Ga naar de inhoud

Hoe speel je Five Tribes? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Five Tribes is een bordspel wat uitgegeven wordt door Days Of Wonder. Het spel is ontworpen door Bruno Cathala en het kan gespeeld worden door 2 tot 4 spelers. De speelduur is ongeveer een uur. Niet heel lang, maar ook zeker niet kort.

In het spel ben je een vreemde handelaar die aankomt in de stad Naqala en merkt dat de Sultan van de stad is overleden. Deze kans kan je natuurlijk niet laten liggen. Het doel van het spel is dan ook de macht in de stad Naqala over te nemen en de nieuwe sultan te worden.

In Naqala zijn er vijf stammen met eigen kleuren meeples. Deze moet je zo strategisch mogelijk bespelen om zo goede posities te verwerven.

Wat zit er in de doos?

Five Tribe wordt geleverd met aardig wat items in de doos. Zo heb je natuurlijk de speluitleg, een overzichtskaart voor elke speler (max 4), een scoreblok, een beurtvolgorde spoor, een biedvolgorde spoor, goederen en slavenkaarten, verschillende Djinns met verschillende effecten die je kunt inzetten, tegels om de stad te bouwen, geld, palmbomen en paleizen, verschillende kleuren meeples en als laatste voor iedere speler (op kleur gerangschikt) kamelen en pionnen.

Speluitleg

Voordat je Five Tribes kunt spelen moet er eerst het een en ander worden voorbereid.

Als eerste leg je de tegels van de stad in het midden van de tafel in een rij van 6 (diagonaal) bij 5 (horizontaal). Op elke tegel worden willekeurig 3 meeples gelegd.

Lees ook:  Hoe speel je saboteur? Speluitleg & Spelregels

Op basis van het aantal spelers krijgt iedereen een hoeveelheid geld, een aantal kamelen en een pion. Naast de tegels worden vervolgens de palmbomen, de paleizen, de sporen, de restanten van het geld, de stapel Djinnkaarten, waarvan er 3 open komen te liggen en de grondstoffenkaarten, waarvan er 9 open komen te liggen neergelegd. De pion van de startspeler wordt vooraan op het bieding spoor gezet en daarachter met de klok mee de pionnen van de andere speler(s).

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen. Overwinningspunten krijg je aan het einde van het spel vanuit tegels, Djinns, extra punten voor palmbomen of paleizen op de tegels, munten, de gele en witte meeples en tot slot de goederen.

De rondes en fases

Het spel bestaat uit rondes. Elke ronde bestaat uit 3 verschillende fases.

De eerste fase is het bepalen van de beurt volgorde. Daarvoor worden het bieding spoor en beurtvolgorde spoor gebruikt. Eerst staan alle spelers op het bieding spoor, maar deze pionnen moeten naar het beurt volgorde spoor. Degene die vooraan staat op het beurt volgorde spoor mag als eerste zijn of haar acties uitvoeren. Hoe verder je vooraan wilt staan hoe meer je moet betalen.

Als de volgorde is bepaald komen we bij fase 2. In deze fase worden de acties uitgevoerd. Dit bestaat uit 6 stappen:

  • De 1e stap is je pion terugzetten op het bieding spoor.
  • De 2e stap is meeples verplaatsen. Je pakt meeples van een tegel en verplaatst deze naar andere tegels die sluiten aan die tegel. Hierbij geldt dat je niet diagonaal mag verplaatsen, je mag niet 2 keer over dezelfde tegel (dus geen 2 meeples of meer meeples op 1 tegel) en de laatste meeple moet op een vakje waar al een meeple ligt van die kleur.
  • De 3e stap is tegel controle. Als je bijvoorbeeld bent geëindigd met een witte meeple op een tegel met alleen witte meeples kan je de tegel bemachtigen. Ofwel kun je de tegel leegspelen? Dan kun je hem bemachtigen. De meeples krijg jij en kun je later inzetten (ook als je een tegel niet leeg speelt). Je kunt dan een kameel op de tegel plaatsen.
  • De 4e stap is kijken naar tribe acties. Je hebt namelijk meeples bemachtigd en hierbij komen acties kijken die je kunt uitvoeren.
  • In stap 5 kijk je naar de tegel acties. Op de tegels staan acties die je moet uitvoeren als je erop geland bent. Deze acties kun je vinden op je overzichtskaart (zo kun je bijvoorbeeld Djinns bemachtigen, waarvan je de effecten kunt inzetten).
  • De 6e en laatste stap van fase 2 is de verkoop stap. In deze stap kun je goederen verkopen. Alle goederen hebben een eigen waarde, welke je terug kunt vinden op de overzichtskaart.
Lees ook:  Hoe speel je Halli Galli? Speluitleg & Spelregels

Dan zijn we aangekomen bij de laatste fase. Deze fase is de clean up fase. Hier worden de goederen en Djinns aangevuld.

Het einde van het spel

De rondes worden gespeeld, totdat een speler al zijn of haar kamelen op het speelveld heeft staan of als er geen meeples meer verplaatst kunnen worden.

Als een van deze 2 situaties zich voordoet is het spel afgelopen en worden de overwinningspunten bij elkaar opgeteld. De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar van Five Tribes.