Ga naar de inhoud

Top 10 beste nieuwe bordspellen van 2018

  • 6 min read
  • door

Ieder jaar komen er nieuwe spellen uit, sommige zijn wat beter dan anderen. Als je het mij vraag was 2018 een goed jaar. Er zijn weinig echt hele grote namen bijgekomen, maar er zitten zeker een aantal pareltjes tussen de nieuwkomers. Lees dus snel verder!

De 10 leukste bordspellen van 2018

Tot nu toe staat nog geen van deze top 10 in de onze lijst van beste spellen aller tijden, maar dat zou met de loop der tijd best nog eens kunnen veranderen!

10. Welcome To…..

Welcome To.....

Als architect in Welcome To….. wil je de beste nieuwe stad in de Verenigde Staten van de jaren 1950 bouwen door middelen van het bouwen van een zwembad, medewerkers in dienst te nemen en nog veel meer.

Door de gemeenschappelijke acties wordt het spel simultaan gespeeld en ondersteunt het dus grote groepen spelers (zie ook al onze aanraders voor grote groepen). Met veel verschillende strategieën en volledig gerandomiseerde actiesets zal geen enkel spel hetzelfde voelen!

9. Arkham Horror (Third Edition)

arkham-horror

Arkham Horror (Third Edition) is een coöperatief bordspel voor één tot zes spelers die de rol van onderzoekers op zich nemen om de wereld te bevrijden van wezens die bekend staan als Ancient Ones. Gebaseerd op het werk van H.P. Lovecraft moeten spelers aanwijzingen verzamelen, angstaanjagende monsters verslaan en tools en bondgenoten vinden als ze enige kans willen maken om de wezens te verslaan.

8. Founders of Gloomhaven

founders of gloomhaven
Foto door: orzeh

Founders of Gloomhaven is een competitieve tegelplaatsing, actie-selectie, stedenbouw spel waarin elke speler een niet bestaand ras/soort aanstuurt om de stad Gloomhaven te bouwen en invloed te krijgen op de inwoners. Dit is een standalone spel dat zich afspeelt in hetzelfde universum als Gloomhaven. De gebeurtenissen vinden echter honderden jaren voor Gloomhaven plaats en verbeelden de oorspronkelijke bouw van de stad.

Lees ook:  Hoe speel je Carcassonne? Speluitleg & Spelregels

7. The Mind

the mind
Foto door: The Innocent

The Mind is meer dan een spel. Het is een experiment, een reis, een teamervaring waarin je geen informatie kunt uitwisselen, maar toch één wordt om alle niveaus van het spel te verslaan.

Je begint het spel met een aantal levens dat gelijk is aan het aantal spelers. Verlies al je levens, dan verlies je het spel. Je begint ook met een shuriken, en als iedereen een shuriken wil gebruiken, gooit elke speler zijn laagste kaart met de afbeelding naar boven weg, waardoor iedereen informatie krijgt en je dichter bij het voltooien van het level komt. Als je levels hebt voltooid, krijg je misschien een beloning van een shuriken of een extra leven. Voltooi alle levels, en je wint!

6. Brass: Birmingham

Brass: Birmingham
Foto door: d0gb0t

Brass: Birmingham is een economisch strategiespel dat een vervolg is op het meesterwerk van Martin Wallace uit 2007, Brass. Birmingham vertelt het verhaal van concurrerende ondernemers in Birmingham tijdens de industriële revolutie, tussen de jaren 1770-1870.

Net als in zijn voorganger moet je je industrieën en netwerk ontwikkelen, bouwen en oprichten, in een poging om te profiteren van de lage of hoge marktbehoeften.

5. Teotihuacan: City of Gods

Teotihuacan City of Gods

Teotihuacan: City of Gods: Reis terug in de tijd naar de grootste stad van Meso-Amerika. Wees getuige van de glorie en de twilight van de machtige pre-Columbiaanse beschaving. Bedenk strategieen, bouw rijkdom op, krijg de gunst van de goden en word de bouwer van de prachtige piramide van de zon.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen Ticket to Ride USA en Europa?

4. Western legends

Western Legends
Foto door: The Innocent

Western Legends is een open-world sandbox avontuur voor 2-6 spelers in het Amerikaanse Wilde Westen. Spelers nemen de rol aan van historische figuren uit die tijd en verdienen hun legendarische status op verschillende manieren: gokken, vee drijven, goud zoeken, de bank beroven, bandieten bestrijden, verhalen najagen, een outlaw worden, de vrede bewaren. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

3. Nemesis

Nemesis
Foto door: d0gb0t

Nemesis is een 1-5-speler survival sci-fi spel waar spelers worden gewekt uit hun winterslaap als bemanning van een ruimteschip. De noodprocedure stelt dat er sprake is van een kritieke systeemstoring en dat het ruimteschip niet verder kan vliegen. Het doel van de bemanning is om te achterhalen wat de oorzaak is van dit falen en de situatie te herstellen om veilig terug te keren naar de aarde. Het grootste probleem is dat één bemanningslid dood is. Iemand heeft zijn overwinteringskamer gebroken en zijn lichaam eruit getrokken. Bovendien, als je goed luistert, zijn er nog wat extra lawaai en geluiden te horen. Nieuwe, vreemde, rare, geluiden die nog nooit eerder zijn gehoord…..

2. Root

Root
Foto door: SynapticAcid

Root is een spel van avontuur en oorlog waarin 2 tot 4 (1 tot 6 met de ‘Riverfolk’ uitbreiding) spelers strijden om de controle over een uitgestrekte wildernis.

In Root zijn de spelers de drijvende kracht achter het verhaal, en de onderlinge verschillen tussen de afzonderlijke rollen zorgen voor een ongeëvenaard niveau van interactie en herspeelbaarheid.

1. Rising sun

Rising Sun
Foto door: The Innocent

Rising Sun is een complex strategie spel welke met3 tot 5 spelers gespeeld kan worden in anderhalf tot twee uur tijd.

Lees ook:  Spel Recensie: Kolonisten van Catan basisspel. Beste beginners bordspel?

Rising Sun is de opvolger van het welbekende Blood Rage, en heeft de zelfde ontwerper, studie en vormgever.

In het spel draait alles om eer, onderhandelen, oorlogvoeren en dat allemaal in het feodale Japan. Wat wil je nu nog meer? Het spel kent een ontwikkelingspad die je eer aangeeft, en deze zal toe- of afnemen aan de hand van de acties die jij als speler onderneemt.

Daarnaast zie het er spel met zijn beeldhouwwerkjes ook nog eens fantastisch uit!

2018 was het jaar van digitale spellen

Naast dat we een hele hoop mooie fysieke bordspellen in 2018 erbij gekregen hebben, stond 2018 ook in het teken van digitalisering. Dit was namelijk het jaar waarin we heel veel ‘oude’ favorieten eindelijk zagen verschijnen op Android en iOS. Als je deze lijst ook graag door wilt nemen, neem dan een kijkje bij onze beste bordspellen voor op mobiel en tablet.