Meteen naar de inhoud

De beste thematische bordspellen – ongelofelijk echt!

  • 6 min read
Raptor bordspel

Je volledig onderdompelen in een andere wereld. Iedereen doet het graag. De één doet dit met fantasieboeken, de ander met computerspellen of bordspellen. Hoe dan ook, waar deze mensen naar op zoek zijn is een volledige immersive wereld waarin jij jezelf kan onderdompelen en echt onderdeel kan uitmaken van het verhaal.

Nu Virtual Reality steeds beter wordt, wordt onderdompeling in een andere wereld steeds gemakkelijker. Maar gelukkig hoef je niet altijd jezelf weg te stoppen in VR, maar kan je ook gewoon een bordspel met een goed thema uit de kast trekken en jezelf, samen met je vrienden, voor een avond in een andere wereld wanen.

Top 5 leukste thematische bordspellen

Maar welke spellen zorgen er nu voor dat jij als speler je echt 100% onderdeel voelt van het verhaal? Niet elk spel slaagt hier namelijk even goed in. Om u te helpen bij uw keuze bespreken we hieronder 5 van de beste thematische bordspellen waarin jij met je vrienden en kennissen kan genieten van deze ervaring.

5. Raptor

Raptor bordspel

Cijfer:  7,4
Aantal spelers: 2
Speelduur: 25 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2,04

Thematiek: De spelmechanismen en het thema zijn perfect voor elkaar. De moeder roofvogel kan om het bord heen racen en lijkt zelfs te verdwijnen om haar vijanden te observeren, terwijl de wetenschappers alleen maar kunnen meeschuiven, behalve voor hun weinige jeepbewegingen. En terwijl de baby’s van de moeder zo langzaam en hulpeloos zijn, zal ze ze tegen elke prijs redden….. of alle wetenschappers opeten die het proberen.

Lees ook:  De beste dobbelspellen ter wereld - Roll away!

Spel uitleg: Raptor is een kaartgericht bordspel met veel tactiek. Spelers gebruiken hun kaarten om hun pionnen (wetenschappers aan de ene kant, moeder en baby roofvogels aan de andere kant) op het bord te verplaatsen. Elke ronde kan de speler die de laagst geplaatste kaart heeft uitgespeeld de bijbehorende actie gebruiken, terwijl zijn tegenstander beweging / aanvalspunten heeft die gelijk zijn aan het verschil tussen de twee kaartenwaarden. De wetenschappers kunnen vuur gebruiken, kunnen zich met een jeep op de paden bewegen, en kunnen zelfs versterking vragen, terwijl de mamma roofvogel zich in de struiken kan verstoppen, schreeuwen om de wetenschappers bang te maken, en om haar baby’s te roepen.

4. Alchemists

Alchemists bordspel

Foto door: The Innocent

Cijfer:  7,7
Aantal spelers: 2-4 
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 3,86

Thematiek: Het is een spel over geleerden die de alchemische samenstelling van ingrediënten proberen te achterhalen en wetenschappelijke theorieën bedenken, en het voelt precies zo. Dat is alles wat je hoeft te weten toch!?

Spel uitleg: In Alchemists strijden twee tot vier opkomende alchemisten om de geheimen van deze mystieke kunst te ontdekken. Punten kunnen op verschillende manieren verdiend worden, maar de meeste punten worden verdiend door het publiceren van theorieën – correcte theorieën dus – en daarin ligt nu juist het probleem.

3. Android: Netrunner

android netrunner kaartspel

Foto door:  3EBC

Cijfer: 7,9 
Aantal spelers: 2 
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 3,37

Thematiek: Speel als de runner, bouw je toestel op en breng die enorme megacorps ten val. Of neem de kant van de corp’s en bouw ondoordringbare servers op om je geheimen te beschermen tegen die vervelende runners. Of je nu servers bouwt of probeert in te breken, het spel is doordrenkt met het cyberpunk-thema, van de spelmechanismen tot de illustraties op elke kaart. Ook al legt elke kant vallen en zijn ze uit op bloed, verwacht een hoop misleiding!

Lees ook:  Beste bordspellen voor een feestje - 10 leuke ideeën!

Spel uitleg: Android: Netrunner is een asymmetrisch Living Card Game voor twee spelers. Gevestigd in de cyberpunk toekomst van Androids en Infiltratie, het spel plaatst een megacorporatie en zijn enorme rijkdommen tegen de beduidende talenten van eenlingen van lone runners.

2. Cthulhu Wars

Cthulhu Wars bordspel

Cijfer: 8,0
Aantal spelers: 2-4 
Speelduur: 90-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 3,12

Thematiek: De facties zijn allemaal uniek van elkaar en brengen een goed gevoel voor thema met zich mee. Zo bouwt de King in Yellow bijvoorbeeld een horde Undead volgelingen op, beweegt Cthulhu zich door de oceaan, kannibaliseren Tcho-Tcho’s hun High Priesters voor de macht….. Daarnaast passen de beestachtig spelbrekende krachten bij het thema van krachtige Great Old Ones.

Spel uitleg: Cthulhu Wars is een strategiespel waarin de spelers de rol spelen van buitenaardse rassen en goden uit de Cthulhu-mythos van H.P. Lovecraft. Het spel is letterlijk groot, en bevat vierenzestig beeldjes van de cultisten, monsters, aliens en Great Old Ones die in hoogte variëren van ongeveer 20 mm tot bijna 180 mm.

1. War of the Ring

Cijfer: 8,4
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 150-180 minuten
Leeftijd vanaf: 14+ 
Niveau: 4,05

Thematiek: Dit spel is de Lord of the Rings in een doos, boeiend en geweldig. Sauron stuurt zijn eindeloze legioenen terwijl de Vrije Volkeren proberen hem tegen te houden. De ringdragers staan steeds dichter bij de Mount Doom en het Grote Oog wordt steeds woedender….. Kan Frodo ontsnappen aan corruptie, of zal Midden-Aarde voorgoed verloren gaan? Het maakt niet uit hoe je spel eindigt, je kijkt op om te ontdekken dat er een aantal uur voorbij gevlogen is.

Lees ook:  Leukste spellen om cadeau te geven

Spel uitleg: In War of the Ring neemt de ene speler de controle over de Free Peoples (FP), de andere speler controleert de Shadow Armies (SA). In eerste instantie zijn de Free People Nations terughoudend om de wapens tegen Sauron op te pakken, dus moeten ze worden aangevallen door Sauron of overgehaald worden door Gandalf of andere compagnons, voordat ze gaan vechten: dit wordt vertegenwoordigd door het Political Track, dat aangeeft of een natie klaar is om te vechten in de War of the Ring of niet.

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid