Ga naar de inhoud

Hoe speel je Berenpark? Speluitleg en Spelregels

  • 4 min read
  • door

Berenpark is een tactisch puzzelspel dat je gezellig met het hele gezin kan spelen. In dit spel ga je aan de slag om zelf je eigen berenpark te bouwen. Je bouwt niet alleen dierenverblijven, maar ook eetgelegenheden, toiletten en alles wat je park verder nodig heeft. De beren die je tegenkomt in je park varïeren van ijsberen tot koalaberen.

Wie bouwt het meest spectaculaire en waardevolle park? Door de toegankelijke speluitleg ga je als beginner eenvoudig aan de slag. De gevorderde berenpark spelregels maken dat dit spel ook voor de echte bordspelliefhebber interessant blijft.

Hoe speel je berenpark? We bekijken samen met jou even de spelregels.

Berenpark: Het idee

Het doel van berenpark? Berenverblijven bouwen uiteraard! Je start het spel met een leeg bord en een kleine tegel. Op je bord bevinden zich vier verschillende symbolen. Jouw beurt? Leg een tegel op je bord, op één van de vier symbolen. Vervolgens mag je een nieuwe tegel uitzoeken in de voorraad. Deze tegel moet hetzelfde symbool bevatten als dewelke je zonet afdekte.

Tijdens het spel is het doel je spelborden uit te breiden en dierenverblijven te bouwen. Je scoort punten wanneer je deze verblijven bouwt. In de versie voor gevorderden scoor je eveneens punten wanneer je bepaalde doelen bereikt. Wil je een kans op winst maken, dan denk je best al enkele beurten vooruit.

Berenpark speluitleg

De berenpark spelregels zijn zeer makkelijk om aan te leren. Na het lezen ben je meteen vertrokken voor je eerste spelletje!

Lees ook:  Hoe speel je Machi Koro? Speluitleg & Spelregels

Starten

Iedere speler begint het spel met een leeg bord, met een ingang naar zijn berenpark. Dit bord ziet er bij iedere speler anders uit.

De eerste speler krijgt vervolgens een toilet, kleine tegel, in zijn voorraad. De volgende spelers krijgen een grotere tegel. De voorraad met resterende tegels liggen in het midden van het spelbord. Deze tegels bestaan uit drie verschillende categorieën: groene tegels (toiletten, speeltuin,…) leveren geen punten op.

Van de dierenverblijven zijn er slechts enkele tegels. Wie het snelst een dierenverblijf bouwt, krijgt dan ook de meeste punten. De loopgebieden leveren de meeste punten op.

Naast de voorraad leg je tenslotte nog twee stapels met extra spelborden om je berenpark verder uit te breiden. Van deze extra borden mag je er tijdens het spel echter maar drie pakken.

Tot slot zijn er nog de berenstandbeelden. Het aantal standbeelden is afhankelijk van het aantal spelers.

Spelen

Op ieder bord staan bepaalde symbolen. Wanneer je een tegel plaatst op één van de symbolen, neem je een tegel met zelfde symbool uit de voorraad. Je mag ook een groene tegel nemen.

Ben je aan de beurt dan leg je één tegel uit je eigen voorraad op je bord. Deze tegel moet een tegel raken die je eerder plaatste. De eerste beurt geldt deze regel uiteraard niet. Een kuil bedekken met een tegel mag niet.

Vervolgens neem je een extra tegel met bijhorend symbool. Heb je een groepje bouwvakkers afgedekt, dan neem je een nieuw bord dat bovenaan één van de twee stapels ligt. Dit nieuwe bord leg je aan je bestaande park, maar niet dichter bij je dan de ingang van je eerste bord.

Lees ook:  Hoe speel je Betoverde Doolhof? Speluitleg & Spelregels

Heb je een bord helemaal vol? Dan neem je het berenstandbeeld met de hoogste waarde en plaatst deze op de kuil.

Wanneer je tijdens je beurt geen tegels in je bezit hebt, dan dien je te passen. Je neemt dan een groene tegel en wacht tot een volgende beurt.

Slaagt een speler er in om zijn vier borden vol te bouwen, dan mag iedere speler nog één beurt gebruiken. Daarna is het spel ten einde en worden de punten opgeteld. Heb je de meeste punten behaald, dan ben je de winnaar van dit spelletje.

De kuilvariant

Een leuke twist is de versie met kuilvariant. Speel je deze versie, dan mag een speler tijdens zijn laatste beurt een kuil bedekken. Deze variant maakt het spel extra strategisch. Je beslist immers in je laatste beurten of je een kuil bebouwd of bedekt met berenstandbeeld.

Dit maakt natuurlijk een verschil voor je puntentelling en kan er zomaar voor zorgen dat je tot winnaar wordt bekroond.

Berenpark voor gevorderden

Heb je het spel eenmaal onder de knie, dan kan je opteren voor het spelen van de gevorderde variant waarbij je extra punten toegekent krijgt voor het behalen van bepaalde doelen.