Meteen naar de inhoud

De beste dobbelspellen ter wereld – Roll away!

  • 5 min read
The castles of burgundy dobbelspel

Wie houdt er niet van een leuk dobbelspelletje. Maar er zijn er inmiddels zo veel, en er komen er alleen maar meer bij. Hoe vaak ik niet een nieuwe adaptatie van een bekend bordspel voorbij zie komen die nu naast een kaartversie ook een dobbelvariant aanbiedt, ik kan het niet meer bijhouden.

Daarnaast zijn dobbelspelletjes, naast zeer uitgebreide en ingewikkelde spellen voor echte fanaten, een favoriet onder kickstarter projecten.

Top 5 leukste dobbelspellen

Maar welk dobbelspel is nu het leukste? Welke moet je kiezen uit al deze beschikbare spellen? Geen paniek, wij helpen je daarbij. Hieronder behandelen we 5 van de leukste dobbelspelen die je vandaag de dag in de winkel kunt vinden. En het mooie aan dobbelspellen is dat ze ook nog eens goedkoop zijn. Vaak heb je voor minder dan 20 euro al een echte topper in huis welke je ook nog eens veel herspeel-waarde biedt! Wat wil je nog meer?

5. Dungeon Roll

Dungeon Roll snel dobbelspel

Cijfer: 6,1
Aantal spelers: 1-4 
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 6+ 
Niveau: 1,34

Dit is een geweldige solo-ervaring. Het klinkt in eerste instantie stom of oninteressant, maar je kijkt altijd uit naar je volgende potje, naar je volgende schat, naar de volgende dungeon enz. Dit spel laat je constant verlangen naar wat er komt en dat maakt het op een vreemde manier verslavend.

In Dungeon Roll moet de speler de meeste ervaringspunten verzamelen door monsters te verslaan, tegen de draak te vechten en schatten te verzamelen. Elke speler kiest een heldenavatar, zoals een huurling, Half-Goblin of Enchantress, die hem unieke krachten geeft. Vervolgens zijn de spelers om de beurt de avonturier, die gedurfd de kerker ingaat op zoek naar glorie.

Lees ook:  Top 10 Leukste Bordspellen voor 2 Spelers (in 2021) - Daag Elkaar Uit!

4. Qwixx

qwixx dobbelspel beste bordspel onder 15 euro

Cijfer: 6,9
Aantal spelers: 2-5 
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 8+ 
Niveau: 1,13

Dit spel is gewoon geweldig. Zo eenvoudig, zo gezellig, zo leuk, zo veel herspeel waarde. Echt tof is hoe het spel spelers stimuleert om hun geluk op de proef te stellen. Je wilt de meeste velden afvinken, maar door sneller te gaan kun je misschien je tegenstanders blokkeren voordat ze meer kunnen aankruisen dan jij.

Qwixx is een snel spel met dobbelstenen waaraan alle spelers continu deelnemen, ongeacht wie er aan de beurt is. Elke speler heeft een scoreblaadje met de nummers 2-12 in rijen van rood en geel en de nummers 12-2 in rijen van groen en blauw. Om punten te scoren wil je zoveel mogelijk getallen afvinken, maar je kunt een getal alleen afvinken als het rechts van alle afgetekende getallen in dezelfde rij staat.

Lees ook onze uitgebreide review.

3. King of Tokyo

King of Tokyo recensie

Cijfer: 7,2
Aantal spelers: 2-6 
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+ 
Niveau: 1,50

Dit is een spel dat niet voor niets populair is. Het is zo leuk om gewoon Tokyo binnen te stappen en iedereen aan te vallen zodat ze veel te druk bezig zijn met hun verwondingen om je terug te kunnen aanvallen. Extra leuk zijn de kaartsynergieën waarmee je je monsters ook kunt personaliseren.

In King of Tokyo speel je als gemuteerde monsters, gigantische robots en vreemde buitenaardse wezens, die allemaal Tokio vernietigen en elkaar kapotmaken om de enige echte koning van Tokio te worden.

Lees ook:  10 Beste bordspellen voor 5 personen

Lees hier onze volledige recensie.

2. Roll for the Galaxy

Roll for the galaxy bordspel

Cijfer: 7,7
Aantal spelers: 2-5 
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 2,76

Een prachtige, goed in elkaar gezette adaptatie van Race for the Galaxy naar een nieuw formaat. Beschikt daarnaast ook over goede uitbreidingen.

Roll for the Galaxy is een dobbelspel waarbij 2-5 spelers een imperium bouwen. Je dobbelstenen vertegenwoordigen je bevolking, die je aanstuurt om nieuwe technologieën te ontwikkelen, werelden te vestigen en goederen te verschepen. De speler die het beste zijn arbeiders leidt en het meest welvarende rijk bouwt, wint!

1. Castles of Burgundy

The castles of burgundy dobbelspel

Foto door: SaltyHorse

Cijfer: 8,1
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30-90 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 3,02

Hoewel veel afhangt van wat je gooit, zijn er zoveel manieren om ‘slechte’ worpen te beperken en er op voor te bereiden. Ook is het geweldig voor 2 spelers. Het spel is niet heel mooi, maar mensen zijn er vaak een stuk negatiever over dan het verdient. Het biedt veel diepgang en staat daarom op nummer 1 van deze lijst met leukste dobbelspellen.

Het spel speelt zich af in de Bourgogne in het middeleeuws Frankrijk. Elke speler neemt de rol aan van een aristocraat, die aanvankelijk een klein vorstendom bestuurde. Terwijl je speelt wil je nederzettingen en machtige kastelen bouwen, handel drijven langs de rivier, zilvermijnen exploiteren en gebruik maken van de kennis van de reizigers. In 2017 is er ook een speciale dobbelvariant van het spel uitgekomen.

En dat brengt ons aan het einde van deze lijst met beste en leukste dobbelspellen van dit moment. Vergeet niet dat dobbelspellen vaak makkelijk en klein zijn, en dus gemakkelijk mee te nemen zijn voor op reis. Lees ook onze post voor meer ideeën voor leuke kleine bordspellen.

Lees ook:  Beste Kolonisten van Catan, spin-offs en speciale uitgaven in Nederland

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid