Ga naar de inhoud

10 Leukste bordspellen gebaseerd op tv-series en films

  • 10 min read
  • door

Wat is er mooier dan de mogelijkheid om je twee favoriete bezigheden te combineren? Voor mij betekent dat bordspellen spelen in thema’s bekend uit mijn favoriete films en series. Maar ik weet zeker dat ik niet de enige fanatiekeling ben die zowel van bordspellen als van series en/of films houdt. Daarom heb ik deze lijst samengesteld met de 10 beste bordspellen gebaseerd op tv-series en films!

Beste serie en film bordspellen

10. Star Wars: Rebellion

Star Wars - Rebellion board game

Star Wars: Rebellion staat natuurlijk in de top van bordspellen voor filmliefhebbers, omdat het gaat om het Star Wars-universum! May the Force be with you!

De Galactische Burgeroorlog is op een grootte zoals nooit tevoren. In Star Wars: Rebellion kun je het Galactische rijk of de Rebel Alliance aansturen. Je moet starships aansturen, je troepen manoeuvres plannen enzovoort. Het verschil tussen the Empire en Rebel Alliance is hun overwinnings-voorwaarden. Het is belangrijk om je speelstijl aan te passen, afhankelijk van wie je bent.

Als Imperiale speler kan je bijvoorbeeld legioenen Stormtroopers, TIE’s, Star Destroyers en de Death Star zelf besturen. Je wordt gevreesd door de bewoners van de Melkweg en je vertrouwt op de kracht van je enorme oorlogsmachine. Om te winnen, moet je de basis van de Rebel Alliance achterhalen en deze vernietigen!

Cijfer: 8.5
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 180-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.62 / 5

9. Spartacus: A Game of Blood & Treachery

Spartacus

Spartacus: A Game of Blood & Treachery zal je meenemen naar een spannend spel vol intriges en wrede veldslagen in het oude Rome! Geïnspireerd door de hit serie “Spartacus” plaatst Spartacus: A Game of Blood & Treachery ons als speler in de rol van Dominus, die de leiding heeft over een woning in Capua, de oude Romeinse stad.

Elk huis probeert enige invloed te verkrijgen om uiteindelijk de gunst van Rome te krijgen.

Om  bekendheid te verwerven kom je een aantal politieke tegenstanders en bloederige veldslagen tegen. Als Dominus heb je veel middelen die je kunt gebruiken. Wachters vechten tegen iedereen die je probeert te vermoorden, slaven zorgen voor je huishouden en verdienen goud en gladiatoren zullen strijden om roem en macht voor jou als Dominus.

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 150 minuten
Leeftijd vanaf: 17+
Niveau: 2.68 / 5 

8. Ghostbusters: The Board Game II

Ghostbusters
Foto door: W Eric Martin

Heb je midden in de nacht storende geluiden in je appartement opgemerkt? Ben je bang dat donkere krachten je achterna zitten of misschien heb je een geest gezien? Als het waar is, is het tijd om de telefoon op te nemen en de professionals te bellen!

Lees ook:  De leukste spellen als De Legenden van Andor

In Ghostbusters: The Board Game II wordt een tot vier spelers de zware taak opgelegd om spoken te elimineren en ze terug te sturen naar de wereld van de geesten. Spelers kunnen een van de vier originele personages van Ghostbusters kiezen, zoals Peter Venkman, Egon Spengler, Winston Zeddemore of Ray Stantz. Dan is het tijd om een scenario te kiezen dat van 30 minuten tot 2 uur kan duren. De speeltijd hangt voornamelijk van de moeilijkheidsgraad af.

Elk van Ghostbusters heeft unieke vaardigheden en kenmerken die het hele team kunnen helpen. Hoe meer geesten je elimineert, hoe meer ervaring je opdoet.

Cijfer: 6.9
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 30-120 minuten
Leeftijd vanaf: 15+
Niveau: 3.00 / 5

7. Cluedo Sherlock

Cluedo Sherlock

Het klassieke detectivespel! In Cluedo Sherlock gaan spelers van kamer naar kamer in een herenhuis om het mysterie op te lossen: wie heeft het gedaan, met wat, en waar? Spelers krijgen karakter-, wapen- en locatiekaarten gedeeld nadat de bovenste kaart van elk kaarttype in het geheim in de envelop in het midden van het bord is geplaatst. Spelers moeten naar een kamer gaan en dan een beschuldiging uiten tegen een personage. Andere spelers kunnen met hun eigen kaarten deze theorie ontkrachten. Door deductie moet elke speler uitzoeken welk personage, wapen en locatie zich in de geheime envelop bevindt. Een geweldige spel voor iedereen die houdt van redeneren en logisch denken.

Cijfer: 5.6
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.67 / 5

6. Monty Python Fluxx

Monty Python Fluxx

Monty Python Fluxx is een adaptatie van het bekende Fluxx bordspel in het thema van Monty Python. Kun je je voorstellen wat er gaat gebeuren als we de Fluxx-chaos en de waanzin van de Monty Python-wereld combineren? Zeker, dit wordt geweldig!
Allereerst nemen spelers drie kaarten en elke beurt mag een speler één kaart trekken en vervolgens één kaart spelen. Hiermee kun je nieuwe regels in het spel introduceren die een aantal aspecten van het spel veranderen: hoeveel kaarten je kunt pakken of spelen, hoeveel kaarten je in de hand mag houden of laat liggen op tafel. Deze kaartenset toont ons de Holy Grail en heel veel ding van Flying Circus en andere Monty Python-series. Een echte aanrader voor iemand die van de gekte van zowel Fluxx als Monty Python houdt!

Cijfer: 6.1
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 40 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 1.36 / 5

5. A Game of Thrones: Het bordspel

A Game of Thrones: The Board Game

Nu is het tijd voor het meest complexe en grootste verhaal aller tijden van George R.R. Martin waarvan ook nog eens een bordspel bestaat! Jawel het is A Game of Thrones: Het bordspel, een van de meest herkenbare film gerelateerde bordspellen ooit!

Lees ook:  Beste bordspellen om met ouderen of senioren te spelen

Koning Robert Baratheon rust in vrede en het is tijd voor de landen van Westeros om zich voor te bereiden op de strijd.

A Game of Thrones: Het Bordspel stelt drie tot zes spelers in staat om één van de grote Huizen van de Zeven Koninkrijken van Westeros te kiezen en een worp toe doen naar de IJzeren Troon.

Om de strijd om de IJzeren Troon te beginnen, krijgt elke speler een leger dat bestaat uit eenheden zoals Meesters, Ridders en schepen. Bovendien krijgt elke speler ook een stapel ‘huiskaarten’, uniek voor het huis dat jij vertegenwoordigd in A Game of Thrones: Het Bordspel. Kaarten uit deze stapel kunnen worden gebruikt als leiders in gevechten tegen vijandige huizen.

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 120-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.67 / 5

4. Adventure Time Card Wars

Adventure Time Card Wars
Foto door: The Innocent

In Adventure Time Card Wars is het tijd voor een aantal creatieve en behoorlijk gestoorde dingen!

Het is het meest epische kaartspel ooit gespeeld in het Land van Ooo, of waar dan ook! Dus, Jake vraagt Finn om een kaartspel te spelen dat zijn favoriete spel is. Finn is het daarmee eens, zonder aandacht te schenken aan Beemo-waarschuwingen over hoe competitief Jake kan zijn tijdens het spelen van dat spel en nu is het tijd om duidelijk te maken wie de Dweeb is en wie de coole kerel is!

Elke beurt heeft een speler twee actiepunten om te besteden aan wezens, spreuken en locaties, en kaarten kosten tussen 0 en 2 actiepunten om te spelen. Wanneer je een wezen oproept, kies je in welke rij je het wilt plaatsen; sommige wezens hebben FLOOP-vaardigheden waarmee je hun speciale vaardigheden kunt gebruiken. Wanneer je aanvalt met een wezen in een rij, kun je een vijand aanvallen of kun je schade direct aan de Hit Points van je tegenstander toebrengen. Reduceer de Hit Points van je tegenstander van 25 naar 0 en je bent de Cool Guy (en je wint het spel)!

Cijfer: 6.2
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.71 / 5 

3. Sons of Anarchy: Men of Mayhem

Sons of Anarchy
Foto door: JackyTheRipper

Sons of Anarchy: Men of Mayhem, is gebaseerd op een van de meest beroemde tv-series over motorbendes en bendeoorlogen en mag zeker niet ontbreken op deze lijst.

In elke beurt moeten bendes een reeks gebieden proberen te beheersen door bendeleden en middelen toe te wijzen aan het claimen, verdedigen en vechten voor geld, smokkelwaar en wapens. Andere spelers kunnen echter het recht op territorium uitdagen, wat tot een conflict zal leiden! Onderhandel, bedreig en sluit bondgenootschappen met rivaliserende bendes wanneer het jouw behoeften dient, maar wees op uw hoede voor het onvermijdelijke mes in de rug. Deze game gaat over het maken en verbreken van allianties, en alleen de bende met het meeste geld aan het einde van zes rondes wint.

Lees ook:  Hoe speel je Phase 10? Speluitleg & Spelregels

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.58 / 5 

2. Lord of the Rings: The Card Game

Lord of the Rings: The Card Game

Lord of the Rings: The Card Game is een coöperatief avonturenspel waarin de spelers proberen een scenario te voltooien, elk met drie helden van hun keuze en een stapel bondgenoten, evenementen en bijlagen om hen te ondersteunen. Elke ronde sturen spelers hun helden en bondgenoten op zoektocht of om te vechten met vijanden die hen aanvallen.

The Lord of the Rings: The Card Game is het basisspel van een Living Card Game waarvoor elke maand nieuwe avonturen pakketten worden uitgebracht. Het basisspel bevat drie scenario’s, twaalf beroemde personages uit de werken van J.R.R. Tolkien (inclusief Aragorn, Legolas, Gimli, Denethor en Eowyn) en vier vooraf samengestelde spelers decks. Spelers kunnen een van deze decks gebruiken of hun eigen deck bouwen om hun kansen te vergroten om succesvol te zijn in de meer uitdagende scenario’s. De maandelijkse avonturen pakketten bevatten een nieuw scenario, een nieuwe held en nieuwe spelerskaarten die in hun kaartspel kunnen worden gebruikt. Het basisspel is voor 1-2 spelers, maar met een extra basisspel kunnen de scenario’s met maximaal vier spelers worden gespeeld.

Hoewel deze game zich afspeelt in het Middle Earth van Tolkien, vertegenwoordigen de scenario’s geen scènes uit de boeken, maar vinden ze plaats in de zeventien jaar na Bilbo’s 111e verjaardag totdat Frodo’s vertrek uit de Shire.

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 1-2
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 3.14 / 5

1. Star Trek: Catan

Star Trek: Catan

Star Trek: Catan neemt twee bekende thema’s en voegt ze samen tot, nou ja, tot iets dat voor 95% bestaat uit De Kolonisten van Catan gepolijst met een Star Trek achtig thema.

In Star Trek: Catan starten spelers het spel met twee kleine buitenposten op de kruising van drie planeten, waarbij elke planeet middelen levert op basis van het resultaat van een dobbelsteenworp. Spelers verzamelen en ruilen deze middelen – dilithium, tritanium, voedsel, zuurstof en water – om Starships te maken die regio’s in de melkweg verbinden, om meer buitenposten en starbases (opgewaardeerde buitenposten) op nieuwe kruispunten te vestigen en om meer middelen te verzamelen en Ontwikkelingskaarten te verwerven die overwinningspunten of speciale vaardigheden bieden.

Bij een dobbelsteenworp van 7 duikt een Klingon-schip op om te voorkomen dat grondstoffen op een planeet worden geproduceerd, terwijl spelers met een overdaad aan grondstoffen deze aan belasting moeten afdragen.

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 75 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.37 / 5

Heel veel speelplezier!