Ga naar de inhoud

Hoe speel je Colt Express? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Colt Express is een bordspel dat zich afspeelt in de tijd van het wilde westen en zit vol strategie en actie. Je speelt als een bandiet die maar één missie heeft, de rijkste crimineel van het wilde westen worden en hoe doe je dat anders dan door onschuldige passagiers te ontdoen van hun kostbaarheden tijdens een goed geplande trein overval.

Maar pas op want je bent niet alleen! Andere bandieten zijn uit op dezelfde buit en het is aan jou om niet alleen de autoriteiten, maar ook hen te slim af te zijn!

Binnen het spel spelen jij en andere spelers op een kartonnen trein die je zelf in elkaar zet. Er zijn evenveel wagons als spelers en de spelers kunnen zich van wagon naar wagon verplaatsen, over het dak heen rennen, andere bandieten slaan en proberen neer te schieten.

Colt Express spelregels

Bij het opzetten van het spel verdeel je kostbaarheden over de wagons van de trein. Dit zijn edelstenen, geldbuidels en de grote buit waar elke bandiet echt op uit is, de kluis.

De edelstenen zijn ieder 500 dollar, voor de geldbuidels kunnen de bandieten tussen de 250 en 400 dollar vangen en de inhoud van de kluis levert maar liefst 1000 dollar op! De speler die aan het einde de meeste kogels heeft afgevuurd ontvangt nog eens 1000 dollar.

Afhankelijk van de ronde speelt iedere speler 2-5 kaarten open of dicht op een stapel in het midden van het speelveld.

Lees ook:  Hoe speel je Vrijdag? Spelregels & Speluitleg

Wilt de speler geen kaarten spelen dan mag deze er ook voor kiezen om 3 kaarten van zijn deck te pakken. Een deck is de stapel kaarten waarmee de speler het spel speelt.

Vervolgens worden de kaarten in de volgorde waarin deze liggen gespeeld. Dit kan er voor zorgen dat jouw missie niet helemaal volgens plan verloopt.

Colt Express Speluitleg

Het spel kent in totaal vijf rondes en elke speler begint iedere ronde met zes kaarten in hun hand.

Aan het begin van een ronde wordt er als eerst een “ronde kaart” gespeeld. Een ronde kaart geeft aan hoeveel kaarten er door iedere speler gespeeld worden deze ronde, of deze zichtbaar of niet zichtbaar gespeeld worden en of de kaarten individueel of als paar gespeeld worden.

Dat wilt zeggen dat als je twee kaarten mag spelen, deze als individuele actie of samen als één actie gespeeld worden. Ook stelt de ronde kaart wat er aan het einde van de ronde gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat alle bandieten in de achterste wagon, zich een wagon naar voren mogen verplaatsen.

Actiekaarten

Er zijn zes verschillende actiekaarten die iedere speler in hun deck hebben. Er zijn twee kaarten waarmee de speler zich door de trein kan bewegen, één kaart die waarmee je een wagon naar voren of achter kunt verplaatsen en één kaart waarmee je op het dak of van het dak de trein in kunt.

Dan zijn er twee kaarten waarmee je andere bandieten kunt aanvallen. Er is een kaart waarmee je een andere bandiet kunt slaan. Een andere bandiet kun je alleen slaan als deze zich in dezelfde wagons als jij bevindt. Sla jij een bandiet dan laat deze één van zijn gestolen kostbaarheden vallen en verplaats hij zich naar een aangrenzende wagon.

Lees ook:  Hoe speel je scrabble? Speluitleg & Spelregels

En er is een kaart waarmee je het vuur op andere bandieten kunt openen. Je kunt het vuur openen op een andere bandiet, ook wanneer deze zich in een andere wagon begeeft. Wanneer je op het dak van de trein loopt dan kan dit op iedereen die in zicht is. Wanneer je op een andere bandiet schiet dan geef je deze één van jouw zes kogel kaarten.

Deze kaart schud de betreffende speler door haar kaarten heen wat er in een andere ronde voor kan zorgen dat als de speler deze kaart pakt, de speler een nieuwe kaart moet pakken en daardoor geen kaart kan spelen die beurt.

De kaart die al jouw goede plannen in gevaar kan brengen is de marshal. Hiermee kun je de marshal uit zijn positie lokken en door de trein laten verplaatsen. Ben jij de ongelukkige bandiet die door toedoen van anderen met de marshal in dezelfde wagen beland doordat zij hem door de trein hebben gelokt? Dan krijg je meteen een kogel kaart toebedeeld die jij door jouw kaarten moet schudden.

De laatste kaart is de kaart met het Dollar teken. Dit is ook wel de “steel” kaart en laat jouw bandiet iets stelen dat in de wagon ligt waarin jij je bevindt. Wil je kostbaarheden stelen die in een wagon aanwezig zijn dan mag je dit alleen doen als je een “steel” kaart speelt. En hier wordt het spannend! Anderen zullen hetzelfde willen doen en je zult je dus moeten verplaatsen en een weg door de andere bandieten schieten om hen voor te zijn.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen Ticket to Ride USA en Europa?

Iedere bandiet is anders

Elke bandiet heeft een speciale gave, dit kan bijvoorbeeld zijn dat je de ronde met een extra kaart mag beginnen of dat je jouw eerste kaart mag spelen zodat de andere niet zien welke kaart je speelt.