Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Toepen? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Toepen is een Nederlands trick-take-kaartspel dat doorgaans ook als drinkspel wordt gespeeld. Het is geschikt voor 3 tot 8 spelers, hoewel het ideale, en typische aantal spelers 4 is.

In Nederland wordt Toepen gezien als slechts een drinkspel, maar het kan ook een gokspel zijn als er geld aan wordt toegevoegd.

Toepen gebruikt een pakket van 32 kaarten, dit kan worden gemaakt door een standaardpakket van 52 kaarten te strippen van: 2s, 3s, 4s, 5s en 6s in elke reeks. De kaarten die in rang blijven, van hoog naar laag: 10, 9, 8, 7, A, K, Q, J.

Hoe speel je Toepen

Een speler wordt gekozen als de dealer. Spelers kunnen elke geprefereerde methode kiezen om willekeurig een dealer te kiezen (dat wil zeggen het kaartspel snijden, op leeftijd, enz.), Tenzij iemand zich vrijwillig aanmeldt. De dealer deelt vier kaarten één voor één uit aan elke speler. Kaarten moeten met de afbeelding naar beneden worden gedeeld, alleen de eigenaar mag de kaarten bekijken.

Zodra het delen is voltooid, wordt de resterende stapel kaarten met de afbeelding naar beneden in het midden van de tafel gelegd. Als een speler een hand heeft met alleen azen, heren, dames of boeren, moet hij zijn hand afleggen en de dealer deelt hem een nieuwe uit. In feite kan elke speler ervoor kiezen zijn hand af te leggen en een nieuwe te krijgen. Dit brengt echter een risico met zich mee: de hand kan worden uitgedaagd door een andere speler door deze te onthullen.

Als de hand een 10, 9, 8 of 7 heeft, verliest de speler die de hand heeft afgelegd een leven. Maar ze mogen nog steeds hun nieuwe hand behouden. Als de hand echt uitsluitend uit Aces, Kings, Queens en Jacks bestaat, verliest de uitdager een leven. Nadat alle kaarten van de stapel zijn gedeeld, kunnen er nu meer handen worden gedeeld.

Lees ook:  Hoe speel je Betoverde Doolhof? Speluitleg & Spelregels

Toepen Speluitleg

De speler die direct links van de dealer zit, leidt in de eerste slag. Indien mogelijk moeten spelers dit voorbeeld volgen. Als ze niet in staat zijn om een kaart uit dezelfde reeks te spelen, mogen ze elke kaart in de hand spelen. De kaart met de hoogste waarde die uit de geleide reeks wordt gespeeld, wint (of neemt) de slag. De winnaar van de vorige slag leidt in de volgende, enzovoort, totdat alle vier de slagen zijn gespeeld. De winnaar van de vierde slag deelt de volgende hand en alle andere spelers verliezen een leven.

Toepen Spelregels

Op elk moment tijdens een hand, nadat spelers hun vier kaarten hebben opgepakt, mag een speler op de tafel kloppen. Hierdoor kies je voor een toep en verhoog je de waarde van de hand met 1 leven. Zodra een speler klopt, kunnen de andere spelers blijven of folden. Als ze folden, verliezen ze hun inzet. Spelers moeten wachten tot iemand anders in dezelfde hand klopt voordat ze opnieuw kloppen.

Verliezers verliezen levens gelijk aan het totale aantal knock-outs + 1. Spelers die folden bij de eerste knock-out verliezen 1 leven samen met hun inzet, en degenen die folden bij de tweede knock-out verliezen twee levens, enzovoort. In het geval dat iedereen fold nadat een speler klopt, winnen ze en verliest alle anderen een leven. Ze delen de volgende hand. Als een speler fold na het winnen van een slag, maar voordat de volgende begint, gaat de beurt om de volgende slag te leiden naar de speler links van hem.

Lees ook:  Wat is de beste Kolonisten van Catan uitbreiding?

Kloppen en Vouwen

In toernooi- en gokversies van Toepen wordt het spel gepauzeerd wanneer een speler klopt. Alle andere spelers, die links van de klopper beginnen, moeten aangeven of ze blijven of passen. Spelers folden door hun kaarten met de afbeelding naar beneden op tafel te laten vallen. Echter, in snellere en drinkbare varianten van Toepen, folden spelers na een knock onmiddellijk als ze dat willen.