Meteen naar de inhoud

Leukste Wargames voor beginners (maar ook gevorderde!)

  • 8 min read
Battles of Westeros beste wargame

Voor nieuwkomers kan het wargame genre wat intimiderend zijn. Wargames kunnen ongelooflijk complex zijn in hun omvang en kunnen vele uren in beslag nemen om te spelen. Combineer dat met het feit dat ze van nature de confrontatie aangaan en het kan zorgen voor een intimiderende ervaring voor nieuwe spelers. Dit kan met name gelden voor Euro Gamers die gewend zijn aan zowel coöperatieve als overwinningspuntenspellen die weinig tot geen direct conflict hebben.

Uiteindelijk wil je misschien een wargame uitproberen. Soms is het gewoon leuk om vijandelijke troepen op te blazen. Maar waar begin je? Als je een echte wargame ervaring wilt, zijn er veel keuzes.

Om het beginniveau wargame te bepalen was mijn eerste vereiste dat het in minder dan 2 uur gespeeld kon worden. In het gunstigste geval minder dan 90 minuten. Een spel dat 3-4 uur in beslag neemt is waarschijnlijk niet altijd een goede keuze voor een beginner. Ten tweede zou het boek met regels (of rulebook) niet te complex moeten zijn. Het spel moet in minder dan 20 minuten uitgelegd kunnen worden.

Beste wargames voor beginners

Beschouw deze spellen als alle prima startpunten voor het wargame genre, ook al bieden ze niet altijd de volledige ervaring van war games. Wat ze missen in hun schaal en diepte van het spel, maken ze meer dan goed in toegankelijkheid en snelle speeltijd. Als het uiteindelijk iets is waar je plezier aan beleeft, neem dan die kans om iets meer complex te gaan verkennen.

7. Battles of Westeros

Battles of Westeros beste wargame

Foto door: trydling

Battles of Westeros is een spel voor twee spelers waarin spelers de militaire conflicten uit de George R.R. Martin’s A Song of Ice and Fire-serie herbeleven. Battles of Westeros wordt aangekondigd als “A Battlelore Game”, althans volgens de doos. Echter, als je eenmaal in de regels duikt, is Battles of Westeros waarschijnlijk de grootste afwijking van het “Richard Borg gevechtskaartsysteem” dan de andere titels. Als je niet bekend bent met dit systeem, het wordt gebruikt in een aantal spellen en is het een gestroomlijnde manier om met gevechten om te gaan. Het gaat om spelers die een kaart uit hun hand spelen die aangeeft welke troepen in die beurt geactiveerd zijn. Het aanvallen is een eenvoudig proces waarbij je met een dobbelsteen gooit en symbolen probeert te matchen. Battles of Westeros wijkt hier redelijk wat vanaf.

Lees ook:  Wat is de beste Kolonisten van Catan uitbreiding?

Ik denk dat Battles of Westeros een goede keuze zou zijn voor elke Game of Thrones fan. Als u geen fan bent van de boeken, dan zou u beter bediend worden met een van de andere “Richard Borg” titels in deze lijst. Maar voor de fans van Game of Thrones is dit een mooie aanpassing van het bronmateriaal en ook een leuk wargame.

6. Nexus Ops

Nexus Ops leukste wargame

Nexus Ops is een sciencefiction-gebaseerd wargame met spelers die de rol van concurrerende bedrijven op zich nemen in een gevecht om het Rubium Ore van de maan. In plaats van een wereldverovering proberen de spelers als eerste een bepaald aantal overwinningspunten te behalen. Nexus Ops koppelt op een geweldige manier het thema aan de onderdelen en geeft je echt het gevoel een alien ras te besturen. Spelers zullen verschillende eenheidstypes in hun strijd om de maan besturen.

Sci-fi fans zullen zich thuis voelen in dit spel omdat je aliens die vechten op de maan bestuurt. De neon miniaturen helpen het spel een buitenaards en futuristisch gevoel te geven. Nexus Ops biedt ook een goede mate van afwisseling voor extra her-speelwaarde. Het bord is opgebouwd uit modulaire hexadecimale tegels en de winconditie kan worden aangepast, afhankelijk van de duur van het spel dat je wilt spelen. De regels zijn vrij eenvoudig en het spel is een goede keuze voor iemand die graag veel dobbelstenen gooit in een gevecht.

5. BattleLore

BattleLore war game

BattleLore neemt de opzet van het Richard Borg systeem dat in Command & Colors is opgeze en geeft het een eigen draai. Spelers controleren nu een combinatie van middeleeuwse troepen en fantasiewezens (Goblins, Elementals, Reuzenspinnen). Als aanvulling op de standaard legers en het Combat Card-aangedreven systeem introduceert BattleLore het concept van Lore Masters. Tovenaars, geestelijken, krijgers en schurken kunnen de spelers helpen met unieke spreuken en krachten. Iedereen die fan is van rollenspellen zal zich hier thuis voelen.

Voor iedereen die een grote fan is van high fantasy, is dit een goede keuze. Het Combat Card System legt de basis voor een makkelijk te leren spel, terwijl de toevoeging van de Lore Masters een beetje een RPG element aan het spel toevoegt. Als je wilt vechten met menselijke strijdkrachten naast dwergen, dan zul je blij zijn met BattleLore. Er zijn vele uitbreidingen voor BattleLore om je tijdens je spel meer mogelijkheden te geven en de herhalingswaarde te verhogen.

Lees ook:  5 Beste bordspellen voor in de zomervakantie

4. Axis & Allies 1941

Axis & Allies 1941

Foto door: Syrrace

Axis & Allies 1941 is een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een allround wargame. Het is geschikt voor vijf spelers, heeft spelersinkomen, eenheidsinkomsten, aankoop van eenheden en op dobbelstenen gebaseerde gevechten. Als je uitgekeken bent op Risk en op zoek bent naar iets meer, dan is dit een geweldige opstap.

3. Kemet

Kemet

In Kemet zijn de spelers concurrerende Egyptische stammen die over gebieden vechten en als eerste proberen om een bepaald aantal overwinningspunten te behalen. Deze kunnen worden verzameld door middel van verschillende methoden zoals aanvallen, tempels besturen, het ontwikkelen van je piramide en andere middelen. Kemet heeft uitstekende spelregels om het spel vlot te houden en de meestal trage start van wargames te vermijden. In Kemet zullen spelers ook unieke upgrades voor hun stam kopen gedurende het spel. Hierdoor kunnen spelers hun strategieën afstemmen op de manier waarop ze het spel willen spelen en houden ze hun stam uniek, omdat elke upgrade alleen beschikbaar is voor de eerste die het wil verkrijgen.

Ik denk dat Kemet een geweldige keuze is voor iemand die meer variatie wil in hun wargame. Er zijn tal van upgrades in drie verschillende categorieën die ervoor zorgen dat elke speler het spel een beetje anders speelt. Ik denk dat Kemet een goede keuze kan zijn voor iemand met een Eurogame-achtergrond. Het dobbelsteenloze gevechtssysteem, de vlotte rondes en de upgrades van de stam zouden allemaal een aantrekkelijk moeten zijn voor een Eurogamer die graag wat vlottere spellen speelt en die op zijn beurt veel opties tot zijn beschikking heeft.

2. Risk Legacy

Risk Legacy

Foto door: binraix

Het geweldige is dat je dit spel echt van jezelf maakt. Tijdens je campagne die meerdere speelronden duurt scheur je kaarten in stukken, schrijf je op het bord, breng je stickers aan en verander je je spel op allerlei andere manieren permanent. Voor iemand die zijn spellen in topconditie wil houden, is dit vrij vervelend. Maar als je eenmaal in het spel bent beland, is het een van de leukste dingen die je kunt doen. Als je moet kiezen tussen een van de twee krachten voor je ras en de afgewezen kracht letterlijk verscheurt, is dat pijnlijk om te doen. Het spel wordt ook geleverd met geheime enveloppen en dozen die alleen worden geopend wanneer bepaalde gebeurtenissen in het spel plaatsvinden.

Lees ook:  Sushi Go Review: Snel en Leuk Kaartspelletje

Risk: Legacy kan echt door iedereen worden gespeeld, maar het is bedoeld om door steeds dezelfde vijf mensen te worden gespeeld. Je signeert het bord wanneer je wint en krijgt specifieke bonussen die alleen voor jou van toepassing zijn in toekomstige spellen. Jij en je vrienden ontwikkelen een verleden met dit spel en daarom is het het beste als je met dezelfde mensen speelt. Je kunt terugkijken en je herinnert je nog goed wanneer je Brazilië hebt aangevallen of wanneer dat munitietekort in Europa is ontstaan. Risk: Legacy kan worden gespeeld in zo snel als 30 minuten, zodat het mogelijk is om 2-3 games in een avond te spelen.

1. Memoir ’44

Memoir '44

Memoir ’44 is een wargame voor twee spelers dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Memoir ’44 is nog een titel die gebruik maakt van het Richard Borg opdrachtkaartsysteem en is ook een van de populairste spellen binnen deze categorie.

Het thema maakt dit spel zeer toegankelijk voor iedereen. Je hoeft geen geschiedenisfanaat te zijn om van het thema van de Tweede Wereldoorlog te genieten. Iedereen weet waar de oorlog over ging en wat de details van het conflict waren. Memoir ’44 is zeer eenvoudig te leren, speelt snel en komt met een verscheidenheid aan historische scenario’s. Het spel wordt ook geleverd met een heleboel plastic legertroepen, tanks en vestingwerken.

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid