Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Duizenden? Speluitleg & Spelregels

 • 4 min read
 • door

Duizenden is een erg leuk en populair kaartspel. Dit spel draait namelijk niet alleen om geluk. Beschik je over een uitstekend geheugen, een geweldig rekenvermogen en een zeer strategisch inzicht, dan ben jij vast en zeker dé te kloppen speler!

Duizenden heeft spelregels die op het eerste zicht verwarrend lijken, maar eigenlijk toch helemaal niet zo ingewikkeld zijn. Het is dan ook een spel dat door jong en oud gespeeld wordt en iedereen keer op keer blijft entertainen! Het enige wat je nodig hebt is een stok (of meer) kaarten.

Doel

Het doel van het spel is erg simpel: zo snel mogelijk 1000 punten behalen en zo dicht mogelijk bij dit aantal blijven.

Voorbereiding

Het kaartspel kan je met twee of meerdere spelers spelen. Er is geen maximum aantal deelnemers, meteen ook de reden waarom dit spel zo populair is op familiefeesten! Speel je het spel met twee spelers, dan gebruik je ook best twee stokken kaarten. Vanaf vier spelers is een derde stok aanbevolen.

Aan het begin van het spel duid je een gever aan. De speler die rechts van de gever zit, schudt de kaarten. Vervolgens zorgt de gever ervoor dat elke speler 13 kaarten in zijn handen heeft. De overige kaarten worden gesloten op een stapel in het midden van de tafel geplaatst.

Je neemt de bovenste kaart van de stapel en legt deze open naast de stapel neer. Dit is ook meteen de eerste kaart van de aflegstapel.

Speluitleg

De speler links van de gever begint het spel. Tijdens zijn beurt heeft elke speler twee mogelijkheden:

 • Je neemt een kaart van de gesloten stapel
 • Je neemt de open kaart van de aflegstapel. Kies je voor deze optie, moet je deze kaart samen met twee kaarten uit je hand kunnen uitleggen. Als bonus krijgt je de overige kaarten van de aflegstapel ook in je hand, wat de kans op setjes alleen maar vergroot.
Lees ook:  11 Beste bordspellen die je in minder dan 2 uur kunt spelen

Tijdens elke ronde mag je steeds extra kaarten aan je eigen setjes toevoegen. Je eindigt elke beurt door een kaart uit je hand op de aflegstapel te leggen. Is dit je laatste kaart, dan is de speelronde voorbij en telt iedereen zijn punten. Let wel op, elke speler moet minstens één keer aan de beurt geweest zijn voor een bepaalde ronde kan eindigen!

Enkele opties

 • Een setje kan bestaan uit kaarten van dezelfde kleur met opeenvolgende waardes, bijvoorbeeld harten vier, harten vijf, harten zes
 • Een setje van dezelfde waardes (en dezelfde kleur) mag ook uitgelegd worden, bijvoorbeeld harten vier, schoppen vier, ruiten vier
 • Een setje bestaat uit minimaal drie kaarten
 • Je mag een joker gebruiken om een setje te vervolledigen. Deze joker mag later niet vervangen of hergebruikt worden. Je mag eventueel ook twee jokers in een setje plaatsen. In dit geval moet je wel duidelijk aanduiden welke waarde beide jokers hebben
 • Je mag tijdens je beurt steeds kaarten aan eerder gelegde setjes toevoegen en zo dus meer punten scoren. Je kan geen kaarten bij setjes van andere spelers aanleggen

Puntentelling

Aan het einde van elke ronde tel je je punten op. Je krijgt punten voor alle kaarten die je hebt uitgelegd. De kaarten die je nog in je hand hebt, tellen negatief mee.

Elke kaart brengt een bepaald aantal punten op:

 • Joker: 25 punten
 • Aas: 20 punten
 • Tien, boer, vrouw en koning: 10 punten
 • Schoppenvrouw: 100 punten
 • Alle overige kaarten: 5 punten

Schoppenvrouw

Zoals je ziet, speelt de schoppenvrouw een belangrijke rol in het spel. Om ervoor te zorgen dat er geen 100 punten van je totaal afgetrokken worden, is het belangrijk dat je deze kaart zo snel mogelijk uitlegt.

Lees ook:  Hoe Speel je Liegen met Kaarten? Speluitleg & Spelregels

Schoppenvrouw mag echter nooit op de aflegstapel terechtkomen, ook niet als het de laatste kaart in je handen is. Heb je deze kaart in je handen, moet je er dus zo snel mogelijk een setje mee vormen.

Je kan bijvoorbeeld een rijtje van drie of meer vrouwen maken of een setje van verschillende schoppen mee vervolledigen.

Einde van het spel

Na elke ronde worden de scores van alle spelers opgeteld. De waarde van de kaarten in de hand worden van het totaal afgetrokken. Het kan dus goed zijn dat je een bepaalde ronde met een negatieve score eindigt!

Zodra een speler duizend punten heeft bereikt, wint deze het spel. Zijn er na een bepaalde ronde meerdere spelers die duizend punten behaald hebben, wint de speler die het dichtst bij de duizend zit!