Hoe komt het dat de laatste tijd klassieke bordspellen toch weer razend populair aan het worden zijn? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Oude bordspellen zijn nooit helemaal weg geweest, ze zijn vaak in een nieuw jasje gestoken of op de computer gezet. Op een computer kun je online spelen, met random mensen, vrienden of tegen de computer. Toch spelen mensen liever in groepsverband, gezellig samen aan tafel. Old school dus, blijkt uit onderzoek van RTL nieuws.
Klassieke bordspellen in een nieuw jasje
Bordspellen brengen mensen dichter bij elkaar; even tijd voor elkaar hebben en aandacht aan elkaar besteden in een tijd waar technologie overheerst en mensen het vaak te druk hebben. Steeds meer hoor en zie je om je heen dat er bordspelletjes avonden worden gehouden. Televisie gaat uit, hapjes en drankjes staan klaar en spelen maar! Bordspellen zijn leerzaam, je leert delen, op je beurt wachten, optellen, aftrekken en omgaan met winst of verlies. Daarnaast zijn bordspellen bijzonder goed voor kinderen!
Veel klassiekers zijn in een modern jasje gestoken. Monopoly, stratego, ganzenbord en mens- erger- je- niet zijn met de tijd vernieuwd. Monopoly deed het oude geld in de ban en ging mee met de euro en je kunt sommige edities met pin de straten en huizen betalen. Het ganzenbord spel kwam uit in kleur, de soldaten van stratego kregen een eigen torentje, in plaats van een voetje met een soldatenrangenplaatje en mens- erger- je- niet kreeg een dobbelsteen die in het midden verpakt zit.
Top 10 populaire bordpellen uit de vorige eeuw
Voor veel dertigers, veertigers en vijftigers brengen de bordspellen uit de jaren 70, 80 & 90 de nodige nostalgie teweeg. Wij speelden deze klassiekers toen we zelf nog kind waren met onze ouders of andere gezinsleden. Het hoorde een beetje bij de opvoeding.
De reden waarom we deze bordspellen van vroeger met onze kinderen nu spelen is ook, omdat we zelf oude tijden weer willen herbeleven in de ogen van onze kinderen. Maar ook als je met vrienden speelt komen herinneringen weer naar boven. De spelregels blijven hetzelfde, of met enkele aanpassingen (die meestal zelf verzonnen zijn), het samenzijn is net als vroeger.
De top-10 leukste klassieke familiespellen op een rij.
1. Monopoly
Monopoly is en blijft één van de best verkochte bordspellen. Over de hele wereld zijn er sinds 1935 meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht. Monopoly verkoopt regelmatig speciale edities in verschillende thema’s en hebben ook een kindervariant (6 jaar). Het spel is voor iedereen leerzaam; het doel is om zoveel mogelijk te kopen. Huizen, stations en energiebedrijven.
Heb je vier dezelfde straten in een stad of alle stations en energiebedrijven? Koop dan huisjes of hotels erbij en probeer andere spelers blut te spelen. Maar kijk uit; je tegenspelers kunnen dat ook bij jou doen! Je kunt monopoly met twee tot acht spelers spelen.
2. Triviant
Triviant kun je in teamverband van zes personen of met z’n tweeën doen. De Triviant bordspellen uit de jaren 80 zijn in de loop der jaren in vele varianten op de markt gebracht. De standaard uitgave kent een aantal categorieën met in totaal 2400 vragen, waar je vliegensvlug de vragen moet beantwoorden.
3. Mens-erger-je-niet
Mens-erger-je-niet lijkt misschien een simpel spelletje, maar je hebt hier echt een dosis geluk voor nodig, om het spel te kunnen winnen. Het vergt een groot vermogen van je geduld en of je tactisch het spel kunt uitspelen. Bij sommige uitgaven is de achterzijde van het bord is in een andere setting, maar de spelregels zijn hetzelfde. Probeer zo snel mogelijk in je eigen comfortzone te komen en laat je niet van het bord afgooien, maar dat geldt ook andersom voor de tegenspelers. Het spel kwam voor het eerst in 1914 op de Nederlandse markt.
Geschikt voor twee tot vier spelers. Kinderen van vijf plus kunnen dit spel ook meespelen.
4. Risk
Risk is een klassieke strategiespel, waarin iedereen een opdracht krijgt. De eerste die zijn opdracht helemaal uitvoert wint het spel. In de opdrachten staan welke landen of werelddeel je moet veroveren en/of welke tegenstander je moet dwars zitten of uitschakelen. Twee tot zes spelers kunnen aan het spel meedoen, vanaf tien jaar.
5. Ganzenbord
Wie heeft er vroeger niet ganzenborden gespeeld? Het spel dateert uit de vijftiende eeuw en is een spel waar je echt spelersgeluk voor moet hebben. Zelfs de allerkleinsten kunnen het spel spelen door met een gansje in de favoriete kleur als eerste thuis te komen. Onderweg kom je overal obstakels tegen, die je een beurt laten overslaan, in de put of een paar plaatsen verder of terug laten gaan.
6. Rummikub
Rummikub is een superleuk spel waar je ook strategisch moet bedenken hoe je de rijen en setjes gaat vormen. Het spel hangt grotendeels af van geluk hebben en hopen dat je tegenstander niet zo strategisch is aangelegd als jij. Het spel kan met minimaal twee en maximaal vier spelers worden gespeeld.
7. Pictionary
Pictionary is een spel uit 1985 en wordt gespeeld met minimaal vier spelers tot tien. Maak teams van twee en raadt wat de tegenspelers hebben getekend. Als je de tekening hebt geraden, ga je steeds hoger het spel in. Een hilarisch spel voor acht jaar en ouder.
8. Levensweg
In het spel Levensweg mogen de spelers zelf bepalen hoe ze hun leven willen uitstippelen. Toch bepaalt het Rad van Fortuin uiteindelijk jouw en je spelgenoten het levenspad die jullie gaan volgen. Een spel vol goede of slechte keuzes, verrassende wendingen en hilarische momenten. Geschikt vanaf acht jaar en twee tot zes spelers.
9. Stratego
Stratego is een avontuurlijk bordspel, waarin je strategisch je vijanden moet verslaan. Je hebt een eigen leger in allerlei rangen, die zo snel mogelijk de vlag van de tegenstander moet vangen. Verstop wel zelf je eigen vlag goed. Zet de bommen en de beste soldaten in je verdediging. Dit spel speel is voor twee spelers en vanaf acht jaar.
10. Kolonisten van Catan
Wie wordt de meest welvarende kolonist van Catan? Wie is de beste handelaar en bouwt als eerste straten, dorpen en steden? De eerste die de tien overwinningspunten heeft verzameld is de uiteindelijke winnaar. Dit spel heeft meerdere prijzen gewonnen en staat hiermee op de tiende plaats. Drie tot zes spelers en geschikt vanaf tien jaar oud.
Zo leer je kinderen bordspellen spelen
Allereerst is veel geduld het eerste wat je moet opbrengen om kinderen iets nieuws te leren. Het ligt ook grotendeels aan het karakter van het kind hoe hij in het spelletjes spelen zit. Maak je kind nieuwsgierig naar alle leuke bordspelletjes die voor zijn leeftijd geschikt zijn (lees hier meer aanbevelingen voor kinderen). Kinderen zijn leergierig en willen graag spelenderwijs alles leren. Ga er rustig voor zitten en leg het spel op een simpele manier uit. Spelenderwijs kun je het spel aan je kind leren. Er zijn veel leuke kinderbord spellen op de markt.
Hoe leuk is het als kinderen later ook hun eigen kinderen de oude klassiekers van vroeger kunnen leren spelen?
Waar koop je bordspellen van vroeger?
In speelgoedwinkels kun je meestal de nieuwere versies vinden van oude bordspellen. Bij de meeste webshops kun je bordspellen uit de jaren 90 en verder terug vinden. Tweedehands, maar ook helemaal nieuw uit de doos zijn ze voor een leuke prijs te bemachtigen.
Hanno is eigenaar van 123Bordspellen.com, en speelt en verzamelt sinds zijn 8ste fanatiek bordspellen.