In King of Tokyo nemen spelers de rol aan van grote Monsters. Door gebruik te maken van een combinatie van een actiedobbelsteen en speciale vaardighedenkaarten, wordt een speler de overwinnaar door de laatste staande Monster te zijn of de eerste die 20 overwinningspunten bereikt.
Simplistisch in ontwerp, Koning van Tokio biedt de essentie van een lichte, thematische dobbelspel, terwijl het tegelijkertijd kan zorgen voor boeiende interactie en belangrijke beslissingen voor de speler in elke beurt.
Spelverloop
Laten we eerst eens kijken hoe het spel moet worden opgezet.
Om te beginnen zal elke speler kiezen uit een van de zes Kaiju-thema Monsters om tijdens het spel te besturen. Er is geen verschil tussen elke Monster anders dan de individuele artistieke ontwerpen. Het gaat om The King, GigaZaur, Cyber Bunny, Meka Dragon, Alienoid en Kraken, en elk wordt vertegenwoordigd door een gedetailleerde kartonnen stand-up figuur. Spelers nemen ook het Monster speelbord dat overeenkomt met het door hen gekozen Monster.
Het spelersbord van de Monster wordt gebruikt om twee soorten statistieken bij te houden. In de linkerbovenhoek worden de overwinningspunten bijgehouden. In de rechter benedenhoek worden de gezondheidspunten van de Monster’s bijgehouden. Als de gezondheid van een Monster 0 bereikt, wordt die speler onmiddellijk uit het spel verwijderd. Op dezelfde manier, zodra een Monster 20 overwinningspunten bereikt, wint het Monster automatisch en is het spel voorbij. Om het spel te beginnen, zal elke Monster beginnen met 0 overwinningspunten en 10 gezondheidspunten. Tijdens het spel krijgt de speler overwinningspunten en veroorzaakt schade aan andere Monsters op verschillende manieren.
Het hoofdspelbord is opgedeeld in twee delen, Tokyo City en Tokyo Bay (tenzij je een 5-6 spelers spel speelt, hoef je je alleen maar zorgen te maken over de Tokyo City velden). Tokyo City kan slechts één Monster bezetten op een bepaald moment tijdens het spel. Een speler die aan het begin van zijn beurt zijn Monster op het Tokyo City-veld heeft, ontvangt automatisch 2 overwinningspunten. Ook krijgt elke Monster die aan de beurt is om Tokyo City binnen te komen 1 Overwinningspunt. Dus denk aan deze ruimte als een “King of the Hill” aspect. Spelers zullen proberen om elkaar uit Tokyo City te slaan, zodat hun eigen Monster de controle over het veld kan overnemen.
De beurt van een speler bestaat uit vier hoofdstappen:
- De dobbelstenen gooien en opnieuw rollen
- De dobbelstenen acties uitvoeren
- Het kopen van speciale kaarten
- Beëindigen van je beurt
1.) Rollen en opnieuw rollen van de dobbelstenen
Aan het begin van de beurt van een speler zal die speler de zes zwarte dobbelstenen gooien (de twee extra groene dobbelstenen worden alleen gebruikt bij het spelen van bepaalde speciale kaarteffecten). Als alle zes dobbelstenen gegooid zijn, kan de speler ervoor kiezen om de gegooide dobbelstenen te behouden en/of alle dobbelstenen nog een keer te gooien (in dezelfde stijl van Yahtzee). Het is de moeite waard om op te merken dat de dobbelstenen die na de eerste worp zijn bewaard, kunnen worden bewaard of opnieuw worden gegooid tijdens de laatste worp.
2.) Dobbelstenen acties uitvoeren
Als de speler de gooi- en heroll-fase heeft voltooid, moeten de acties op de dobbelstenen worden uitgevoerd. Elke dobbelsteen heeft 6 verschillende actie-iconen, en wordt als volgt afgehandeld:
1, 2 en 3 vlakken: Deze zijn stuk voor stuk overwinningspunten waard, maar alleen als ze in sets van drie van een soort worden gegooid. Dus, bijvoorbeeld, door twee 2’s te rollen krijg je 0 Overwinningspunten, terwijl drie 2’s je 2 Overwinningspunten oplevert. Nadat de eerste set is gescoord, is elke extra dobbelsteen met hetzelfde oppervlak 1 extra Overwinningspunt waard (dus vijf 2’s gooien zal een speler 4 Overwinningspunten opleveren).
Elk van deze punten zal het mogelijk maken om energie te winnen: Elk van deze punten geeft een speler de mogelijkheid om 1 Energy Cube te ontvangen. Energieblokjes kunnen gebruikt worden om speciale vaardighedenkaarten te kopen tijdens de derde fase van de beurt van een speler. Energieblokjes kunnen van beurt tot beurt worden opgeslagen.
Met de klauw naar boven: Elk van deze zal 1 punt schade toebrengen aan een tegenstander die zich niet in hetzelfde gebied bevindt als de speler die deze actiedobbelstenen gebruikt. Dit betekent dat als een speler die zich buiten het veld van Tokyo City bevindt deze actie onderneemt, dat Monster alleen schade toebrengt aan het Monster in Tokyo City. Echter, als de speler die deze actie onderneemt in Tokyo City is, zal dat Monster schade toebrengen aan alle andere Monsters. Voor elk punt van de genomen schade zal dat Monster 1 punt van zijn gezondheid aftrekken. De eerste speler die deze actie in het spel gebruikt, richt geen schade aan, maar wordt automatisch in Tokyo City geplaatst (wat resulteert in 1 overwinningspunt voor het betreden van de ruimte).
Met het hart naar boven: Elk van deze zal 1 gezondheidspunt genezen voor elke Monster die zich niet in het Tokyo City-veld bevindt. Dit betekent dat spelers in Tokyo City deze genezende actie niet kunnen uitvoeren (hoewel de Hartactie nog steeds gebruikt kan worden om bepaalde Speciale Kaarteffecten af te buigen).
3.) Speciale kaarten kopen
Nadat alle dobbelstenen zijn uitgespeeld, kan een speler ervoor kiezen om een Special ability kaart van het kaartspel te kopen. Aan het begin van het spel worden er drie kaarten opengelegd naast het kaartspel om te worden gebruikt. De energiekosten van elke kaart worden linksboven op de kaart getoond, en laten zien hoeveel energieblokjes er betaald moeten worden om die kaart te krijgen. Een speler kan er ook voor kiezen om 2 Energieblokjes te betalen en alle 3 open kaarten weg te gooien en 3 nieuwe kaarten van bovenaf te trekken. Zolang een Monster de Energieblokjes heeft om de kaarten te betalen, kan dat Monster zoveel kaarten kopen als hij/zij wil in de door hem/haar gekozen volgorde. Elke kaart heeft een speciaal effect en er zijn twee verschillende soorten kaarten:
Bewaar kaarten – deze kaarten worden voor de spelers gelegd voor de rest van het spel (tenzij er een bepaalde omstandigheid is die het zou weggooien)
Aflegkaarten – deze kaarten hebben een onmiddellijke werking en wordt ook direct afgelegd
Tokio Stad
Als een speler wordt aangevallen terwijl hij zich in Tokio City bevindt, mag die speler ervoor kiezen om de ruimte aan de aanvallende speler af te staan (hoewel het Monster nog steeds de resulterende schade op zich neemt). Vergeet niet dat als je in Tokio bent, je de “Hart”-actiedobbelstenen niet kunt gebruiken voor genezingsdoeleinden. Als een speler ervoor kiest om op te geven, gaat het aanvallende monster onmiddellijk naar Tokyo City en ontvangt 1 overwinningspunt. Vergeet echter niet dat als je je Monster in Tokyo City hebt gehouden en aan de beurt bent terwijl je Monster er nog is, je ook 2 overwinningspunten verdient.
In een 5-6 spelers spel wordt Tokyo Bay gebruikt als tweede plek en wordt precies hetzelfde behandeld als Tokyo City. Hierdoor kunnen er op elk moment meer dan één Monster op het bord staan. Als er op enig moment spelers worden uitgeschakeld en het aantal spelers onder de 5 spelers komt, wordt Tokyo Bay niet meer gebruikt.
Spelers zullen om de beurt blijven spelen totdat een Monster 20 punten heeft behaald of de laatste Monster is die er staat.
Conclusie
Terwijl veel spellen vandaag de dag meerdere paden naar de overwinning bieden, is King of Tokyo uniek in die zin dat het een spel van pure eenvoud is. De gestripte mechanieken werken goed omdat niets anders hen in de weg staat.
U hebt elke beurt basisopties met de actiedobbelstenen. Met speciale vaardighedenkaarten kun je jezelf iets van anderen scheiden, maar je hebt nooit genoeg tijd om er meer dan vijf te verzamelen, dus het voelt nooit overmeesterd aan. Het risk/reward element van de Tokyo City ruimte is van belang, en het merendeel van wat je bereid bent om te riskeren is gebaseerd op de acties en Victory/Health Points van andere spelers, evenveel als die van jezelf.
Wat de onderdelen betreft, slaagt de koning van Tokio er grotendeels in. Er zijn meer dan 60 verschillende speciale vaardigheden kaarten, ze zijn allemaal individueel geïllustreerd en het duurt een behoorlijke tijd voordat je alle kaarten te zien krijgt. De gegraveerde dobbelstenen zijn ook leuk (hoewel deze pas in de 3de editie van het spel zijn toegevoegd).
Het spel is zeker beter als een 3-6 spelers spel. Twee spelers kunnen zich een beetje bekoord voelen als één speler een voorsprong heeft op Victory Points of een lage score op Health. Vooral met de mogelijkheid om de andere persoon in Tokyo City te dwingen, maar ik zou niet zeggen dat het niet speelbaar is minder. Gewoon iets om op te letten als je in je spelsessies maar twee spelers hebt.
In de kern is King of Tokyo een eenvoudig en snel probeer je geluk, dobbelsteentjes rollend spel met een Yahtzee stijl mechanisme. Het spel slaagt erin dat het in staat is om een gevoel van evenwicht te mengen met de gelukgedreven mechaniek van dobbelstenen rollen. Door zijn gebruiksgemak is het er een waar families naar zullen willen uitkijken, maar ook zeker niet mag worden genegeerd door gewone gamers.