Ga naar de inhoud

Hoe speel je Kingdomino? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Kingdomino is een vlot en toegankelijk spel, geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Iedereen kent de klassieke domino, waardoor de Kingdomino spelregels dan ook meteen duidelijk zijn. Toch is het spel niet zo oppervlakkig als je zou denken, er komt namelijk heel wat tactiek bij kijken. Omdat je steeds nieuwe strategieën kan bedenken, blijft Kingdomino keer op keer uitdagend!

Doel van het spel

Zoals elke koning wil jij over een uitgestrekt koninkrijk met de beste en mooiste stukken grond beschikken. Korenvelden, meren en bergen; je wil van elk type grond zoveel mogelijk velden bemachtigen voor de concurrerende buurlanden hiermee aan de haal gaat.

In Kingdomino probeer je dan ook zoveel mogelijk gelijke gebieden met elkaar te verbinden. Hoe meer gebieden je verbindt, hoe meer punten je zal scoren. Bovendien moet je tactisch spelen. Tegels met een laag cijferen leveren je minder punten op, maar zorgen voor een belangrijk voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De speler die uiteindelijk de beste strategie toepast en de meeste punten scoort, zal het spel winnen!

Spelmateriaal

Het spel bestaat uit 48 dominotegels. Op de achterzijde van elke tegel staat telkens een cijfer. Op de voorzijde wordt er een landschap afgebeeld. Elk landschap bestaat uit twee (verschillende) velden die één van de zes verschillende gebiedsoorten voorstellen. Op sommige velden staat een gebouw met één, twee of drie kronen afgebeeld.

Verder zal je ook een gele, roze, blauwe en groene starttegel, vier bijbehorende kastelen en acht koningen (twee van elke kleur) in de doos terugvinden.

Lees ook:  Hoe Speel je Freecell? Speluitleg & Spelregels

Voorbereiding

Alle dominotegels worden door elkaar geschud en worden met het cijfer naar boven in de doos gelegd.

Iedere speler kiest een kleur, neemt de starttegel en plaats het bijbehorende kasteel op deze tegel. Vervolgens neem je vier (voor twee of vier spelers) of drie (in een spel met drie spelers) tegels uit de doos. Je legt deze van laag naar hoog in een verticale rij. Daarna draai je ze om, zodat de landschappen zichtbaar zijn.

De verschillende koningen moet nu op deze tegels geplaatst worden.

Speel je het spel met drie of vier spelers, dan neemt een willekeurige speler alle koningen in zijn hand. De speler schud ze door elkaar en neemt ze één voor één weer uit zijn hand. De speler aan wie de getrokken koning toebehoort, plaatst deze op een vrije dominotegel in de rij. Op elke tegel kan slechts één koning geplaatst worden. De laatste speler zet zijn koning dan ook op de laatste vrije tegel.

Speel je het spel met twee spelers, dan krijgt elke speler twee koningen in zijn kleur. De startspeler wordt willekeurig bepaald. Deze plaatst zijn koning op een tegel naar keuze. Vervolgens zal de andere speler zijn twee koningen op twee verschillende tegels plaatsen, waarna de startspeler zijn overgebleven koning op de overgebleven tegel plaatst.

Eenmaal alle koningen een plaats gekregen hebben, neem je weer hetzelfde aantal tegels uit de doos. Deze tegels worden, van laag naar hoog, in een verticale rij naast de andere tegels geplaatst. Ook deze tegels draai je vervolgens om.

Lees ook:  Hoe speel je Cluedo? Speluitleg & Spelregels
Kingdomino
Foto door: saksi

Speluitleg

Het spel bestaat uit verschillende rondes. De posities van de koningen bepaalt wie er start in elke ronde. Staat je koning op de bovenste tegel, dan mag jij beginnen. Dit is ook meteen de tegel die je in je koninkrijk moet plaatsen, steeds volgens de legregels (zie alinea hierna).

Vervolgens plaats je de koning op één van de vrije tegels in de tweede rij. Is iedereen aan de beurt geweest, dan wordt er een nieuwe rij tegels getrokken en volgt er een nieuwe ronde.

Legregels

  • Elk koninkrijk is maximaal 5×5 groot
  • Plaats je een tegel in je koninkrijk, dan moet deze met minstens één zijde grenzen aan eenzelfde landschap van een andere dominotegel.
  • De starttegel is een joker, eender welk type land kan hieraan geplaatst worden.
  • Kan je een tegel niet plaatsen, dan wordt deze uit het spel verwijderd. Je krijgt dus geen vervangende tegel en je zal ook geen punten voor deze tegel krijgen.

Einde van het spel

Het spel eindigt als er geen nieuwe rij tegels gelegd kan worden. Op dit moment gaat de laatste ronde in, waarin de spelers nog één keer aan de beurt zijn. Daarna worden de punten geteld.

Het koninkrijk bestaat uit verschillende gebieden. Je telt het aantal aansluitende velden per gebied en vermenigvuldigt dit met het aantal kroontjes in dat gebied, een gebied zonder kroon levert niets op. De speler met de hoogste score wint het spel.