Meteen naar de inhoud

Wat zijn strategie spellen? En welke zijn het leukst om te spelen?

 • 2 min read

Strategie (of strategische) spellen zijn bordspellen waarin je als speler uitgedaagd wordt om je strategisch inzicht te gebruiken om het spel te winnen. Klassieke vormen van dit soort spellen zijn bijvoorbeeld dammen en risk. Echter zijn er in de laatste 20 tot 30 jaar veel nieuwe soorten strategiespellen bij gekomen, waar hele nieuwe subcategorieën uit voortgekomen zijn.

Voor wij zijn strategische spellen bedoeld?

Strategie spellen zijn bedoeld voor mensen die het leuker vinden om te winnen door strategie en een goede planning dan door geluk. Hoewel met name in de nieuwere subcategorieën (zoals Eurogame, ook wel designer game of German game genoemd) dit wel weer een belangrijkere rol is gaan spelen.

Welke vormen strategiespel bestaan er?

De klassieke vorm van strategische spellen wordt vaak aangeduid als abstracte strategiespellen. Hierbij kun je denken aan de eerder genoemde spellen als Dammen, Risk en Go. Daarnaast heb je nog een klassieke vorm, de zogenaamde ‘Wargame’. In een Wargame voer je militaire acties uit welke vaak gepaard gaan met complexe spelregels en een zeer lange speelduur. Als laatste heb je de tegenwoordig zeer populaire Eurogames. Deze spellen hebben vaak een combinatie van strategie en geluk en hebben simpelere spelregels. Dit type bordspel wordt ook vaak tegenover ‘Amerikaanse bordspellen’ gezet waarbij geluk een nog veel grotere rol speelt.

Wat zijn veel gespeelde strategie spellen?

Als u opzoek bent naar een leuk spel voor een spelletjes avond met vrienden of gewoon graag een leuk strategiespel in huis wilt hebben voor het geval je een keer met vrienden spontaan één wilt spelen, hebben wij hier enkele van de meest gespeelde voor u op een rijtje gezet.

 1. Ticket to Ride Europe
 2. De Kolonisten van Catan
 3. Monopoly
 4. Patchwork
 5. Risk
 6. Pandemic
 7. Carcassonne
 8. Levensweg
 9. 7 Wonders Duel
 10. De Legenden van Andor
Lees ook:  Leukste spellen als Ticket to Ride - Lets go!

 

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid