Meteen naar de inhoud

Leukste abstracte bordspellen om je hersenen te laten kraken

  • 6 min read
tzaar bordspel

Abstracte bordspellen zijn niet voor iedereen. Sommige mensen hebben liever wat meer visueel sprekende spellend. Desalniettemin is er ook een hele groep spelers die juist wel graag abstracte spellen spelen omdat het spelelement hierbij juist wel centraal staat.

Afleiding in de vorm van fraai weergegeven afbeeldingen is namelijk niet altijd wenselijk als je strategisch probeert na te denken. Dat is wel een centraal punt in abstracte bordspellen – de strategie ligt er altijd dik bovenop. Is dit iets voor jou?

Beste abstracte bordspellen

Maar wat zijn nu de beste abstracte spellen die je kunt kopen? Er is een redelijk aanbod, maar je moet wel weten waar te zoeken. Hieronder bespreken we enkele van de leukste spellen in deze categorie (die je gelukkig vaak ook voor een zacht prijsje kunt kopen).

Tzaar

tzaar bordspel

Cijfer: 7,7
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2,54 / 5

TZAAR is een spel over het maken van keuzes. Beide spelers hebben 30 stukken, verdeeld in drie soorten: 6 Tzaars, 9 Tzarra’s en 15 Totts. De drie soorten stukken vormen een drie-eenheid: Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan.

Het doel is om ofwel de tegenstander zonder een van de drie soorten stukken te laten eindigen ofwel hem in een positie te brengen waarin hij niet meer kan slaan. De lastige vraag die de spelers zich in hun beurt zullen moeten stellen is: “Zal ik mezelf sterker of zwakker maken of mijn tegenstander zwakker?

Dat betekent: Zal je een stuk van een tegenstander slaan en hem zwakker maken, of spring je bovenop een van je eigen stukken en maak je jezelf sterker? Als je er te vaak voor kiest om bovenop je eigen stukken te springen, laat je waarschijnlijk je tegenstander met te veel stukken op het bord staan. Aan de andere kant, als je te vaak slaat, kan het zijn dat je aan het eind van het spel met stukken komt die niet sterk genoeg zijn.

Lees ook:  Wat zijn strategie spellen? En welke zijn het leukst om te spelen?

Wat te doen? Aan jou om te beslissen!

Santorini

Santorini

Foto door: zapata131

Cijfer: 7,6
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.76 / 5

Santorini is een heruitgaven van het origineel uit 2004. Sinds de oorspronkelijke oprichting meer dan 30 jaar geleden, is Santorini voortdurend ontwikkeld, verbeterd en verfijnd door ontwerper Gordon Hamilton.

Santorini is een toegankelijke strategiespel, eenvoudig genoeg voor een basisschoolklas, terwijl het ernaar streeft om genoeg diepte en inhoud te bieden voor hardcore gamers. De regels zijn eenvoudig. Elke beurt bestaat uit 2 stappen.

Verplaats een van je bouwers naar een aangrenzende ruimte. Bouw vervolgens een verdieping op het gebouw naast de bouwer die je zojuist hebt verplaatst. Wanneer je bovenop de derde verdieping bouwt, plaats je een koepel en verwijder je die ruimte uit het spel.

Onitama

Onitama

Foto door: mattridding

Cijfer: 7,6
Aantal spelers: 2
Speelduur: 15-20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1,66 / 5 

Onitama is een abstract spel voor twee spelers en een willekeurige startopstelling. Op een 5×5 bord beginnen beide spelers met vijf pionnen aan hun kant van het veld. De hoofdpion begint in het midden.

Elke speler heeft twee open kaarten die elk een mogelijke zet voor een van zijn stukken weergeven. Er is een vijfde kaart die door geen van beide spelers kan worden gebruikt. Als een speler aan de beurt is kiest hij een van zijn kaarten, verplaatst een van zijn stukken volgens de gekozen kaart en verruilt vervolgens de kaart met de ‘extra’ vijfde kaart. De andere speler kiest vervolgens een van zijn kaarten, beweegt zijn stukken hoe de kaart aangeeft en ruilt zijn kaart in met de vijfde kaart – wat natuurlijk de kaart is die de eerste speler zojuist gebruikte.

Lees ook:  Hoe Speel je Rikken? Speluitleg & Spelregels

Patchwork

Patchwork recensie

Cijfer: 7,7
Aantal spelers: 2
Speelduur: 15-30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1,70 / 5

In Patchwork strijden twee spelers om de meest aantrekkelijke (en hoog scorende) lappendeken op een persoonlijk 9×9 speelbord te bouwen. Om te beginnen met spelen moeten alle patches willekeurig in een cirkel worden gelegd en moet er met de klok mee een marker van de 2-1(minst waardevolle) patch worden geplaatst. Elke speler neemt vijf knoppen – de valuta/punten in het spel – en er wordt iemand gekozen als startspeler.

Hierna kies (en betaal) je om de beurt een lappen stuk welke je op je lappendeken plaats. Elke beurt verplaats je ook je pion op een apart bord. Bereik je met deze pion het einde, dan zit het spel erop. Lees hier onze volledige review & speluitleg.

Hive

Hive

Cijfer: 7,3
Aantal spelers: 2
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+ 
Niveau: 2,34 / 5

Hive is een zeer verslavend strategisch spel voor twee spelers dat niet wordt beperkt door een bord en overal op een vlakke ondergrond kan worden gespeeld. Hive bestaat uit tweeëntwintig stukken, elf zwarte en elf witte, die lijken op een verscheidenheid aan wezens met elk een unieke manier van bewegen.

Omdat er geen opbouw nodig is, begint het spel wanneer het eerste stuk wordt geplaatst. Naarmate de volgende stukken geplaatst worden, vormt dit een patroon dat het speelvlak wordt (de stukken zelf worden het bord). In tegenstelling tot andere dergelijke spellen worden de stukken nooit geëlimineerd en hoeven ze niet allemaal gespeeld te worden. Het doel van het spel is om de koningin van je tegenstander volledig te omsingelen, terwijl je tegelijkertijd je tegenstander probeert te blokkeren om hetzelfde te doen met jouw koningin. De speler die de koningin van zijn tegenstander volledig omsingelt, wint het spel.

Lees ook:  De beste dobbelspellen ter wereld - Roll away!

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid