Meteen naar de inhoud

Leukste bordspellen om cadeau te geven met kerst

  • 7 min read
Great Western Trail

We leven in de Gouden Eeuw van de bordspellen. Kerstcadeaus voor bord- en kaartspellen zijn hot, en het aantal nieuwe spellen neemt elk jaar toe. Platforms zoals Kickstarter en Indiegogo hebben ook de verkoop van de “offline” spellen drastisch gestimuleerd. Dit jaar zijn er meer spellen geproduceerd dan in enig ander jaar daarvoor.

De keerzijde van deze bordspel Renaissance is dat het makkelijk is om overweldigd te raken door alle opties. Kerstmis komt eraan en daarom hebben we een handleiding voor u samengesteld, met bordspellen die gegarandeerd een verfijnde speelervaring hebben, boeiende thema’s bevatten en veel interessante afwegingen in zich hebben.

Ga er even rustig voor zitten en kies het juiste spel om deze kerst cadeau te doen aan jouw geliefde! Meer cadeau ideeën nodig? Bekijk dan onze grote cadeautip lijst met meer dan 50 leuke tips voor elke gelegenheid!

De leukste bordspellen voor deze kerst

Voor als u haast heeft, staan hier alvast de leukste bordspellen voor onder kerstboom op een rij:

  1. Caverna het duel
  2. Agricola familie editie
  3. 7 Wonders duel
  4. Great Western Trail
  5. Codenames
  6. Pandemic Legacy: Seizoen 1 & 2

6. Caverna: Het Duel

Caverna het duel bordspel voor kerst

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-2
Speelduur: 20-40 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.55 / 5

In het spel voor twee spelers Caverna: Het Duel, begint elke speler het spel met slechts twee dwergen en een kleine opgraving in de zijkant van een berg. In de loop van acht ronden verdubbel je je aantal arbeidskrachten, open je nieuwe woonruimte in de berg, bouw je nieuwe gebouwen en kamers om in te wonen, en graaf je naar edelmetalen.

Dit is een adaptatie van de bestsellerCaverna” en is voor +- 17 euro verkrijgbaar, wat een stuk goedkoper is dan de 80+ euro van het origineel!

Lees ook:  Hoe speel je Mysterium? Speluitleg & Spelregels

5. Agricola Familie-Editie

agricola familie editie

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.41 / 5

Deze familie editie is een toegankelijke versie van het bekende strategische bordspel. Deze eenvoudige versie van Agricola bevat geen kaarten, waardoor het spel zeer geschikt is voor minder ervaren spelers. Daardoor is het een uitstekend opstapje naar het pittigere basisspel.

In Agricola ben je een boer in een houten hutje met je echtgenoot en weinig meer. In een beurt krijg je slechts twee acties, één voor jou en één voor je echtgenoot, uit alle activiteiten die je op een boerderij vindt: het verzamelen van grondstoffen, het bouwen van weilanden, enzovoort. Wellicht denk je eraan om kinderen te hebben om meer werk te kunnen doen, maar eerst moet je je huis uitbreiden. En wat ga je doen om alle kleine boefjes te voeden?

De Familie editie is met +- 35 euro een stuk goedkoper dan het origineel.

4. 7 Wonders Duel

Cijfer: 8.1
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.24 / 5

7 Wonders duel is een uitstekende 2-speler variant van zijn grotere broer 7 Wonders (tot 7 spelers), met hetzelfde gevoel en een behoorlijke hoeveelheid concurrentie.

In dit kaartspel leidt u een beschaving en bouwt u gebouwen en wonderen om de grootste stad van de oude mediterrane wereld te bouwen. Om dit te bereiken, krijgen de spelers kaarten die grondstoffen leveren of hun militaire of wetenschappelijke ontwikkeling bevorderen.

De spanning en drama komt in het spel wanneer de spelers kaarten uit een piramide-achtige opstelling van open en gesloten kaarten aan het begin van een ronde trekken. Een speler kan een kaart alleen pakken als deze niet wordt bedekt door andere kaarten, dus timing is belangrijk, want je moet de balans vinden tussen wat je kiest op basis van wat er voor je tegenstander beschikbaar komt – wat resulteert in uitdagende beslissingen.

Net als in het originele spel, kan elke kaart die je verkrijgt worden gebouwd, weggegooid voor munten, of gebruikt worden om een wonder te bouwen. Elke speler begint met vier wonderkaarten, en als het je lukt om een wonder te bouwen krijg je een speciale vaardigheid. De wisselende kaart opstelling, verschillende wonderen en wetenschapsdoelen zorgen voor voldoende herspeelbaarheid om het een van de allerbeste kaartspellen op de markt te maken voor deze Kerst.

Lees ook:  Leukste spellen rond de 10 euro - Goedkope schoencadeautjes!

3. Great western Trail

Great Western Trail leuk bordspel voor kerst om cadeau te geven

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 75-150 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.69 / 5
Uitgever: 999 Games

Als je familie houdt van deckbuilding spellen zoals Dominion, is Great Western Trail zeker iets voor onder jullie kerstboom. In Great Western Trail begin je met een handvol koeien, in verschillende kleuren en waarden. Je doel is om slim je vee van Texas naar Kansas City te leiden. Elke keer dat je in Kansas City aankomt, wil je je meest waardevolle vee mee hebben. Dit levert je veel geld en overwinningspunten op. Om dit te doen, kunt u gebruik maken van de verschillende gebouwen langs de route, en profiteren van de verschillende waardevolle acties.

Naarmate het spel vordert, zal je cowboys inhuren om je kudde te verbeteren en meer en meer gebouwen aan je route toe voegen, om je kansen te vergroten om de Great Western Trail te winnen. Dit excellente Westerse thema spel heeft veel afwisseling en vele strategieën om te verkennen. Zeker een must voor deze feestdagen!

2. Codenames

Codenames leuk kerst bordspel

Cijfer: 7.8
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 1.34 / 5

Codenames gaat over het maken van slimme associaties tussen woorden. In dit makkelijk te leren spel strijden twee teams om te zien wie de slimste aanwijzingen kan geven. Spymasters geven een één-woord aanwijzingen die kunnen duiden op meerdere woorden op de tafel. Hun teamgenoten proberen woorden van de juiste kleur te raden en tegelijkertijd de woorden van de tegenstander te vermijden. Het zorgt altijd voor veel gelach als je hoort welke associaties andere spelers tijdens het spel probeerden te bedenken. Codenames is gegarandeerd een leuk gezelschapsspel, waar vrijwel iedereen veel plezier aan beleeft. En het speelt goed met elk aantal spelers.

Lees ook:  De 10 leukste Co-Op spellen - Ideaal voor stelletjes

1. Pandemic Legacy: Seizoen 1 & 2

pandemic legacy seizoen 1 bordspel beste bordspel om cadeau te geven

Cijfer: 8.5
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.81 / 5
Uitgever: Z-Man Games

In Pandemic Legacy ben je een team van specialisten op het gebied van ziektebestrijding die tegen de klok in strijden om ziekte haarden over de hele wereld te behandelen, terwijl je je afvraagt wat de toekomst zal brengen. In dit continu evoluerende coöperatieve spel speel je een campagne door middel van 12-24 sessies, afhankelijk van hoe goed je als groep samen opereert.

Elke speler heeft een unieke rol met speciale vaardigheden, zoals de mogelijkheid om kaarten weg te gooien, bouwwerken te maken, ziektes te behandelen, kaarten te ruilen met andere spelers, of genezing te vinden voor ziektes. Elke maand heb je twee kansen om de doelstellingen van die maand te bereiken. Als je slaagt, ga je meteen door naar de volgende maand. Als je faalt, dan moet je die maand opnieuw doen.

Tijdens de campagne worden nieuwe regels en componenten geïntroduceerd. En dat is wat dit spel zo bijzonder maakt: soms moet je onderdelen permanent veranderen, zoals het schrijven op kaarten, kaarten verscheuren of er stickers op plakken. Tijdens het spel kunnen personages zelfs nieuwe vaardigheden opdoen of helemaal verloren gaan! Dit is een must have kerstcadeau voor families en vriendengroepen.

Seizoen 1 en seizoen 2 zijn beide voor ongeveer 70 euro verkrijgbaar.

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid