Ga naar de inhoud

Hoe speel je De Vergeten Stad? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

De Vergeten Stad is een spel met een mysterieuze woestijn waar je graaft, op zoek naar de onderdelen van een oude vliegmachine.

Het is één van de beste avontuurlijke spellen, en een die in Nederland erg populair is, geschikt voor 2-5 spelers. De basisregels zijn eenvoudig onder de knie te krijgen en het is een coöperatief spel: je kunt samen winnen of samen verliezen.

Het is jouw missie om een oude stad in de woestijn op te graven. Je moet een legendarische vliegmachine terughalen om het spel te winnen met geruchten dat deze werkt op kracht van de zon.

Verwacht vast te zitten in een zandstorm die je helikopter kan verpletteren, voordat je je bestemming bereikt. Zorg ervoor dat je niet vastloopt in de uitgestrekte woestijn of wordt blootgesteld aan de meedogenloze storm.

Om te overleven, moet je snel de stad uitgraven, de onderdelen van de vliegmachine vinden en ze herstellen om veilig naar huis te vliegen.

Omdat dit spel om teamwork draait, moet je ervoor zorgen dat niemand van je team dorst krijgt in de woestijn, anders sterft hij, zal je hele team verliezen en zul je voor altijd verloren zijn in De Vergeten Stad.

Het draait om teamwork

De overleving van het hele team is afhankelijk van je teamgenoten en het gebruik van alle beschikbare uitrusting in de hoop de brandende zon en meedogenloze zandstorm te overleven en te ontvluchten, voordat je verdwaalt in De Vergeten Stad.

Elke speler heeft unieke vaardigheden en kan zelf de moeilijkheidsgraad bepalen, waardoor het spel uitdagend en spannend blijft, aangezien jullie allemaal worstelen om één doel te bereiken: winnen en veilig De Vergeten Stad verlaten.

Lees ook:  Hoe speel je Qwixx? - Speluitleg & Spelregels

Je moet vier coördinaten van wrakstukken van de legendarische vliegmachine zoeken en combineren en proberen op tijd te ontsnappen. 

De Vergeten Stad spelregels

De Vergeten Stad bestaat uit rasters, gecombineerd met 24 tegels met een lege ruimte in het midden. Een van de zandtegels wordt nu op een aantal van deze tegels gelegd. De zandstormen kunnen hevig zijn, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het spel.

Verschillende kaarten worden geschud en op een aparte stapel bij de woestijn gelegd. Ook is er een stapel voor uitrustingskaarten en een stapel voor stormkaarten die later worden gebruikt.

Elke speler krijgt een bepaalde hoeveelheid water aan het begin van het spel en gaat op avontuur met zijn pion op de kaart.

Acties tijdens een beurt

De regels van het spel zijn eenvoudig. Iedere speler moet tijdens zijn beurt vier acties uitvoeren.

De eerste is om één positie te verplaatsen naar een aangrenzende tegel die niet geblokkeerd is. Als de tegels twee of meer zandtegels hebben, worden ze als geblokkeerd beschouwd.

De tweede actie is het verwijderen van één zandtegel waar je op of naast staat.

De derde actie is het opgraven van een deel van het vliegtuig als dit wordt opgemerkt, of je mag het onderdeel opgraven en voor je neerzetten. Als je op dezelfde tegel staat als een medespeler, kun je water of uitrusting ruilen zonder dat het een actie kost.

De vierde actie is het geven van water aan een andere speler. De ontvangende speler gaat dan een watervoorraad omhoog, de speler die water weggeeft gaat een niveau omlaag.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen Ticket to Ride USA en Europa?

Speciale tegels

Onthoud dat het spel een aantal speciale tegels heeft. Dat zijn onder andere tunnels, waardoor je snel van de ene plaats naar de andere op het speelveld kunt gaan, ook watertegels waar elke speler twee waterpunten kan aanvullen om in leven te blijven.

Er is een landingsplaatstegel voor het spotten van de clue en tegels die de locatie van de vliegtuigonderdelen aangeven. Sommige tegels hebben een radarsymbool dat je tijdens het spel kan helpen.

De zandstorm en brandende zon

Als je zandstormkaarten trekt, moet je het niveau van de zandstormmeter verhogen. Die kaarten zijn er in drie categorieën: de stormkaart wanneer de wind waait, de sterkere storm en de brandende zon.

In het geval dat de storm sterker wordt, moet je de volgende beurt meer kaarten trekken. Als de zon brandt op spelers die zich niet in een tunnel bevinden, dan verliezen ze een waterpunt.

Omdat de windblazende kaart ervoor zorgt dat de storm woedt, zal er een lege ruimte zijn en alle tegels die verschoven zijn, krijgen een zandtegel, waardoor andere tegels geblokkeerd kunnen raken.

Hoe je De Vergeten Stad wint (of verliest)

Als jullie alle onderdelen van het vliegtuig vinden en jullie je verzamelen op de landingsplaats voor reparatie, winnen alle spelers, maar als een speler sterft van de dorst, wat wordt aangegeven door een doodshoofdsymbool onderaan de kaart, dan hebben alle spelers verloren.