Iedereen kent het wel, een speler die zijn uiterste best doet om andere spelers te misleiden. Dit vaak tot vervelends aan toe van zijn of haar medespelers. Maar hoe zit dat nu eigenlijk, moet je altijd eerlijk zijn tijdens een bordspel?
In het kort is het antwoord JA, tenzij expliciet in de regels anders aangegeven staat.
Echter zijn hier wel wat uitzonderingen op, om hier meer duidelijkheid in te scheppen behandelen we hieronder enkele situaties. Let er wel op dat dit mijn huisregels zijn, hier hoeft niet altijd iedereen het mee eens te zijn. Daarom kan het geen kwaad om aan je gast heer of vrouw vooraf te vragen hoe zij hier tegenover staan.
Overigens, dit is een ongeschreven regel, waarvan er nog veel meer zijn. Lees hier meer over ongeschreven spelregels bij bordspellen.
Wanneer moet je eerlijk antwoord geven tijdens een bordspel?
Bij mij thuis gelden mijn ‘huis regels’. Als het op het punt van eerlijk antwoorden aan komt heb ik één simpele regel. Vraagt iemand jouw een simpele vraag waarvan je normaliter het antwoord weet als iemand dit niet expres probeert te verbergen (zoals het aantal kaarten in je hand), en staat niet expliciet in de spelregels dat dit geheim dient te zijn, dan moet je hier eerlijk antwoord op geven.
Een ander voorbeeld is als iemand je in een bordspel waarbij je een currency (of geldeenheid) moet verzamelen, zoals bij monopoly, hiernaar vraagt. Het is naar mijn idee niet raar als iemand jou vraagt naar hoeveel geld je hebt dat je hier eerlijk antwoord op geeft. Dit is kan namelijk van belang zij voor je tactiek, maar kans soms moeilijk zijn van een afstandje vast te stellen, dit hangt net af waar jij zit ten opzichten van de persoon die het betreft. Zit jij naast iemand aan tafel, dan zie je makkelijker hoeveel geld hij of zij heeft dan al zit je 3 plekken verder op. In zo’n geval is bij mij thuis de regel dat je hier eerlijk antwoord op moet geven.
Een laatste voorbeeld is bij een spel als King of Tokyo (mijn review), als een speler jou vraagt hoeveel leven je hebt geef je hier eerlijk antwoord op. Het is niet ‘verborgen’ kennis en moet dus voor iedereen toegankelijk zijn.
Wanneer hoef je niet eerlijk antwoord te geven tijdens een bord- of kaartspel?
Oke, nu we besproken hebben wanneer iets wel verteld moet worden, kunnen beter kijken naar wanneer je ergens GEEN antwoord op hoef te geven. Hieronder behandelen we enkele van deze situaties
Bij veel spellen is verborgen kennis ook een cruciaal spelelement, en zo wordt dat dan ook vaak in de spelregels beschreven. Speel je een spel zoals dit, dan hoef je natuurlijk hier geen antwoord op te geven.
Voor mij geldt ook een andere regel: als iemand door onoplettendheid (zijn of haar telefoon, onnodig veel opstaan van de tafel, of door kletsen aan tafel) informatie niet weet, dan kan je van mij het antwoord verwachten “dan had je maar moeten opletten”. Of een andere speler aan tafel dan die die informatie wel weet hier dan wel of niet eerlijk antwoord op geeft, mag die persoon zelf weten. Onoplettendheid moet je in mijn ogen niet belonen.
Als laatste heb je ook bij veel spellen informatie die niet openbaar en niet verborgen is. Zogenaamde kennis die jij middels deductie teweten gekomen bent. Hier hoef je natuurlijk geen antwoord op te geven want dit weet alleen jij, en een andere speler die andere clues gevonden heeft weer niet.
Afsluitend
Ik weet dat niet iedereen het met bovenstaande punten eens is, en dat is ook niet erg. Zoals ik in de inleiding al noemde is het belangrijk om je aan de regels van de gastheer of gastvrouw te houden, je bent immers bij hun op bezoek.
Wat vaak wel helpt is een vaste groep vinden die op een zelfde manier naar dit soort ‘discussiepunten’ kijkt, zo voorkom je nare situaties achteraf. Daarnaast helpt het ook altijd om dit soort punten voorafgaand aan een spel te bespreken, zeker als je deze al eerder meegemaakt hebt tijdens een spelletje.