Meteen naar de inhoud

Ticket to Ride USA recensie – Leuke introductie tot de bordspellen-wereld

 • 8 min read
Ticket to Ride recensie

Ticket to Ride speelt zich af in het begin van de jaren 1900 en heeft als doel om de spoorwegen van stad naar stad in Noord-Amerika te verbinden en zo overwinningspunten te verzamelen. Bonusoverwinningspunten kunnen worden verkregen door het voltooien van geheime routeverbindingen tussen steden die op de individuele Bestemmingstickets van de spelers zijn afgebeeld. Een bonus gaat ook naar de speler met de langste aaneengesloten route aan het eind van het spel.

Al in het bezit van Ticket to Ride? Bekijk dan onze 11 aangeraden Ticket to Ride spellen naast de basis editie. Of juist benieuwd wat de verschillen met Ticket to Ride Europa zijn?

De onderdelen

Laten we eerst eens kijken naar de onderdelen die bij Ticket to Ride worden geleverd. Zoals gebruikelijk met Days of Wonder games, zijn het bord en de productie van de onderdelen van topkwaliteit. Het spel wordt geleverd met:

 • Een bord met afbeeldingen van Noord-Amerikaanse spoorwegen en steden in het begin van de jaren 1900
 • 240 gekleurde treinwagons met voor elke speler 45 (blauw, groen, rood, geel of zwart) en 3 extra treinwagons van elke kleur als vervanging.
 • 110 Treinkaartjes bestaande uit 12 rode, 12 roze, 12 groene, 12 groene, 12 witte, 12 zwarte, 12 oranje, 12 gele, 12 blauwe en 14 Joker kaarten.
 • 30 Bestemmingstickets
 • 1 Overzichtskaart voor de puntenwaardering en 1 Bonuskaart voor de langste aaneengesloten route
 • 5 houten scoremarkeringen van elke kleur voor elke speler

Het bord bestaat uit verschillende gekleurde routes (waarbij grijs neutraal is, dus elke kleur die de speler wenst) naar verschillende Noord-Amerikaanse steden en deze gekleurde routes komen overeen met de gekleurde Treinkaartjes die de hand van de speler zullen opmaken. Een van de moeilijkste dingen voor nieuwe spelers om te begrijpen is dat de kleuren van de routes niets te maken hebben met de treinwagons van een speler en de Score Marker kleur, alleen de Treinkaartjes in de hand van een speler. Om de treinen op het bord te plaatsen en punten te scoren, moet een speler de kleur en het aantal treinstelkaarten in zijn hand afstemmen op de kleur en het aantal velden op een bepaalde route.

De Regels

Aan het begin van het spel pakt elke speler de 45 treinwagons in zijn eigen kleur en krijgt hij/zij willekeurig 4 treinkaartjes en 3 bestemmingskaarten (de resterende treinkaartjes vormen nu de trekstapel voor het spel). Je moet minstens 2 van deze Bestemmingskaarten bewaren, maar je kunt er ook voor kiezen om er alle drie te houden als je dat wilt.

Lees ook:  Beste spellen voor het oefenen van meetkunde met kinderen

Bestemmingstickets bestaan uit twee steden die in het spel met elkaar verbonden moeten worden door je treinen, en een bonus voor hoeveel punten je aan het eind van het spel scoort als dit doel is bereikt. Je kunt deze twee steden op elke gewenste manier met elkaar verbinden, zolang er maar een aaneengesloten rijweg is van de ene stad naar de andere. Merk echter op dat als een route aan het eind van het spel niet is voltooid op het Bestemmingskaartje, je in plaats daarvan zoveel overwinningspunten verliest. Het is dus belangrijk om te kiezen welke Bestemmingskaarten je wilt behouden.

Nadat alle spelers in het geheim hun Bestemmingskaarten hebben gekozen en de rest hebben weggegooid, worden de bovenste 5 kaarten van de treinstapel getrokken en naast elkaar gelegd, en zo begint het spel.

Als een speler aan de beurt is, kan hij één actie uitvoeren, Zij kunnen:

 1. Treinkaartjes trekken
  of
 2. Een route claimen
  of
 3. Nieuwe Bestemmingskaarten trekken

Als een speler ervoor kiest om treinstelkaarten te trekken, mag hij twee kaarten van de treinstapel pakken en in de hand nemen. Kiest men echter voor een Joker kleur kaart, dan kan men alleen die kaart nemen (Joker kaart telt als elke kleur). De speler kan ervoor kiezen om een willekeurige combinatie van twee kaarten van de 5 open kaarten te nemen, of de bovenste kaart van de trekstapel (als een speler een open kaart van de bovenkant van de trekstapel neemt als eerste kaart en het is toevallig een Joker kaart, kan die speler ervoor kiezen om een tweede kaart te nemen, omdat de andere spelers niet weten dat je een Joker kaart hebt ontvangen).

Als een speler ervoor kiest om een route te claimen, speelt hij gewoon de hoeveelheid en de kleur van de treinstelkaarten die overeenkomen met de gekozen route. Ze kunnen alleen een route claimen van de stad die direct aan een andere stad grenst. De route van New Orleans naar Miami is bijvoorbeeld rood en bestaat uit 6 plaatsen voor het plaatsen van treinwagons. De speler moet 6 rode Treinkaartjes spelen om deze route (inclusief Joker ) te claimen. De speler plaatst dan de kleur Treinkaartjes op de velden van de route en scoort de bijbehorende punten. Die route is nu geblokkeerd voor de andere spelers.

Lees ook:  Hoe speel je Dominion? Speluitleg & Spelregels

Ticket to Ride heeft een variabel puntensysteem en beloont een speler voor het claimen van een langere route.

 • Een route van 1 treinwagon levert 1 punt op.
 • Een route van 2 treinwagons levert 2 punten op
 • Een route van 3 treinwagons levert 4 punten op
 • Een route van 4 treinwagons levert 7 punten op
 • Een route van 5 treinwagons levert 10 punten op
 • Een route van 6 treinwagons levert 15 punten op

Als een speler geen van beide acties kiest, kan hij in plaats daarvan kiezen om meer Bestemmingskaarten te trekken. Ze kunnen drie van de stapel Bestemmingstickets trekken en mogen 1, 2 of alle 3 de nieuwe kaarten houden.

Het spel gaat door totdat een speler 2 of minder treinwagons in zijn resterende voorraad heeft. Op dat moment krijgt elke speler, inclusief de betreffende speler, nog een laatste beurt. Na het optellen en aftrekken van de Bestemmingskaarten en het belonen van de speler met de langste aaneengesloten route met 10 punten, wint de speler met de meeste overwinningspunten het spel.

Strategie van Ticket to Ride

Terwijl de opties van een speler per beurt eenvoudig zijn, is er een beetje strategie verweven in Ticket to Ride. Bestemmingstickets kunnen je beste vriend zijn, of je ergste vijand. En er is een beetje een risk/reward element in het nemen van zoveel als je denkt dat je kunt voltooien voordat je tijd op is. Je zult merken dat hoe meer je speelt, hoe meer je je op je gemak voelt met het nemen van meer Bestemmingskaarten, omdat je vaak een Bestemmingsroute kunt trekken die je bijna hebt voltooid met een vorig ticket. Als het je doel is om op deze manier overwinningspunten te behalen, is het een goed idee om zoveel mogelijk te spreiden, zodat je niet vast komt te zitten met een ticket aan de westkust als het grootste deel van je lijn aan de oostkust ligt.

Het spel is goed afgestemd op verschillende soorten gamers en een moordende strategie die door velen wordt gebruikt blokkeert de routes van andere spelers, zelfs als je geen interesse hebt in het gebied. Hoewel er verschillende manieren zijn om verschillende steden te bereiken, kan het blokkeren van een pad een speler een paar, zo niet meer beurten terugzetten om uiteindelijk in die stad te komen. Dat kan je de tijd geven die je nodig hebt om je eigen routes te voltooien. Over het geheel genomen heb ik echter gevonden dat de beste strategie een combinatie van deze drie is. Neem wat het spel je op dat moment geeft en probeer een of twee beurten vooruit te denken. En zorg ervoor dat je in de gaten houdt hoeveel treinen de andere spelers in hun voorraad hebben.

Lees ook:  Puerto Rico bordspel review - Een iets andere geschiedenis

Conclusie

Ticket to Ride is een van de beste spellen in mijn verzameling. Het spel is heel gemakkelijk te leren, heel gemakkelijk te begrijpen voor nieuwe gamers, waardoor het een prachtig spel is om te spelen. Ik heb het gevoel dat als ik het vandaag de dag speel, ik nog steeds evenveel plezier heb als toen ik de doos voor het eerst opende. De kwaliteit van de afzonderlijke treinwagons voldoet aan de reputatie van Days of Wonder met prachtig ontworpen modellen en het spelbord is een visueel verbluffend kunstwerk.

Ik heb niet het gevoel dat er veel geluk in het spel zit, anders dan de kaarten die van de trekstapel worden gedeeld. En hoewel sommigen dat vooral op geluk gebaseerd vinden, heb ik nooit het gevoel gehad dat een andere speler me versloeg omdat ze geluk hadden met hun kaarten. Het is meestal omdat ik ofwel risicovol was met de bestemmingskaarten of niet efficiënt genoeg met de kaarten die ik trok en speelde.

Ticket to Ride is zeer goed te gebruiken voor 2 tot 5 spelers (er zijn verschillende routes voor een 2-3 spelers spel, dan voor een 4-5) en is uniek in die zin dat het goed geschikt is voor nieuwe spelers, maar nog steeds de veteranen aan de tafel kan krijgen. Er is een zeer korte lijst van spellen die dat kunnen doen.

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid