Meteen naar de inhoud

Beste bord- en gezelschapsspellen om buiten te spelen – waait niet weg!

  • 6 min read
Qwirkle

Een van mijn favoriete bezigheden met mooi weer is om gezellig met familie of vrienden in de tuin of op de camping een bordspel te spelen. Hoewel veel bordspellen uitstekend geschikt zijn om buiten te spelen is het soms toch opletten met de wind. Om u te helpen bij het kiezen van een geschikt bordspel om buiten te spelen voor tijdens de volgende mooie zomeravond hebben wij hier onze aanraders op een rij gezet.

Waar moet een spel aan voldoen om een goed bordspel voor buiten te zijn?

De twee belangrijkste punten waar wij bij het opstellen van deze lijst opgelet hebben is dat de speelstukken groot en zwaar genoeg zijn om niet door het eerste beste beetje wind meegesleept te worden. Daarnaast als je buiten op de campingtafel wil spelen is het ook belangrijk dat het bordspel niet te veel ruimte in neemt omdat een camping tafel niet altijd heel groot is.

Wij hopen dat u net zo veel plezier heeft met het spelen van deze bordspellen buiten het huis als wij!

Top 10 leukste bordspellen voor buiten

10. Scrabble

Net als Dominoes en vele ander spellen op deze lijst bevat Scrabble geen kaarten welke makkelijk weg kunnen waaien buiten. Daarnaast heeft Scrabble een klein speelbord en kleine speelelementen welke daardoor makkelijk met meerdere spelers op een buitentafel te spelen is. Hoewel de speelstukken stevig, water- en windbestendig zijn is het speelbord niet waterbestendig. Dus zorg wel dat je op tijd binnen bent mocht het weer omslaan

Lees ook:  Leukste familie bordspellen, om met het hele gezin te spelen

9. Dominoes

Dominoes

Foto door: falcala

Dominoes is een spel dat denk ik iedereen wel kent. Het basisspel of traditionele spel is al zeer handig om buiten te spelen doordat het weinig losse elementen bevat welke stuk voor stuk zwaar zijn. Echter is het leuke aan het spel dat er een een ‘giant’ editie van beschikbaar is waardoor je het letterlijk in het gras of zand met kinderen kunt spelen. Dit vergroot het speelplezier voor zowel jong als oud.

8. Rummikub

Rummikub

Foto door: marticabre

Rummikub is een ideaal spel om buiten te spelen. Het spel is er zelfs zo geschikt voor dat je niet eens een tafel nodig hebt om het te spelen Ik heb dit spel vaak in het park op een kleedje of op een handdoek op het strand gespeeld. De stukken zijn groot en zowel wind als water bestendig.

7. Ubongo

Ubongo

Ubongo heeft net als de andere spellen op deze lijst stukken die groot en zwaar genoeg zijn om buiten te gebruiken. Daarnaast duurt een spelletje Ubongo ook niet heel lang, reken op zo’n 30 minuten. Perfect dus voor een snel en gezellig spelletje tussendoor.

6. Kolonisten van Catan

Kolonisten van Catan is een favoriet onder veel beginnende bordspel-spelers. Het spel is makkelijk uit te leggen en te leren waardoor het leuk is om met nieuwe vrienden of kennissen zomers buiten te spelen of met de nieuwe buren op de camping te spelen. Echter is de meest recente uitgaven niet heel geschikt voor buitengebruik. De eerste editie van het spel had nog veel houten stukken waardoor het een stuk beter geschikt is. Echter bestaat ook de mogelijkheid om een speciale reiseditie te kopen welke ook goed buiten te gebruiken is. Lees mijn volledige recensie hier.

Lees ook:  Hoe speel je Phase 10? Speluitleg & Spelregels

5. Qwirkle

Qwirkle

Qwirkle heeft echt houten tegels. Dit zorgt ervoor dat het uitermate geschikt is om buiten te spelen. Het speelbord kan wel redelijk wat uitspreiden gedurende het spel dus hier moet je een beetje op letten tijdens een potje op een kleinere campingtafel. Het spel beschikt daarnaast over een speciale reiseditie.

4. Regenwormen

Regenwormen

Regenwormen is een spel dat naar mijn idee in de reisbagage van welke bordspel fanaat zou moeten zitten. Het spel is klein en makkelijk mee te nemen. Daarnaast kan in mijn ogen zelfs de meest onhandige persoon deze speelelementen niet kapot krijgen waardoor het ook uitermate geschikt is voor op de buitentafel. Stoot je per ongeluk tegen de tafel en vallen er wat stukken af, of klotst er misschien wat drinken over heen? Geen probleem, regenwormen is tegen deze buitenomstandigheden bestendig.

3. Hive

Hive

Hive is een leuk spel wat niet alleen windbestendig is door de kleine, lage en zware speelstukken maar ook volledig waterbestendig is. Dus ook al vergeet je het spel op te ruimen of al moet je rennen voor slecht weer, je weet in ieder geval zeker dan Hive het buitenweer overleeft. Daarnaast is het klein en dus ook uitermate geschikt voor kleinere buitentafels. Het enige nadeel is dat het slechts voor twee speler is, maar dit kan juist ook een voordeel zijn natuurlijk!

2. Through the Desert

Through the Desert

Foto door: ikajaste

Through the desert is een ideaal spel voor buiten. Het bord is solide en zwaar en het spel bevat zware speelelementen die goed tegen de wind bestemd zijn. Vooral de kamelen zijn zwaar. Daarnaast is het bord van Through the Desert klein wat het ook goed speelbaar maakt buiten op de (kleinere) camping tafel.

Lees ook:  Hoe speel je Sushi Go? Speluitleg & Spelregels

1. Carcassonne

Carcassonne speelbord

Carcassonne is het eerste spel waar veel mensen aan zullen denken als ideaal bordspel voor buiten. De karakteristieke ‘meeple’s’ zijn zwaar genoeg om een briesje te weerstaan en de grondtegels liggen plat waardoor deze niet makkelijk door de wind kunnen worden meegenomen. Het enige nadeel van Carcassonne is dat het bord (speelveld) soms redelijk groot kan worden en daarom niet voor iedere camping tafel ideaal zal zijn. U kunt mijn volledige recensie hier lezen.

Niet gevonden wat u zocht? bekijk dan onze leukste bordspellen voor in de zomervakantie meer meer leuke bordspel ideeën voor buiten!

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid