Enigma

Star Wars: Imperial Assault is een strategisch bordspel met tactische gevechten en missies voor twee tot vijf spelers. Star Wars: Imperial Assault biedt twee verschillende games van gevechten en avonturen in het Star Wars-universum!

Imperial Assault plaatst je in het midden van de Galactische Burgeroorlog tussen de Rebellenalliantie en het Galactische Rijk na de vernietiging van de Death Star boven Yavin 4. In dit spel kunnen jij en je vrienden deelnemen aan twee afzonderlijke campagnes. Het campagne spel plaats de onbevreesde troepen en middelen van het Galactische rijk tegen een team van elite Rebel-agenten, terwijl ze ernaar streven de grip van het rijk op de Melkweg te doorbreken.

22. Through the Ages: A Story of Civilization (2006)

Through the Ages A Story of Civilization bordspel
Foto door: marticabre

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 240 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 4.17 / 5
Uitgever: Eagle Games

Through the Ages: A story of Civilization is een spel waarin je een beschaving bouwt en is de voorganger van Through the Ages: A new Story of Civilization. Elke speler probeert de beste beschaving op te bouwen door zorgvuldig resource-beheer, het ontdekken van nieuwe technologieën, het kiezen van de juiste leiders, het bouwen van wonderen en het onderhouden van een sterk leger. Zwakte op een van de gebieden kan worden misbruikt door uw tegenstanders. Het spel speelt zich af in de loop van de eeuwen, beginnend in het tijdperk van de oudheid en eindigend in de moderne tijd.

21. Mechs vs. Minions (2016)

Mechs vs. Minions bordspel
Foto door: Dorhan

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.46 / 5
Uitgever: Riot Games

Mechs vs. Minions is een coöperatieve spel voor 2 tot 4 spelers. In de wereld Rune Terra spelen spelers de rol van vier onverschrokken Yordles: Corki, Tristana, Heimerdinger en Ziggs. In Mechs vs. Minions bundelen jullie je krachten en besturen jullie je nieuw ontworpen mechs tegen een leger plunderaars. Met modulaire borden, programmatische opdrachtregels en een verhaal gestuurde campagne, is elke missie uniek, en waardoor je teamwerk en programmeer- en piloot vaardigheden op de proef gesteld worden.

Lees ook:  Weinig tijd? Snelle bord- en gezelschapsspellen die je in minder dan 30 minuten kunt spelen

20. Viticulture (2015)

Viticulture bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 45-90 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.94 / 5
Uitgever: Enigma

In Viticulture bevinden de spelers zich in de rol van mensen in het rustieke en historische Toscane. Je hebt een schamele wijngaarden geërfd. Bij de wijngaard heb je een paar percelen land, een kleine kelder en drie arbeiders. Ze hebben allemaal de droom om van hun wijnmakerij een echt succes te maken.

De spelers zijn in de positie om te bepalen hoe zij hun werknemers het hele jaar door willen toewijzen. Elk seizoen is anders op een wijngaard, dus de werknemers hebben verschillende taken die ze in de zomer en de winter kunnen uitvoeren. Er is concurrentie over die taken en vaak heeft de eerste werknemer die aan de slag gaat een voordeel ten opzichte van volgende werknemers.

Gelukkig voor de spelers, houden mensen ervan om wijnhuizen te bezoeken, en een extra bonus is dat veel van die bezoekers bereid zijn om in de wijngaard te helpen wanneer ze op bezoek zijn, zolang je maar een werknemer toewijst om voor hen te zorgen en hen de weg wijst. De bezoeken (in de vorm van kaarten) zijn kort maar kunnen zeer nuttig zijn.

Met behulp van deze werknemers en bezoekers kunnen spelers hun wijngaarden uitbreiden door te bouwen, wijnstokken aan te planten (wijnstok kaarten) en wijn bestellingen te vervullen (wijn-kaartjes). Het is om de meest succesvolle wijnmakerij in Toscane te krijgen.

19. Mansions of Madness (2016)

Mansions of Madness bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 120-180 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.64 / 5
Uitgever: Enigma

Mansions of Madness is echt horror bordspel. Het zit boordevol krankzinnigheid en mysterie.  Elk spel dat je speel speelt zich af in een van te voren vastgesteld verhaal op een unieke kaart. Monsters die je tegenkomt beschikken over verschillende vaardigheden die elk spel weer in andere afwisselende combinaties voorkomen. Als onderzoeker bevecht je deze monsters en zoek je aanwijzingen om het verhaal te voltooien. Eén van de spelers is de ‘keeper’ en bepaalt de zetten van de monsters en andere krachten in het huis. De andere spelers zijn onderzoekers op zoek naar antwoorden en moeten proberen te overleven.

18. Blood Rage (2015)

Blood Rage bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.89 / 5
Uitgever: Guillotine Games

In Blood Rage bestuurt elke speler de krijgers, leider en het schip van zijn eigen Viking-clan. Ragnarök is gekomen en het is het einde van de wereld! Het is de laatste kans van de Vikings om in heroïsch te sterven en hun plaats in Valhalla aan de kant van Odin zeker te stellen! Voor een Viking zijn er vele wegen naar glorie. Je kunt een land binnenvallen en plunderen voor haar beloningen, je tegenstanders verpletteren in epische veldslagen, opdrachten vervullen, de statistieken van je clan verhogen, of zelfs glorieus sterven in de strijd.

17. Arkham Horror: The Card Game (2016)

Arkham Horror the card game

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-2
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.17 / 5
Uitgever: Fantasy Flight Inc

In Arkham Horror: The Card Game worden jij en je vriend (of maximaal drie vrienden met twee spellen) personages in de New England-stad Arkham. Je hebt je talenten, zeker, maar je hebt ook je gebreken. Misschien heb je wat te veel gestudeerd in de geschriften van het Necronomicon, en de woorden blijven je achtervolgen. Misschien voel je je gedwongen om alle tekenen van buitenaards kwaad te verdoezelen, waardoor je eigen onderzoek wordt belemmerd om het vertrouwen van de grotere bevolking te beschermen. Misschien word je getekend door je ontmoetingen met een griezelige sekte.

16. Mage Knight The Board Game (2011)

Mage Knight the Board Game
Foto door: culturemind

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 150 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 4.23 / 5
Uitgever: Wizkids

Mage Knight Board Game is een veelzijdig bordspel. Je kunt Mage Knight competitief, coöperatief en zelfs solo spelen als een held die het oude en mysterieuze Atlantische Imperium durft te betreden. Je kunt een held of een antiheld zijn, vertrouwen op magische spreuken of fysieke vaardigheden, alleen nieuwe gebieden en artefacten ontdekken of een krachtig leger werven: alles hangt van jou af. Als je van fantasie en mysteries houdt dan is Mage Knight echt iets voor jou.

15. Agricola (2007)

Agricola bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 30-150 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.63 / 5
Uitgever: Z-Man Games

In Agricola ben je een boer in een houten hut met je partner en weinig anders. Tijdens een beurt mag je slechts twee acties ondernemen, een voor jou en een voor je partner. Misschien denk je erover om kinderen te hebben om meer werk te krijgen maar dan zal je eerst je huis moeten uitbreiden. En wat ga je alle kleine kids te eten geven?

Het spel ondersteunt vele niveaus van complexiteit, voornamelijk door het gebruik (of niet-gebruik) van twee van de belangrijkste soorten kaarten, kleine verbeteringen en beroepen.

14. Puerto Rico (2002)

Puerto Rico bordspel
Foto door: kilroy_locke

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 90-150 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.29 / 5
Uitgever: Rio Grande Games

In Puerto Rico nemen spelers de rol van koloniale gouverneurs op het eiland Puerto Rico op zich . Het doel van het spel is om overwinningspunten te verzamelen door goederen naar Europa te verzenden of gebouwen te bouwen.

Elke speler gebruikt een eigen bord met ruimte voor stadsgebouwen, plantages en bronnen. Gedeeld tussen de spelers zijn drie schepen, een handelshuis en een voorraad grondstoffen en doubloons.

Lees ook:  Beste Bord- en Kaartspellen Onder 20 Euro - Echte klassiekers!

De grondstoffencyclus van het spel is dat spelers gewassen verbouwen die ze inwisselen voor punten of doubloons. Doubloons kunnen dan worden gebruikt om gebouwen te kopen, waardoor spelers meer gewassen kunnen produceren of andere vaardigheden kunnen geven. Gebouwen en plantages werken niet tenzij ze worden bemand door kolonisten. Lees mijn volledige Puerto Rico review voor een uitgebreide uitleg van het spel.

13. Caverna: The Cave Farmers (2013)

Caverna- The Cave Farmers bordspel
Foto door: tinwe

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 1-7
Speelduur: 30-210 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.78 / 5
Uitgever: Lookout Games

Caverna: The Cave Farmers volgt in dezelfde lijn als zijn voorganger (Agricola #16): een spel waarbij de arbeiders centraal staan, met een focus op landbouw. In het spel ben je de leider van een kleine dwerg familie die in een kleine grot in de bergen woont. Je begint het spel met een boer en zijn familie, elk lid van de boerenfamilie vertegenwoordigt een actie die de speler elke beurt kan nemen. Samen cultiveer je het bos voor je grot en graaft je dieper de berg in. Je bekleed de grotten als woningen voor je nageslacht en als werkruimtes voor kleine bedrijven.

12. War of the Ring (2012)

War of the Ring bordspel
Foto door: fubar awol

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 150-180 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 4.02 / 5
Uitgever: 999 Games

In War of the Ring speelt één speler als de Free Peoples (FP), de andere speler bestuurt de Shadow Armies (SA). Aanvankelijk aarzelen de Vrije Volkeren om hun wapens tegen Sauron op te pakken. Dus moeten ze worden aangevallen door Sauron of worden overgehaald door Gandalf of andere Metgezellen, voordat ze gaan vechten: dit wordt vertegenwoordigd door de Politieke Weg, die laat zien of een Natie klaar is om te vechten in de Oorlog van de Ring of niet.

Het spel kan gewonnen worden door een militaire overwinning, als Sauron een bepaald aantal Free People-steden en bolwerken verovert of andersom. Maar de ware hoop van de Vrije Volkeren ligt in de quest van de Ringdrager: terwijl de legers botsen probeert de Fellowship of the Ring stiekem naar Mount Doom te gaan om de One Ring te vernietigen. Sauron is zich niet bewust van de echte intentie van zijn vijanden maar zoekt in heel Midden-aarde naar de kostbare Ring. De Fellowship zal worden geconfronteerd met talrijke gevaren, vertegenwoordigd door de regels van The Hunt for the Ring.

11. The Castles of Burgundy (2011)

The_castles_of_burgundy_bordspel

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30-90 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.03 / 5
Uitgever: Ravensburger

The Castles of Burgundy speelt zich af in de regio Bourgogne van het middeleeuwse Frankrijk. Elke speler neemt de rol aan van een aristocraat, die oorspronkelijk een klein prinsdom bestuurt. Tijdens het spelen wil je nederzettingen en machtige kastelen bouwen, handel drijven langs de rivier, zilvermijnen exploiteren en de kennis van reizigers gebruiken.

Het spel gaat over spelers die nederzetting tegels van het speelbord nemen en ze in hun princedom plaatsen, wat wordt weergegeven door het spelersbord. Elke tegel heeft een functie die begint wanneer de tegel in het prinsdom wordt geplaatst. Het vorstendom zelf bestaat uit verschillende regio’s, die elk een eigen type nederzetting tegel vereisen.

10. 7 Wonders Duel (2015)

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.25 / 5
Uitgever: Enigma

In veel opzichten lijkt 7 Wonders Duel op het oorspronkelijke spel 7 Wonders. Spelers spelen in drie eeuwen, kopen kaarten die middelen verschaffen of hun militaire of wetenschappelijke ontwikkeling bevorderen om een beschaving te ontwikkelen en wonderen te voltooien.

Wat er anders is aan 7 Wonders Duel is dat, zoals de titel suggereert, het spel uitsluitend voor twee spelers is, waarbij de spelers niet tegelijkertijd kaarten pakken en wegspelen. Een speler kan alleen een kaart nemen als deze niet door anderen wordt bedekt, dus de timing is belangrijk. Net als in het originele spel kan elke kaart die je koopt worden gebouwd, worden weggegooid voor munten of worden gebruikt om een wonder te construeren.

9. Great Western Trail (2016)

Great Western Trail

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 75-150 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.69 / 5
Uitgever: 999 Games

Amerika in de 19de eeuw: je bent een veeboer en verplaatst je vee herhaaldelijk van Texas naar Kansas City, waar je ze met de trein verscheept. Hiermee verdien je geld en overwinningspunten. Onnodig te zeggen dat u elke keer dat u in Kansas City aankomt, uw meest waardevolle vee op sleeptouw wil nemen. Great Western Trail vereist echter niet alleen dat je je kudde in goede conditie houdt, maar ook dat je de verschillende gebouwen langs het parcours verstandig gebruikt. Het kan ook een goed idee zijn om bekwaam personeel in dienst te nemen: cowboys om je kudde te verbeteren, ambachtslieden om je eigen gebouwen te bouwen of ingenieurs om de belangrijke spoorlijn te bouwen.

Als je slim je kudde manoeuvreert en de kansen en valkuilen van Great Western Trail navigeert, zul je zeker de meeste overwinningspunten behalen en het spel winnen.

8. Scythe (2016)

Scythe board game

Cijfer: 8.1
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 90-115 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.36 / 5
Uitgever: Stonemaier Games

Het is een tijd van onrust in Europa van de jaren twintig. De nasleep van de eerste wereldoorlog maakt de sneeuw nog donkerder. De kapitalistische stadstaat, die simpelweg bekend staat als ‘De Fabriek’, die de oorlog voedde met zwaar gepantserde mechs, heeft zijn deuren gesloten en trekt de aandacht van verschillende nabijgelegen landen.

Scythe is een game in een alternatieve geschiedenis in de periode van de jaren 1920. Het is een tijd van landbouw en oorlog, gebroken harten en verroeste tandwielen, innovatie en moed. In Scythe vertegenwoordigt elke speler een personage uit een van de vijf facties van Oost-Europa die proberen hun fortuin te verdienen en het aandeel van hun factie in het land rond de mysterieuze fabriek te claimen. Spelers veroveren gebieden, rekruteren nieuwe manschappen, oogsten goederen, verkrijgen nieuwe dorpelingen, bouwen en activeren monsterlijke mechs.

Lees ook:  10 Reden om Catan Niet te Spelen - Maar Wat Dan?

Scythe is voortgekomen uit een Kickstarter campagne. Bekijk de campagne hier op Kickstarter.

7. Terra Mystica (2012)

Terra Mystica
Foto door: duchamp

Cijfer: 8.1
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 60-150 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.94 / 5
Uitgever: White Goblin Games

In het land van Terra Mystica wonen 14 verschillende volkeren in zeven landschappen. Elke groep is gebonden aan zijn eigen thuisomgeving, om zich te ontwikkelen en te groeien moeten ze naburige landschappen in hun thuisomgeving opnemen.

Terra Mystica is een spel met weinig geluk dat strategische planning beloont. Elke speler bestuurt een van de 14 groepen. Met subtiliteit en vakmanschap moet de speler proberen een zo groot mogelijk gebied te besturen en de vaardigheden van die groep te ontwikkelen. Er zijn ook vier religieuze sekten waarin je vooruitgang kunt boeken. Om dit te doen heeft elke groep speciale vaardigheden.

6. Star Wars: Rebellion (2016) 

Star Wars - Rebellion board game

Cijfer: 8.2
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 180-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.61 / 5
Uitgever: Enigma

Star Wars: Rebellion staat natuurlijk in de top van bordspellen voor filmliefhebbers, omdat het gaat om het Star Wars-universum! May the Force be with you!

De Galactische Burgeroorlog is op een grootte zoals nooit tevoren. In Star Wars: Rebellion kun je het Galactische rijk of de Rebel Alliance aansturen. Je moet starships aansturen, je troepen manoeuvres plannen enzovoort. Het verschil tussen the Empire en Rebel Alliance is hun overwinnings-voorwaarden. Het is belangrijk om je speelstijl aan te passen, afhankelijk van wie je bent.

Als Imperiale speler kan je bijvoorbeeld legioenen Stormtroopers, TIE’s, Star Destroyers en de Death Star zelf besturen. Je wordt gevreesd door de bewoners van de Melkweg en je vertrouwt op de kracht van je enorme oorlogsmachine. Om te winnen, moet je de basis van de Rebel Alliance achterhalen en deze vernietigen!

5. Terraforming Mars (2016)

Terraforming_mars_board_game

Cijfer: 8.2
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.26 / 5
Uitgever: Stronghold Games

In de vijfentwintigste eeuw begint de mensheid de planeet Mars te ontginnen. Gigantische corporaties, gesponsord door de Wereldregering op Aarde, initiëren grote projecten om de temperatuur, het zuurstofniveau en de oceaan bedekking te verhogen totdat de omgeving bewoonbaar is.

In Terraforming Mars speel je een van die bedrijven en werk je samen in het proces van kolonisatie.

4. Twilight Struggle (2005) 

Twilight Struggle Board Game
Foto door: Thommy8

Cijfer: 8.2 
Aantal spelers: 2

Speelduur: 120-180 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 3.55 / 5
Uitgever: Enigma

In 1945 stortten onwaarschijnlijk bondgenoten Hitler’s oorlogsmachine omver, terwijl de meest verwoestende wapens van de mensheid het Japanse rijk op de knieën dwongen. Waar eens veel grote krachten stonden, stonden er toen nog maar twee. De wereld had nauwelijks tijd om op adem te komen voordat een nieuw conflict dreigde. In tegenstelling tot de titanenstrijd van de voorgaande decennia, zou dit conflict niet in de eerste plaats door soldaten en tanks worden gevoerd, maar door spionnen en politici, wetenschappers en intellectuelen, kunstenaars en verraders.

Twilight Struggle is een spel voor twee spelers dat de vijfenveertigjarige dans van intriges, prestige en incidentele uitbarstingen van oorlogvoering tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten simuleert. De hele wereld is het podium waarop deze twee titanen vechten om de wereld veilig te maken voor hun eigen ideologieën en levenswijzen. Het spel begint te midden van de ruïnes van Europa terwijl de twee nieuwe ‘superkrachten’ over het wrak van de Tweede Wereldoorlog klauteren en eindigt in 1989, toen alleen de Verenigde Staten nog bleef staan.

3. Through the ages: A New Story of Civilization (2015)

Through the ages- A New Story of Civilization board game

Cijfer: 8.3
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 180-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 4.36 / 5
Uitgever: Czech Games Edition

Through the Ages: A New Story of Civilization is de nieuwe editie van Through the Ages: A Story of Civilization met veel kleine en grote veranderingen aan de kaarten van het spel  en uitgebreide veranderingen in hoe het leger werkt.

Through the Ages is een game waarin je een beschaving opbouwt. Elke speler probeert de beste beschaving op te bouwen door zorgvuldig resource-beheer, het ontdekken van nieuwe technologieën, het kiezen van de juiste leiders, het bouwen van wonderen en het onderhouden van een sterk leger. Zwakte in één van de gebieden kan worden misbruikt door uw tegenstanders. Het spel speelt zich af in de loop van de eeuwen, beginnend in het tijdperk van de oudheid en eindigend in de moderne tijd.

2. Pandemic Legacy: Season 1 (2015)

Pandemic Legacy- Season 1
Foto door: geigersplat

Cijfer: 8.5
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.81 / 5
Uitgever: Z-Man Games

Pandemic Legacy: Season 1 is het op 1 na beste bordspel op deze lijst en is een coöperatief campagne spel, met een overkoepelend verhaal – gespeeld in 12 to 24 sessies, afhankelijk van hoe goed je groep het doet tijdens het spel. Het spel begint grotendeels hetzelfde als de standaardversie van Pandemic, waarin je team van ziekte bestrijdende specialisten tegen de klok racet om de wereld rond te reizen en de ziekten te behandelen.

Tijdens je beurt heb je vier acties beschikbaar. Je kan op verschillende manieren rondreizen, structuren bouwen zoals onderzoeksstations, ziekten behandelen, kaarten ruilen met andere spelers of een remedie vinden voor een ziekte. Elke speler heeft een unieke rol met speciale vaardigheden om hen bij deze acties te helpen.

1. Gloomhaven (2017)

Gloomhaven board game

Cijfer: 8.6
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 30-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.78 / 5
Uitgever: Cephalofair Games

En dat brengt ons bij het beste bordspel uit deze lijst, Gloomhaven!

Gloomhaven is een spel vol tactische gevechten in een wereld met constant veranderende motieven. Spelers nemen de rol aan van een rondtrekkende avonturier met zijn eigen speciale vaardigheden en eigen redenen om naar deze donkere hoek van de wereld te reizen. Spelers moeten uit noodzaak samenwerken om gevaarlijke kerkers en vergeten ruïnes schoon te ruimen. In dit proces zullen ze hun vaardigheden verbeteren met ervaring en buit, nieuwe locaties ontdekken om te verkennen en plunderen, en een steeds vertakkend verhaal uitbreiden dat wordt aangewakkerd door de beslissingen die ze nemen.

Gloomhaven is een voortgekomen uit een Kickstarter campagne. Bekijk de pagina op Kickstarter hier.

Bent u op zoek naar een bordspel voor een specifiek thema, spelersaantal of speelduur? Neem dan een kijkje op onze ‘aanraders‘ pagina.