Ga naar de inhoud

10 Beste Nieuwe Bordspellen van de Laatste Jaren – Nieuw en Onvergetelijk!

  • 7 min read
  • door

Eider jaar komen er vele nieuwe spellen uit, sommige goed, sommige minder goed. Daarnaast is de hoeveelheid aandacht die spellen krijgen niet altijd gelijk aan hoe goed ze zijn, andere worden simpelweg beter in de markt gezet.

Wij gaan er van uit dat jij als echte bordspel fan goed op de hoogte blijft van de laatste nieuwe spellen, maar de kans dat je er 1 of 2 mist bestaat natuurlijk altijd.

Leukste nieuwe spellen (2018-heden)

Om die reden hebben wij hieronder de beste spellen van de afgelopen paar jaar op een rijtje gezet. Ben je dus opzoek naar een nieuw spel wat nog niet iedereen in zijn kast heeft staan? Kijk dan snel welke toppers hier tussen staan!

10. Teotihuacan City of Gods

Spelers: 1-4
Speelduur: 90-120 minuten
Leeftijd (vanaf): 14 jaar

In Theotihuacan: City of Gods beveelt elke speler een team van werkersdobbelstenen, die met elke actie in kracht toenemen. Als je aan de beurt bent, beweeg je een arbeider rond een modulair bord, waarbij je altijd één van de twee gebieden van de locatietegel waarop je landt kiest: één die je een actie biedt (en een arbeider-upgrade), de andere die je een krachtige bonus geeft (maar zonder een upgrade).

9. Underwater Cities

underwater cities

Spelers: 1-4
Speelduur: 80-150 minuten

Leeftijd (vanaf): 12+

In Underwater Cities, dat ongeveer 30-45 minuten per speler duurt, vertegenwoordigen de spelers de knapste koppen ter wereld (gelet op intelligentie, niet looks :)), koppen die genomineerd zijn vanwege de overbevolking van de aarde om de beste en meest leefbare onderwatergebieden te creëren.

Lees ook:  8 Leukste bordspellen voor Pubers en Tieners (en waarom!)

Alle 220 kaarten – of het nu om speciale of basiskaarten gaat – zijn in vijf soorten verdeeld. Onderwatergebieden zijn bedoeld om dubbelzijdig gebruikt te worden, waardoor de spelers veel mogelijkheden hebben om overwinningspunten te verdienen en uiteindelijk te winnen.

8. De Crew

de crew op weg naar de 9e planeet


Spelers: 2-5
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 10+

In het coöperatieve spel De Crew: De weg naar de 9e Planeet, beginnen de spelers als astronauten aan een onzeker ruimtevaartavontuur.

Hoe zit het met de geruchten over de onbekende planeet? De bewogen reis door de ruimte strekt zich uit over 50 spannende missies. Maar dit spel kan alleen worden gewonnen door de gemeenschappelijke individuele taken van elke speler te vervullen.

Om de verschillende uitdagingen het hoofd te bieden, is communicatie essentieel in het team. Maar dit is moeilijker dan verwacht in de ruimte.

7.  Maracaibo

maracaibo

Spelers: 1-4
Speelduur: 30-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+

Maracaibo, het nieuwe strategiespel voor 1-4 spelers van Alexander Pfister, speelt zich af in het Caribisch gebied in de 17e eeuw. De spelers proberen hun invloed in drie landen te vergroten in vier ronden met een speeltijd van 40 minuten per speler.

6. Everdell

Spelers: 1-4
Speelduur: 40-80 minuten
Leeftijd vanaf: 13+

In het charmante dal van Everdell, onder de takken van torenhoge bomen, tussen kronkelende beekjes en mossige holtes, bloeit een beschaving van bosbeestjes op en breidt deze zich uit. Van Everfrost tot Bellsong zijn er vele jaren verstreken, maar de tijd is aangebroken om nieuwe gebieden te vestigen en nieuwe steden te stichten.

U zult de leider zijn van een groep beestjes die zich met zo’n taak bezighouden. Er zijn gebouwen om te bouwen, levendige karakters om te ontmoeten, activiteiten om te organiseren – je hebt een druk jaar voor de boeg. Zal de zon het felst schijnen op uw stad voordat de wintermaan opkomt?

Lees ook:  10 Beste bordspellen voor 4 spelers

5. Root

root

Spelers: 2-4
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd vanaf: 10+

Root is een spel van avontuur en oorlog waarin 2 tot 4 (1 tot 6 met de ‘Riverfolk’-uitbreiding) spelers strijden om de controle over een uitgestrekte wildernis.

De snode Kat heeft het grote bos in beslag genomen, met de bedoeling de rijkdommen te vergaren. Onder haar bewind hebben de vele wezens van het bos zich verenigd. Deze Alliantie zal proberen haar hulpbronnen te versterken en de heerschappij van de Katten te ondermijnen.

In deze inspanning kan de Alliantie de hulp inroepen van de zwervende Vagabonds die in staat zijn om zich door de gevaarlijkere bospaden te bewegen. Hoewel sommigen misschien sympathiseren met de hoop en de dromen van de Alliantie, zijn deze zwervers oud genoeg om zich de grote roofvogels te herinneren die ooit het bos beheersten.

4. Nemesis

nemesis

Spelers: 1-5
Speelduur: 90-180 minuten
Leeftijd vanaf: 12+

Nemesis is een 1-5-speler survival sci-fi spel waar spelers worden gewekt uit hun winterslaap als bemanning van een ruimteschip. De noodprocedure stelt dat er sprake is van een kritieke systeemstoring en dat het ruimteschip niet verder kan vliegen.

Het doel van de bemanning is om te achterhalen wat de oorzaak is van dit falen en de situatie te herstellen om veilig terug te keren naar de aarde. Het grootste probleem is dat één bemanningslid dood is. Iemand heeft zijn overwinteringskamer gebroken en zijn lichaam eruit getrokken.

Bovendien, als je goed luistert, zijn er nog wat extra lawaai en geluiden te horen. Nieuwe, vreemde, rare, geluiden die nog nooit eerder zijn gehoord…..

Lees ook:  Wat zijn strategie spellen? En welke zijn het leukst om te spelen?

3. Wingspan

wingspan

Spelers: 1-5
Speelduur: 40-70 minuten
Leeftijd vanaf: 10+

Wingspan is een competitief, niet al te zwaar/strategisch, bordspel van Stonemaier Games. Het is ontworpen door Elizabeth Hargrave en bevat meer dan 170 vogels, geïllustreerd door Natalia Rojas en Ana Maria Martinez.

Je speelt als vogelliefhebbers – onderzoekers, vogelkijkers, ornithologen en verzamelaars – die op zoek zijn naar de beste vogels om te ontdekken en om de beste vogels aan te trekken in je netwerk van natuurreservaten. Elke vogel breidt een keten van krachtige combinaties uit in uw leefgebieden (acties).

2. Gloomhaven: Jaws of the Lion

gloomhaven jaws of the lion

Spelers: 1-4
Speelduur: 30-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+

Gloomhaven: Jaws of the Lion is een op zichzelf staand spel dat plaatsvindt voor de gebeurtenissen van Gloomhaven. Het spel bevat vier nieuwe personages – Valrath Red Guard (tank, crowd control), Inox Hatchet (ranged damage), Human Voidwarden (support, mind-control), en Quatryl Demolitionist (melee damage, obstacle manipulation) – die ook in het originele Gloomhaven spel gebruikt kunnen worden.

1. Brass: Birmingham

Brass birmingham

Spelers: 2-4
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+

Brass: Birmingham is een economisch strategiespel dat een vervolg is op het meesterwerk van Martin Wallace uit 2007, Brass. Birmingham vertelt het verhaal van concurrerende ondernemers in Birmingham tijdens de industriële revolutie, tussen de jaren 1770-1870.

Net als in zijn voorganger moet je je industrieën en netwerk ontwikkelen, bouwen en oprichten, in een poging om te profiteren van de lage of hoge marktbehoeften.