Ga naar de inhoud

Hoe speel je Port Royal? Speluitleg & Spelregels.

  • 5 min read
  • door

Port Royal is een kaartspel uitgegeven door 999 games, een van de meest bekende spelfabrikanten in Nederland. Het is een spel voor 2 tot 5 spelers waar je ongeveer 40 minuten van je tijd aan kwijt zal zijn.

In dit spel proberen de spelers in Port Royal zo veel mogelijk geld te verdienen om uiteindelijk als eerst 12 overwinningspunten te krijgen. Degene die dat het eerst voor elkaar weet te boksen, is de winnaar van het spel.

In dit artikel nemen we de Port Royal spelregels uitgebreid met je door!

Wat zit er in de doos?

Wat zijn de spullen die je in de doos zult vinden? Allereerst, spelregels, redelijk simpel opgezet, stellen op zichzelf niet veel voor. Voor de rest krijg je een hele hoop kaarten waarmee handel gaat worden gedreven in Port Royal.

Hoe zet je het spel op?

Elke speler krijgt 3 kaarten van de trekstapel, ofwel 3 gouden munten. De rest van de kaarten worden geschud.

Wanneer je geld krijgt dan pak je gewoon kaarten van de trekstapel. De kaarten hebben dus een dubbele functie. Voor de overige effecten doe je namelijk gewoon wat er op de kaart afgebeeld staat en deze actie voer je vervolgens uit.

Het spel wordt doorgespeeld totdat er een speler is met 12 overwinningspunten.

Hoe wordt het spel gespeeld?

De beurt van een speler bestaat uit 2 fases, de eerste fase is het ontdekken. Hierbij begint de speler kaarten te trekken, een voor een, totdat hij stopt of totdat hij twee schepen van dezelfde kleur heeft. Dan is de beurt van een speler direct voorbij. Er zijn vier soorten kaarten die je als speler gedurende het spel tegen kunt komen.

Je kunt onder andere karakter kaarten tegenkomen met diverse eigenschappen. De kaart heeft bepaalde kosten, en de kaart heeft een bepaalde hoeveelheid overwinningspunten die je hiermee als speler voor jezelf genereert, en dus kun jij jezelf zo een stap dichter bij de overwinning brengen. De speciale eigenschap van het karakter kan een grote handigheid vormen later in het spel.

Lees ook:  Hoe Speel je Pesten met Kaarten? Speluitleg & Spelregels

Ook zijn er verschillende schepen, deze leveren geld op. Schepen komen in de handelsvoorraad te liggen, maar niet als je deze gelijk in de aflegstapel wenst te leggen, dan kun je ervoor kiezen om het schip weg te jagen.

Dit kan wanneer jij een aantal gekruiste degens hebt gelijk aan het getal dat op de kaart staat, dan is het mogelijk om het schip weg te jagen en de kaart gelijk naar de aflegstapel te verplaatsen.

Waarom zou je dit willen? Nou, wanneer je twee schepen van dezelfde kleur tegenkomt dan is de beurt onmiddellijk voorbij, schepen wegjagen geeft dus een grotere kans dat je langer door zult kunnen spelen.

Dit kan ook zijn omdat je van mening bent dat het schip dat je krijgt veel te goedkoop is.

De derde kaart zijn belastingverhogingen. Deze gelden voor iedereen.

Er wordt allereerst gekeken op wie de kaart van toepassing is. Er kan bijvoorbeeld een aantal van 12 munten op de kaart afgebeeld staan, en er kan een teken staan met -1/2. Dit betekent bijvoorbeeld dat alle spelers die beschikken over 12 of meer munten, moeten de helft afleggen.

Het is behoorlijk vervelend wanneer dit soort kaarten tegen je worden gebruikt, munten zijn namelijk cruciaal om nieuwe kaarten te kunnen kopen om meer en meer punten binnen te halen. Degene met de meeste gekruiste degens ontvangt 1 munt nadat de kaart is gespeeld.

De expeditiekaarten is de laatste soort kaart die je tegen kunt gaan komen. Dit soort kaarten leveren een hele hoop overwinningspunten op, ook redelijk wat geld, maar dit zijn heel lastig te verkrijgen kaarten. Je moet hiervoor kaarten inleveren gelijk aan de aantallen en symbolen die onderaan de kaart afgebeeld staan.

Lees ook:  Hoe Speel je Meppen? Speluitleg & Spelregels

Wanneer je deze kaarten inlevert, dan kun je de kaart pakken. De kaart kan soms al wel de helft van het aantal benodigde punten opleveren! Wanneer er zo’n kaart wordt gespeeld, dan wordt hij niet in de individuele handelsvoorraad van een speler gelegd, hij wordt neergelegd op een centrale plek waar iedereen de kaart kan kopen. Iedere speler kan in dit geval altijd kaarten in leveren om zo een expeditie kaart te bemachtigen.

De spelers blijven in de beurt kaarten trekken totdat een speler denkt dat een kaart de moeite waard is om voor te gaan, of totdat hij twee schepen van dezelfde kleur trekt. Bij het tweede schip van dezelfde kleur is de speler verplicht dit schip te nemen en dus in de handelsvoorraad te leggen, maar niet als een speler hem direct weg kan jagen.

De tweede fase

De tweede fase in de beurt van de speler is handelen en ronselen.

Wanneer een speler twee schepen trekt van dezelfde kleur of genoeg heeft van het kaarten trekken dan mogen er kaarten worden gepakt uit het aanbod. Variërend afhankelijk van het aantal schepen. Met 3 schepen één, met verschillende 4 schepen twee, met verschillende 5 schepen drie.

Wanneer de beurt van de speler voorbij is gaan we met de klok mee. Net zo lang totdat een speler 12 of meer overwinningspunten heeft. Deze speler is de winnaar van Port Royal.