Ga naar de inhoud

Beste bordspellen om met ouderen of senioren te spelen

  • 6 min read
  • door

Bordspellen zijn fantastisch voor gezellige samenkomsten. Daarom kiezen veel senioren voor deze vorm van vermaak, vooral als ze vrienden of familieleden willen aanmoedigen om op bezoek te komen. Daarnaast suggereert wetenschappelijk onderzoek dat het spelen van bordspellen de cognitieve achteruitgang kan helpen vertragen of depressie bij ouderen kan helpen verminderen. En omdat bordspellen over het algemeen zittend worden gespeeld, zijn ze goed voor senioren met een beperkte mobiliteit.

Leukste bordspellen voor ouderen & senioren

De beste bordspellen voor senioren zijn vermakelijk, pakkend en uitdagend (zonder al te ingewikkeld te zijn). Ze zijn ook zeer geschikt om met verschillende generaties uit de familie tegelijk te spelen. Hier zijn enkele populaire voorbeelden:

Dixit

Dixit doos

Dixit is het perfecte spel voor senioren die van literatuur, poëzie en kunst houden.

Wees de tegenstander te slim af en gebruik je fantasie om verhalen te matchen met prachtig geïllustreerde kaarten.

Dixit is een raadsel – het is een bordspel dat draait om het vertellen van verhalen. Het werkt met een verhalenverteller en een set sprookjesachtige, geïllustreerde kaarten. De verhalenverteller moet één van de kaarten beschrijven die op tafel liggen, en andere spelers moeten raden naar welke kaart ze verwijzen. Het lastige is dat de verhalenverteller geen punten krijgt als iedereen of niemand het goed raadt, dus moeten ze stiekem zijn in hun suggesties.

Ticket to Ride

Ticket to ride

Claim zoveel mogelijk spoorlijnen door het verzamelen van geïllustreerde treinkaarten en het bereiken van meer steden dan je tegenstanders in een korte tijd.

Ticket to Ride is een fantastisch bordspel voor senioren. Het draait allemaal om de grote spoorwegen en het sneller verbinden van steden dan je tegenstanders. Elke speler begint met treinwagonkaarten en bestemmingskaarten, en de spelers moeten in het geheim hun steden met elkaar verbinden. Langere routes krijgen extra bonuspunten.

Lees ook:  Weinig tijd? Snelle bord- en gezelschapsspellen die je in minder dan 30 minuten kunt spelen

Ticket To Ride is een uitstekend spel om mentaal alert te blijven en het kan behoorlijk competitief worden. Het is een geweldige manier om de middag door te brengen met enkele vrienden, kinderen of kleinkinderen

Ook leuk omdat je van veel verschillende werelddelen en landen tegenwoordig Ticket to Ride varianten hebt. De herkenbaarheid van reizen uit je jeugd is altijd leuk om mee te maken natuurlijk! Ik raad Europa aan om als eerste te proberen, maar Amerika, New York en de Scandinavische landen zijn leuke varianten om te spelen.

Kolonisten van Catan

kolonisten van catan basisspel doos voorkant

Catan is een klassiek Duits bordspel. Het is licht strategisch, het heeft een solide thematiek (nederzettingen bouwen) en het is uitstekend in balans. Spelers moeten grondstoffen zoals hout en graan verzamelen om steden te bouwen die met elkaar in verbinding staan. Ze kunnen ruilen met andere spelers om hun groei te bevorderen, en de winnaar is de eerste persoon die 10 punten behaalt.

Een uitstekend, langzaam bordspel voor senioren die van een rustiger spel houden.

Hive

Hive

Hive is een gemakkelijk te leren en zeer moeilijk te beheersen bordspel met een insecten-thema. De gameplay is heel eenvoudig – je plaatst verbindende tegels terwijl je probeert de koningin van je tegenstander volledig te omsingelen. Er zijn echter verschillende lagen van strategie als je het op die manier wilt spelen – wat betekent dat het nooit saai wordt.

Het is het perfecte bordspel voor senioren die houden van diepe, strategische bordspellen zoals schaken of Go.

Tsuro

tsuro

Tsuro is een mooi en eenvoudig spel waarbij je voor je eigen loper een tegel legt om bij elke beurt weer verder te gaan. Het doel is om je loper langer op het bord te houden dan wie dan ook, maar naarmate het bord voller wordt, wordt dit moeilijker omdat er minder lege plekken over zijn…. en een andere spelersfiche kan ook je eigen pad uitbreiden in een richting die je liever niet wilt gaan.

Lees ook:  Leukste Risk versie, de 8 beste speciale edities op een rij

Tsuro is eenvoudig te introduceren bij nieuwe spelers, duurt slechts 15 minuten en werkt voor elk aantal spelers van 2 tot 8. Het spel is geschikt voor senioren door zijn eenvoud, maar stimuleert tegelijkertijd ruimtelijk inzicht en vooruitdenken.

UNO

Door de eenvoudige opzet en de felle kleuren is het geschikt voor zowel spelers van 8 of 88 jaar, en het is ongelofelijk leuk om te spelen. De snelle stijl van UNO stimuleert alertheid, snelle reflexen en aandacht voor details. Dit is een zeer goed spel voor mensen die wat ouder worden en graag zich mentaal willen blijven uitdagen.

Qwirkle

Qwirkle

Qwirkle is goed voor de stimulering van patroonherkenning en het ruimtelijk inzicht. Daarnaast is het ook een makkelijk te leren spel wat simpelweg erg vermakelijk is en goed gespeeld kan worden door alle leeftijden. Qwirkle is dus altijd leuk om te spelen met bijvoorbeeld kleinkinderen of opa en oma!

Daarnaast heeft Qwirkle echt houten tegels. Dit zorgt ervoor dat het uitermate geschikt is om buiten te spelen. Het speelbord kan wel redelijk wat uitspreiden gedurende het spel dus hier moet je een beetje op letten tijdens een potje op een kleinere campingtafel. Het spel beschikt daarnaast ook over een speciale reiseditie. Het maakt dus niet uit waar je je bevindt, het kan altijd gespeeld worden!

Ubongo

Ubongo

Met Ubongo krijg je een leuk puzzelspel in je huiskamer. Het eerste exemplaar werd in 2003 gepubliceerd. Sindsdien heeft het niets van zijn charme verloren. Net als veel andere gezinsspellen biedt Ubongo een beginner en een geavanceerde variant.

Lees ook:  De 5 meest populaire bord- en gezelschapsspellen in Nederland

Elke speler krijgt per beurt een taakkaart met lege witte velden. Met een set Tetris-achtige tegels moet het gebied nu volledig gevuld worden. Dit is niet eenvoudig en gebeurt zelfs onder tijdsdruk. Wie de opdrachten oplost, krijgt gekleurde edelstenen.

Dit spel is voor senioren die graag van wat uitdaging houden!