Meteen naar de inhoud

Beste bordspellen voor 3 spelers. Welke kies jij?

  • 8 min read
Mansions of Madness bordspel

Laatst had ik een lastige situatie. Er kwamen twee vrienden op bezoek die allebei veel van bordspellen houden. Omdat ze zo bekend zijn met het spelen van spellen is het soms lastig om een leuk spel uit te zoeken dat voor iedereen fijn speelt. Meer ervaren spelers merken al gauw de tekortkomingen van een bordspel voor een bepaald aantal spellen. Sommige spellen spelen nu eenmaal niet zo fijn met veel spelers omdat het bord dan te vol raakt of de speelrondes te lang duren.

Daarom zat ik met de vraag: “Wat zijn de beste bordspellen om met drie spelers te spelen?“. Om hieruit een leuk spel te selecteren voor ons om om met drie personen te spelen.  Hieronder staan de meest aangeraden spellen voor jou om uit te kiezen.

Leukste bordspellen voor drie personen

Voor als u haast heeft hebben wij fast de 7 beste bordspellen voor 3 personen opgesomd: 

  • Through the Ages: A story of Civilization
  • Viticulture
  • Mansions of Madness
  • Great Western Trail
  • Terraforming Mars
  • Through the Ages: A New Story of Civilization 
  • Gloomhaven

Smaken verschillen natuurlijk maar als u opzoek bent naar een echte topper kunt u haast niet mis met Mansions of Madness. Hoewel het spel aan de prijzige kant is (+- 90 euro bij bol.com) is het dit meer dan waard. Wilt u niet zoveel uitgeven? Bekijk dan Viticulture ook eens!

7. Through the Ages: A story of Civilization

Through the Ages A Story of Civilization bordspel

Foto door: marticabre

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 240 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 4.17 / 5
Uitgever: Eagle Games

Through the Ages: A story of Civilization is een spel waarin je een beschaving bouwt en is de voorganger van Through the Ages: A new Story of Civilization.

Elke speler probeert de beste beschaving op te bouwen door zorgvuldig resource-beheer, het ontdekken van nieuwe technologieën, het kiezen van de juiste leiders, het bouwen van wonderen en het onderhouden van een sterk leger.

Zwakte op een van de gebieden kan worden misbruikt door uw tegenstanders. Het spel speelt zich af in de loop van de eeuwen, beginnend in het tijdperk van de oudheid en eindigend in de moderne tijd.

Lees ook:  Hoe speel je 30 seconds? Speluitleg & Spelregels

6. Viticulture

Viticulture bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 45-90 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.94 / 5
Uitgever: Enigma

In Viticulture bevinden de spelers zich in de rol van mensen in het rustieke en historische Toscane. Je hebt een schamele wijngaarden geërfd. Bij de wijngaard heb je een paar percelen land, een kleine kelder en drie arbeiders. Ze hebben allemaal de droom om van hun wijnmakerij een echt succes te maken.

De spelers zijn in de positie om te bepalen hoe zij hun werknemers het hele jaar door willen toewijzen. Elk seizoen is anders op een wijngaard, dus de werknemers hebben verschillende taken die ze in de zomer en de winter kunnen uitvoeren. Er is concurrentie over die taken en vaak heeft de eerste werknemer die aan de slag gaat een voordeel ten opzichte van volgende werknemers.

Gelukkig voor de spelers, houden mensen ervan om wijnhuizen te bezoeken, en een extra bonus is dat veel van die bezoekers bereid zijn om in de wijngaard te helpen wanneer ze op bezoek zijn, zolang je maar een werknemer toewijst om voor hen te zorgen en hen de weg wijst. De bezoeken (in de vorm van kaarten) zijn kort maar kunnen zeer nuttig zijn.

Met behulp van deze werknemers en bezoekers kunnen spelers hun wijngaarden uitbreiden door te bouwen, wijnstokken aan te planten (wijnstok kaarten) en wijn bestellingen te vervullen (wijn-kaartjes). Het is om de meest succesvolle wijnmakerij in Toscane te krijgen.

5. Mansions of Madness

Mansions of Madness bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 120-180 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.64 / 5
Uitgever: Enigma

Mansions of Madness is echt horror bordspel. Het zit boordevol krankzinnigheid en mysterie.  Elk spel dat je speel speelt zich af in een van te voren vastgesteld verhaal op een unieke kaart. Monsters die je tegenkomt beschikken over verschillende vaardigheden die elk spel weer in andere afwisselende combinaties voorkomen.

Als onderzoeker bevecht je deze monsters en zoek je aanwijzingen om het verhaal te voltooien. Eén van de spelers is de ‘keeper’ en bepaalt de zetten van de monsters en andere krachten in het huis. De andere spelers zijn onderzoekers op zoek naar antwoorden en moeten proberen te overleven.

Lees ook:  10 Leukste Oude & Klassieke Bordspellen van Vroeger

4. Great Western Trail

Great Western Trail

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 75-150 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.69 / 5
Uitgever: 999 Games

Amerika in de 19e eeuw: je bent een veeboer en verplaatst je vee herhaaldelijk van Texas naar Kansas City, waar je ze met de trein verscheept. Hiermee verdien je geld en overwinningspunten. Onnodig te zeggen dat u elke keer dat u in Kansas City aankomt, uw meest waardevolle vee op sleeptouw wilt nemen.

Great Western Trail vereist echter niet alleen dat je je kudde in goede conditie houdt, maar ook dat je de verschillende gebouwen langs het parcours verstandig gebruikt. Het kan ook een goed idee zijn om bekwaam personeel in dienst te nemen: cowboys om je kudde te verbeteren, ambachtslieden om je eigen gebouwen te bouwen of ingenieurs om de belangrijke spoorlijn te bouwen.

Als je slim je kudde manoeuvreert en de kansen en valkuilen van Great Western Trail navigeert, zul je zeker de meeste overwinningspunten behalen en het spel winnen.

3. Terraforming Mars

Terraforming_mars_board_game

Cijfer: 8.2
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.26 / 5
Uitgever: Stronghold Games

In de vijfentwintigste eeuw begint de mensheid de planeet Mars te ontginnen. Gigantische corporaties, gesponsord door de Wereldregering op Aarde, initiëren grote projecten om de temperatuur, het zuurstofniveau en de oceaan bedekking te verhogen totdat de omgeving bewoonbaar is.

In Terraforming Mars speel je een van die bedrijven en werk je samen in het proces van kolonisatie. Vooral het formaat van het speelbord zorgt er voor dat dit spel het beste speelt met 3 spelers.

2. Through the Ages: A New Story of Civilization 

Through the ages- A New Story of Civilization board game

Cijfer: 8.3
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 180-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 4.36 / 5
Uitgever: Czech Games Edition

Through the Ages: A New Story of Civilization is de nieuwe editie van Through the Ages: A Story of Civilization met veel kleine en grote veranderingen aan de kaarten van het spel  en uitgebreide veranderingen in hoe het leger werkt.

Through the Ages is een game waarin je een beschaving opbouwt. Elke speler probeert de beste beschaving op te bouwen door zorgvuldig resource-beheer, het ontdekken van nieuwe technologieën, het kiezen van de juiste leiders, het bouwen van wonderen en het onderhouden van een sterk leger. Zwakte in één van de gebieden kan worden misbruikt door uw tegenstanders. Het spel speelt zich af in de loop van de eeuwen, beginnend in het tijdperk van de oudheid en eindigend in de moderne tijd.

Lees ook:  Leukste spellen als 30 Seconds - 6 beste opties

Through the Ages duurt op zichzelf al lang om te spelen, maar met meer dan 3 spelers spelen garandeert je toch bijna altijd wel een speelduur van meer dan 3 uur. Wil je dus je speeltijd beperkt houden, zorg dan dat je niet met te veel mensen speelt!

1. Gloomhaven

Gloomhaven board game

Cijfer: 8.6
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 30-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.78 / 5
Uitgever: Cephalofair Games

Gloomhaven is een spel vol tactische gevechten in een wereld met constant veranderende motieven. Spelers nemen de rol aan van een rondtrekkende avonturier met zijn eigen speciale vaardigheden en eigen redenen om naar deze donkere hoek van de wereld te reizen.

Spelers moeten uit noodzaak samenwerken om gevaarlijke kerkers en vergeten ruïnes schoon te ruimen. In dit proces zullen ze hun vaardigheden verbeteren met ervaring en buit, nieuwe locaties ontdekken om te verkennen en plunderen, en een steeds vertakkend verhaal uitbreiden dat wordt aangewakkerd door de beslissingen die ze nemen.

Het is moeilijk om voor Gloomhaven een optimaal aantal speler aan te wijzen omdat het spel gewoon heel fijn speelt met ongeveer alle hoeveelheden spelers. Toch met name om de vaart, tactiek en betrokkenheid bij het spel te behouden is het beste spelers aantal 3. Daarom staat Gloomhaven ook fier bovenaan deze lijst met beste bordspellen voor 3 personen.

Gloomhaven is een voortgekomen uit een Kickstarter campagne. Bekijk de pagina op Kickstarter hier.

En dat brengt ons aan het einde van de lijst met beste bordspellen voor 3 spelers. Als u binnenkort een spelletjes avond met z’n tweeën heeft raden wij u aans eens een kijkje te nemen bij onze lijst met beste bordspellen voor 2 spelers.

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid