Ga naar de inhoud

Hoe speel je Nmbr 9? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Naar hartenlust puzzelen tijdens een spelletje Nmbr 9!

Nmbr 9 is een abstract puzzelspel dat er niet alleen erg mooi uitziet, maar ook heel leuk en luchtig is opgebouwd. De spelregels zijn ook erg eenvoudig waardoor het spel geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Het spel kan door vier spelers gepeeld worden, maar ook op je eentje kan je er een tijdje zoet mee zijn!

Doel van het spel

Het gaat er in dit spel om zo goed mogelijk te puzzelen. Puzzelen op het hoogste niveau zeg maar. Je moet proberen zo veel mogelijk punten te scoren door kartonnen tegels naast en op elkaar te stapelen. Hoe hoger je de tegels stapelt, hoe meer punten ze waard zijn.

Voorbereiding van het spel

In de doos zitten 80 genummerde tegels en 20 getalkaarten. Elke tegel bestaat uit meerdere vierkante velden die een cijfer van 0 tot 9 vormen. De tegels liggen gesorteerd in de doos en kunnen daar voorlopig blijven zitten.

De kaarten neem je uit de doos en worden aan het begin van het spel door elkaar geschud. Daarna leg je ze op een stapel in het midden van de tafel neer.

NMBR 9 spelregels

Het spel duurt 20 rondes. De eerste speler neemt de bovenste kaart van de stapel en draait deze om. Vervolgens nemen alle spelers een tegel met dit nummer en leggen de fiche voor zich op tafel.

Lees ook:  Hoe speel je Agricola? Speluitleg & Spelregels

Zo wordt er in elke ronde een nieuwe kaart omgedraaid en moet elke speler de bijbehorende tegel op zijn eigen speelveld plaatsen. Bij het plaatsen van de tegels moet je deze eenvoudige regels volgen:

  • Elke tegel moet minstens langs één kant, dit kan zowel horizontaal als verticaal zijn, aan een eerder gelegde tegel grenzen. Je mag dus geen enkele fiche zomaar los op je speelveld leggen.
  • De tegel moet steeds met de gekleurde zijde naar boven liggen. Elke tegel mag in elke mogelijke richtig gedraaid worden, maar mag niet met het witte vlak naar boven komen te liggen.
  • Wil je een tegel boven op een andere tegel leggen, moet de tegel op minstens 2 eerder geplaatste tegels liggen. Verder moet heel de fiche ondersteund zijn door tegels op het lagere niveau. Gaten en uitsteeksels zijn dus absoluut verboden. Ook in de hoogte moet de tegel steeds aan een andere tegel grenzen, met uitzondering van de eerste tegel op elke verdieping.

Winnaar van het spel

Na 20 rondes is het spel voorbij en ga je de punten tellen. Elke tegel die op het onderste niveau ligt, levert je niets op.

De fiches op het eerste niveau leveren evenveel punten op dan ze waard zijn. Een twee is dus bijvoorbeeld twee punten waard. Op het tweede niveau leveren de fiches twee keer hun waarde op, op het derde niveau drie keer, enzovoort. Een twee op het tweede niveau zal dus vier punten opleveren, een twee op het derde niveau zal je zes punten opbrengen.

Lees ook:  Hoe speel je Zeeslag? Speluitleg & Spelregels

De speler met de hoogste eindscore wordt als winnaar uitgeroepen.

HOE SPEEL JE NMBR 9: TIPS

  • Let niet op de andere spelers. Focus je steeds op je eigen spel. Let je te veel op de andere spelers, bestaat het risico dat je gaat kopiëren. En het gaat er toch om dat je aantoont dat jouw beslissingen beter zijn dan die van je tegenstanders!
  • Merk je tijdens het spel dat de spelers toch vaak (onbewust) dezelfde beslissingen nemen, dan kan je eventueel een scherm tussen jullie in plaatsen. Een andere eventuele oplossing is om iedereen met een andere tegel te laten beginnen.
  • Speel je het spel met z’n tweetjes, dan kan je de kaartenstapel twee keer gebruiken. Zo worden alle tegels gebruikt. Hierdoor heb je ook meer kans om in de hoogte te bouwen, wat het spel natuurlijk erg interessant maakt.
  • Wil je met meer dan 4 spelers spelen, dan kan je best met twee dozen spelen.

Nmbr 9 is met zijn speelduur van 20 minuten een erg snel en leuk spel. Het spel is elke keer opnieuw uitdagend.

De fiches zijn immers enorm lastig om in elkaar te passen. Het is dan ook bijna onmogelijk om gaten te voorkomen, waardoor het enorm lastig wordt om hogere niveaus te bereiken.

Nmbr 9 is een ideaal spel om tussendoor op een spelletjesavond te spelen. Zelfs iemand die niet van puzzelen houdt, kan zich hier wel 20 minuutjes mee vermaken!