Ga naar de inhoud

Leukste spellen als Monopoly – Probeer deze eens!

  • 7 min read
  • door

Vind je Monopoly leuk? Probeer dan ook deze 5 alternatieven eens!

Je zult vast wel eens gehoord hebben van Monopoly. Monopoly is een bordspel dat vaak in relatief grote gezelschappen wordt gespeeld. Het valt dan ook onder gezelschapsspellen. Wereldwijd behoort Monopoly tot een van de bekendste en tevens meest gespeelde bordspellen.

Het doel van het spel is zoals de naam eigenlijk al vertelt het opbouwen van een Monopolie. In het spel doen spelers dit door straten te kopen. Op Nederlandse bordspellen kunnen dit bekende Nederlandse straten zijn zoals de Amsterdamse Kalverstraat.

Wanneer je een straat gekocht hebt, moet een andere speler je huur betalen als hij daar zijn beurt eindigt. Onderweg kun je obstakels tegen komen en kun je bijvoorbeeld in de gevangenis belanden. Tijdens het spel gaan spelers af, als je geen geld meer over hebt en dus failliet bent. De speler die uiteindelijk als laatst over is is de winnaar.

Spellen zoals Monopoly zijn er echter in meerdere varianten. Als je de standaard editie zat bent, kijk dan bijvoorbeeld eens naar de Game of Thrones uitgave. Zoek je echt een ander spel? Kijk dan hieronder voor 5 leuke spellen vergelijkbaar met Monopoly.

1. Ticket to ride Europe

Ticket to ride bord

Het eerste spel dat als een soort alternatief voor Monopoly kan gelden is Ticket to ride Europe. Er zijn andere regels maar beide spellen hebben grote overeenkomsten.

Een van deze overeenkomsten is dat je eigenlijk reist. Bij Monopoly reis je door straten die je kunt kopen, bij Ticket to ride Europe reis je zoals de naam al aangeeft door Europa per trein. Met dit spel reis je door middel van de trein en bouw je eigenlijk je eigen stations.

Het doel is het volbrengen van je eigen bestemmingskaarten. Treinrails vormen als het ware een soort verbintenissen tussen diverse Europese steden. Wanneer zo’n treinrail van jou is, heb je dus een stuk van het spoor tot je beschikking. Op deze manier verzamel je punten.

Lees ook:  Hoe speel je Machi Koro? Speluitleg & Spelregels

De uiteindelijke winnaar is natuurlijk de speler die aan het eind van het potje de meeste punten verzameld heeft.

Het spel lijkt op Monopoly, maar heeft zeer zeker niet exact dezelfde materialen als Monopoly. In Ticket to ride Europe zijn er in totaal 240 treinen, 15 treinstations, 110 treinkaarten en 46 bestemmingskaarten en 5 houten score-pionnen.

Het spel moet met minimaal 2 spelers gespeeld worden. Het maximum aantal spelers is 5.

2. De Taveernen van de Oude Stad

De Taveernen van de Oude Stad is ander bordspel dat het een en ander gemeen heeft met Monopoly. Zo moet je in dit spel jezelf zo groot en eigenlijk machtig mogelijk maken door geen Straten of steden te kopen, maar door de juiste investeringen te doen die je later in het spel een stuk dichterbij de winst kunnen brengen.

De bedoeling is dat de spelers voor personeel zorgen. Ook moet je leveranciers binnen halen (die goudkleurige blokjes in de afbeelding hierboven).

Iedereen komt om de beurt aan de beurt en wanneer je aan de beurt bent is het de bedoeling dat je met een dobbelsteen gooit. De dobbelstenen wijzen je vervolgens op het bier dat je moet tappen. Zo kun je bijvoorbeeld rijke mensen een biertje inschenken, of je zogenaamde vaste klanten die je al hebt.

De bedoeling is zo veel mogelijk punten te verzamelen. Dit spel duurt 8 ronden. De speler die aan het eind van de 8 speelronden de meeste punten heeft weten te verzamelen is de winnaar.

Het spel heeft diverse modules en kan met 2 tot 4 spelers gespeeld worden. Een gemiddelde ronde in De Taveernen van de Oude Stad duurt 45 minuten.

Lees ook:  De 11 beste Ticket To Ride spellen en uitbreidingen!

3. Machi Koro

Machi Koro is een Japans spel dat momenteel steeds populairder wordt. In het spel ben je zelf burgemeester van een stad en zijn er veel dingen die de inwoners van de stad willen hebben. Jouw stad bevat in het begin van het spel enkel een bakkerij, een tarweveld en een dobbelsteen.

Inwoners van de stad willen de stad op een mooie manier uitbreiden. Bijvoorbeeld met fabrieken, pretparken en torens. Om je inwoners alles in de stad te kunnen geven is er geld nodig. Aan geld kun je komen door te stelen van je buren, maar ook door gebouwen te bouwen.

Uiteindelijk moet Machi Koro, dat naast de naam van het spel ook de naam van de stad is, uitgroeien tot de grootste stad uit de omgeving. In het spel zitten zogenaamde gebouwkaarten. Deze kaarten zijn de elementen waarmee je gebouwen kunt opbouwen.

In Machi Koro duurt een gemiddelde ronde een uur. Het minimaal aantal benodigde spelers is 2 en het spel kan met maximaal 4 mensen worden gespeeld.

4. The Great Tour

The Great Tour is een bordspel waarin je aan het reizen bent. Je begint in La Scala in de grote stad Milaan. Vanaf Milaan is het doel verder te reizen naar Parijs. Vanaf Parijs is de bedoeling door te gaan naar de Nederlandse hoofdstad Amsterdam.

Het is echter zo dat jouw tegenstanders dezelfde reis afleggen. De speler moet zorgen dat hij of zij sneller is dan de tegenstander. Hiervoor moeten de beste en slimste tactieken worden ingezet. Je zoekt op een zo intelligent mogelijke manier jouw tickets uit om zo eerder op de eindbestemming aan te komen dan je tegenstanders.

Onderweg heb je de mogelijkheden om punten te verzamelen. Je wint het spel door aan het einde de meeste punten te hebben verzameld van alle spelers. De reis die begint in La Scala en moet eindigen in Amsterdam leg je af met een klein busje.

Lees ook:  10 Beste bordspellen voor 4 spelers

Het spel heeft in totaal meer dan 60 routekaarten en 45 VIP kaarten. Er zijn grote en kleine busjes in het spel en in totaal zijn er zo’n 40 tickets beschikbaar. Ook kan er gebruik worden gemaakt van zogenaamde jokers.

Het spel moet gespeeld worden met minimaal 3 en maximaal 6 spelers en een gemiddelde speelronde duurt zo’n driekwartier.

5. Azul

Azul is een bekend familie-bordspel dat steeds vaker wordt gespeeld (Vind hier meer leuke familiespellen). In het spel Azul is het de bedoeling dat je de koning van Portugal bedient.

De koning, genaamd Manuel I wil dat je binnen zijn grote paleis de muren mooi maakt met verschillende kleuren stenen en tegels. De bedoeling is het behalen van zo veel mogelijk punten.

Deze punten kun je behalen door bepaalde patronen op de muren te maken. Elk patroon heeft een vastgesteld aantal punten. Je punten kunnen echter ook achteruit gaan, namelijk wanneer er sprake is van materiaalverspilling.

Materialen kunnen kwijtraken doordat ze op de grond vallen gedurende de voorbereiding. De winnaar is uiteraard de speler die aan het einde van de speelronde de meeste punten heeft weten te verzamelen.

Een gemiddelde speelronde duurt 40 minuten en Azul kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers.