Ga naar de inhoud

Kingdomino Review – Perfecte Balans Tussen Geluk en Tactiek

  • 6 min read
  • door

Ben jij op zoek naar een toegankelijk spel voor 3 of 4 personen en zich daarnaast uitstekend leent voor twee spelers? Kijk dan niet verder en laat je verrassen door Kingdomino. Een spel waar je geen spijt van gaat krijgen.

Zelf heb ik dit spel veel met zijn tweeën gespeeld tijdens het reizen maar het scenario voor 3 en 4 personen is zeker net zo leuk en uitdagend. Een potje duurt net lang genoeg om fanatiek te worden en kort genoeg om in veel situaties meteen een revanche te kunnen spelen.

Als je de doos moet geloven speel je een potje in 20 min. Mijn ervaring leert dat dit alleen mogelijk is in een spel voor twee redelijk ervaren spelers. Dit neemt niet weg dat dit spel met drie of vier onervaren spelers in +/- 30 – 40 minuten goed te spelen valt en in een paar minuten is uitgelegd.

Om deze reden staat het bovenaan mijn lijst met spellen die ik er bij pak als er bezoek is en er animo voor een spelletje is. Meestal loopt dit uit op meerdere potjes. Hier leent Kingdomino zich namelijk uitstekend voor door zijn toegankelijke speelstijl, het goede tempo, en de niet te lang speelduur.

Het heeft wel de neiging iedereen die van spelletjes houd fanatiek te maken.

Het spelverloop

In het kort: Het doel van het spel is een koninkrijk te bouwen met zo veel mogelijk punten. Dit doe je door elke ronde een tegel met verschillende gebiedstype te kiezen en aan je koninkrijk te leggen. Dit lijkt eenvoudig maar let goed op want de nieuwe tegel moet matchen met minimaal één gebiedstype van je koninkrijk.

Lees ook:  Wat is de beste Kolonisten van Catan uitbreiding?

Op de achterkant van de tegels is een nummer te zien. Dit geeft aan hoe waardevol de tegel is. Voor het spel begint schud je de tegels en maak je een toren. De tegels worden elke ronde aangevuld en in volgorde van laag naar hoog neergelegd.

De speler die de voorgaande ronde de minst waardevolle tegel koos heeft nu de eerste keus en de speler die de meest waardevolle tegel koos de laatste keus. Zo speel je door tot de tegels op zijn en dan volgt de puntentelling.

Op het eerste gezicht is het spel zeer eenvoudig en binnen één ronde weet iedereen hoe het werkt. In de loop van het spel worden de keuzes echter steeds lastiger en zijn er steeds meer elementen om rekening mee te houden.

Ga je deze ronde voor een minder waardevolle tegel en pak jij zo de eerste keuze? Kies jij een tegel die jou niks oplevert, maar een tegenspeler weerhoud van een winnende combinatie? Gedurende het spel ontwikkeld zich een tactisch en vermakelijk spel dat verslavend werkt.

De puntentelling is als volgt:

  • Tel van elk van je gebiedstype het aantal aaneengesloten velden
  • Vermenigvuldig het aantal velden met het aantal kronen in dat gebied
  • Tel alle punten op
  • Wie de hoogste totaalscore heeft wint

kingdomino score

Inhoud van de doos

Alle onderdelen zijn van robuuste kwaliteit. Als de doos te groot is voor je reiskoffer kan je de onderdelen in een tasje doen en hoef je niet bang te zijn dat er onderdelen stuk gaan.

De details in het spel zijn leuk uitgevoerd. Zo zijn er veel grappige afbeeldingen getekend en is er veel afwisseling te vinden tussen de tegels. Dit zorgt voor een grappige toevoeging die met een beetje verbeelding het aanleggen van de tegels laat aanvoelen als het bouwen van een echt koninkrijk.

Lees ook:  Wat is de beste Carcassonne uitbreiding? Alle sets gerankt!

Kingdomino inhoud doos

Uitbreiding

Mocht het spel bevallen en je toe zijn aan een extra dimensie. Of baal jij dat dit spel beperkt is tot maximaal 4 spelers? Dan is er een uitbreiding beschikbaar, genaamd “Queendomino. Dit spel is afzonderlijk en in combinatie met Kingdomino te spelen.

Deze editie geeft toegang tot meerdere uitdagende scenario’s. Bijvoorbeeld vier teams van twee spelers die het opnemen tegen elkaar. Ook worden gebouwen toegevoegd aan de keuzeopties tijdens het spel.

Persoonlijk raad ik aan om in de eerste plaats te kiezen voor kingdomino. Dit spel heeft een goede balans en is in zijn categorie vrijwel volmaakt. Zo kom je er achter of en hoe leuk je het spel vindt en heb je altijd de optie het spel uit te breiden.

Wie zal Kingdomino niet leuk vinden?

Ben jij op zoek naar een zeer uitdagend tactisch spel dat uren duurt, met een vaste groep liefhebbers wordt gespeeld en zoveel diepgang heeft dat je dagen na een potje nog steeds kan nadenken over tactieken en keuzes? Dan is dit spel niet de juiste keuze.

Zelf houd ik van dit soort speeldagen of avonden en in dat geval ga ik niet voor kingdomino. Voor mij is dit wel een spel dat ik regelmatig als troef mee neem of klaar zet op avonden waarbij een verschillende mix van mensen vermaakt kan worden met een spelletje en het wenselijk is een makkelijk te leren spel te kiezen dat niet te lang duurt.

Kingdomino tips

Op de achterkant van het spelregelboek is een overzicht met alle beschikbare tegels te vinden. Dit geeft de mogelijkheid te zien wat jou kansen zijn. Als ik met nieuwe mensen speel zorg ik dat zij deze altijd bij de hand hebben, zo raken ze niet overweldigd.

Lees ook:  11 Beste bordspellen die je in minder dan 2 uur kunt spelen

Let op de vorm van je koninkrijk en tel uit of je goed uitkomt aan het eind van het spel. Een perfect vierkant koninkrijk levert extra punten op met nog een bonus als jou kasteel in het midden staat.

Conclusie

Ben jij op zoek naar toegankelijk spel, dat snel is te leren, niet te lang duurt maar toch genoeg speel variatie en tactische diepgang bezit? Dan is Kingdomino alles wat je wilt en meer.

Voor mij heeft het veel mooie avonden opgeleverd en veel mensen aangenaam verrast. De balans tussen tactiek en geluk is goed. Zo maakt iedereen die mee doet een kans en is voor de tactische spelers onder ons genoeg inhoud te vinden om zich stuk te bijten op tactische diepgang.

Voor +/- €20,- krijg je echt waar voor je geld.